Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ženy neohrožuje jen rakovina prsu

Angelina Jolie svým dosud ojedinělým preventivním krokem spustila mediální kolotoč kolem jednoho z nejčastějších typů rakoviny, který ženy ohrožuje. Je rozhodně dobře, že se kolem zákeřného onemocnění opět rozpoutala žhavá diskuse. Vždyť včasné rozpoznání nemoci skutečně může zachránit život. Statistiky jsou neúprosné – karcinom objeví ve svém prsu každá dvanáctá Češka. Navíc ženy (stejně jako muže) ohrožují i jiné druhy rakoviny.

Rakovina je pěkná potvora. Jde o nádorové onemocnění. Nádor vznikne tak, že se buňky v těle vymknou kontrole a začnou nepřirozeně rychle růst. Bujení může být neškodné (udělá se vám bradavice), nebo může ohrožovat život (zhoubné nádory). Rakovina prsu je u žen sice nejčastější, ale určitě není jediná. Nádor totiž může vzniknout všude, nejčastěji tam, kde se hodně množí buňky (plíce, trávicí soustava – tlusté střevo) a kde jsou buňky stimulovány hormony (prostata, vaječníky, prsy). U dětí převažují nádory mozku a leukémie.

 Na vzniku nádoru se podílí mnoho faktorů. Neovlivníme genetické predispozice, tedy to, co jsme dostali do vínku od svých rodičů. Životní styl, který se na vzniku rakoviny také podílí, ale můžeme ovlivnit. Nadbytečná konzumace alkoholu, nedostatek pohybu nebo nízký příjem vlákniny, kouření a nadváha přímo vyživuje nemocné buňky. Uvádí se, že pravděpodobnost vzniku onemocnění vzrůstá i úměrně s výškou. Riziko karcinomu prsu je také výrazně vyšší u žen, které neměly děti a jsou ve věku nad 40 let.

Možná ani sama Angelina netušila, jak svým rozhodnutím ovlivní myšlení žen na celém světě. I má gynekoložka se zmínila, že vzrostl zájem o samovyšetření prsu a o objasnění vzniku a projevu onemocnění. Vedle rakoviny prsu ale ženy trpí také rakovinou vaječníků a děložního čípku. Poměrně častý je karcinom plic nebo tlustého střeva (a to jak u žen, tak u mužů), který s sebou přináší i větší zdravotní komplikace.

Rakovina je dnes, pokud se na ni přijde včas, poměrně dobře léčitelná. U nezhoubného nádoru stačí jeho odstranění a průběžná kontrola, zda se neobjeví někde jinde. U zhoubného nádoru (je jich několik typů), se karcinom většinou vyoperuje, někdy se volí kombinace operace, ozařování a chemoterapie. Počet uzdravených každý rok stoupá, ale léčba samotná je velmi náročná jak na psychiku pacientky i její rodiny, tak na finance. Běháte po doktorech, jste na nemocenské a příjem se tenčí.

Nikomu bych nepřála si projít strachem a pocitem bezmoci z tohoto onemocnění. Já si to zažila v rodině a není vyloučeno, že mě boj s rakovinou také jednou čeká. Nikdy nevíte, co se vám může stát. Pak přijdou vhod třeba i peníze z pojistky.

Ženy si mohou diagnózu rakoviny pojistit v rámci životního pojištění. Na trhu se setkáme se dvěma základními formami:

  • Speciální pojištění určené pro ženy

Produkt je nám ušit na míru. Nabízí i některé výhody, které jsou standardně ve výlukách pojišťoven. Třeba asistenční služby – můžete si zavolat o odbornou radu, zaplatit úklid domácnosti nebo dovoz léků. U takové výpomoci bývá ale částka za služby limitována, nejčastěji 20 000 Kč.

Pozor, tyto produkty mají různou dobu vstupu do pojištění. Některé jsou už pro dospívající dívky od 15 let, jiné až od 18 let. Některé si i v 60 letech můžete sjednat, jiné nikoliv. Taková pojistka se tváří jako levná. Chrání ale jen proti „typicky ženskému“ druhu rakoviny. Tedy rakovině prsu a ženských pohlavních orgánů. Oproti další variantě je tedy ještě dražší.

  • Riziko velmi vážných onemocnění jako součást klasické životní pojistky

Tento typ pojistky vám pojistka kryje velké množství nemocí, jejichž seznam najdete vždy v pojistných podmínkách. Rakovina bývá mezi onemocněními také. Tentokrát ale komplexně, to znamená, že kromě rakoviny prsu a pohlavních orgánů se pojištění vztahuje také na rakovinu plic, kůže, kosti, krve…

Doba, po kterou pojištění chrání klienta, se u jednotlivých společností liší. Bývá to do 60–70 let. Výše pojistné částky je většinou limitována, jak, to najdete stejně jako další podrobnosti o produktu v pojistných podmínkách.           

Odlišná je také čekací doba – čas, po který od pojišťovny peníze z pojistky nedostanete, i když onemocníte. Některé stanovily tuto lhůtu na tři měsíce, jiné na půl roku, další do jednoho roku krátí částku k výplatě.

Autor: Jana Jirásková | pátek 16.8.2013 13:15 | karma článku: 7,61 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Jana Jirásková

Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

24.2.2015 v 16:39 | Karma: 7,05 | Přečteno: 341x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Vojáky na misích jen tak někdo nepojistí

Jsou vycvičení, aby za nás bojovali a chránili naše životy. Ty své ale na zahraničních misích dávají v sázku. V lepším případě opouštějí domov a své blízké na několik měsíců. V horším se již nevrátí. Jejich práce je nebezpečná. Na rozdíl od většiny z nás, vědomi si, jak riskují, si sami chtějí sjednat kvalitní pojištění. Jenže do tak rizikového obchodu se většině pojišťoven nechce.

12.8.2014 v 14:02 | Karma: 9,93 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

15.7.2014 v 14:01 | Karma: 4,77 | Přečteno: 406x | Diskuse| Sport

Jana Jirásková

Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

30.6.2014 v 13:02 | Karma: 11,27 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

5.5.2014 v 16:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Obyčejná holka z masa a kostí, která ráda jí, spí a potřebuje mít dostatek informací pro rozhodování.

Seznam rubrik