Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

Životní pojištění je v první řadě produkt, který nám má pomoci ve chvíli, kdy jsme dlouhodobě nemocní nebo po ošklivém úrazu a po dobu léčení nám vypadne náš pravidelný příjem. Pojistíme si různá rizika (nemoc, úraz, invalidita…) a platíme za ně každý měsíc pojišťovně. Když se nám nic nestane, jsou to prý nejlépe vyhozené peníze. Když se ale na půl roku ocitneme v pracovní neschopnosti (a máme ji pojištěnou), pojišťovna nám dá tolik peněz, na kolika se s námi na začátku domluvila. To je podstatný důvod, proč je fajn mít životní pojistku.

Méně podstatná, byť někým stále využívaná, výhoda je ta, že nám pojistka může i zhodnocovat peníze – pokud to sami chceme a platíme si víc, než kolik stojí rizika. Faktem je, že je příjemné na konci pojištění dostat nějaké peníze od pojišťovny zpět. Zhodnocovat se dá dvěma způsoby – buď si posíláte peníze do investičních fondů, nebo do (v televizi propíraného) garantovaného fondu.

U investičního fondu můžete vydělat nulu nebo třeba i čtyřicet procent ročně – podle toho, jak se fondu daří – peníze si posíláte do agresivnějších finančních instrumentů. U konzervativního garantovaného fondu vám pojišťovna musí zaručit alespoň nějaké zhodnocení a k němu připisuje podíly na výnosech, pokud se pojišťovně daří.

O maximální hranici zhodnocení, kterou mohou pojišťovny garantovat, rozhoduje Česká národní banka. To proto, aby pojišťovny v rámci konkurenčních bojů neslibovaly sazby, které nemohou klientům garantovat. Situace na trzích je špatná. To vidíte na spořicích účtech. Před pár lety nebyl problém mít zhodnocení 3 % ročně, dnes jste šťastní za 1,3 % p. a. Proto je logické, že se musí snížit i maximální hranice pro garantované zhodnocení.

Do července 2015 můžou pojišťovny garantovat zhodnocení až 1,9 % p. a., od července se tato hranice snižuje na 1,3 % p. a. Za loňský rok se ale zhodnocení dostalo v průměru nad 4 % – pojišťovny mohly připisovat pěkné podíly na výnosech. Takže to nebyla žádná katastrofa. A katastrofa to nebude ani nyní. Nezapomeňte, že pojistka je hlavně pro případ „kdyby náhodou“. Zhodnocení peněz je až na druhém místě. A pokles sazby o 0,6 % neznamená konec životního pojištění v Čechách. I když se tak reportáž v jedné rodinné televizi tvářila.

Takže žádnou paniku a hlavně nerušte stávající pojistky – těch se totiž změna sazby vůbec nedotkne.       

Autor: Jana Jirásková | úterý 24.2.2015 16:39 | karma článku: 7,05 | přečteno: 341x