Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepodceňujte správný pitný režim

V uplynulých týdnech jsme zažili poměrně náročný týden plný velkých veder. Pak následovalo deštivé počasí a ochlazení, které přišlo vhod, než se opět začaly zvedat hladiny řek. A teď se k nám, alespoň částečně, zase vrací letní teploty. Hodně se píše o tom, jak důležité je v horkých dnech dodržování pitného režimu. Jenže co to znamená? Kolik toho máte vypít právě vy? A co se vám může stát, když si význam slov o režimu a pití vyložíte po svém? Dost možná se vám pak bude hodit mít pojištěn pobyt v nemocnici.

Věděli jste, že vaše tělo tvoří z 50 až 60 procent voda a že denně vyloučíte skoro 2,5 litru vody nejen močí, ale i dýcháním a kůží? Logicky tedy musíme tekutinu do těla zase dostat zpět. Každý den bychom měli vypít minimálně dva litry vody. Když pijeme málo, klesá naše nálada i výkon, který předvádíme v práci nebo při sportu. Vodu zkrátka potřebujeme. Díky ní žijeme. Její zásluhou pracují naše orgány, jsou na ni napojeny tělesné i duševní funkce.

Neohrožujte své zdraví

Příznaky mírné dehydratace jsou bolesti hlavy, únava a malátnost, pokles fyzické a duševní výkonnosti včetně poklesu koncentrace. Nedostatek tekutin může vyústit v selhání ledvin a dalších orgánů.

Bolest hlavy na čas spraví růžová pilulka, ale přetrvávající zatížení organismu, který pracuje nonstop a naprázdno, už zachrání jen pobyt v nemocnici. Pár dnů do vás budou dostávat tekutiny a výživu, nejpravděpodobněji kanylou. Pak vám přijde vhod životní pojistka, ze které získáte peníze na pobyt v nemocnici. Když podceníte první příznaky a necháte to zajít příliš daleko, může vás čekat i operace nebo dlouhodobá léčba. A to se už vyplatí mít pojištěnou i pracovní neschopnost.

Optimální pitný režim

Denně bychom v průměru měli vypít mezi 2 až 3 litry tekutiny. Nejdůležitější je rovnováha mezi příjmem a výdejem tekutin. Pít bychom tedy měli pravidelně. Je chybou čekat na to, až pocítíme žízeň. Mějte stále na očích nádobu s vodou. Množství vody má odpovídat podmínkám, ve kterých se nacházíme. Pohyb v horku, namáhavá práce nebo sportování nás vysiluje, a my musíme přijímat více tekutin.  Dávejte si také pozor na to, co jíte. Pokud je základem stravy zelenina, ovoce a mléčné výrobky, může být příjem tekutin formou nápojů o něco nižší. Naopak pálivé jídlo a nadměrné pití kávy (nad 300 mg denně) nás odvodňují. Ale všeho s mírou, ani s vodou se to nemá přehánět.

Co pít a co ne?

Pitná voda z veřejných vodovodů je tím nejzdravějším, co do svého organismu můžete vpustit. A je jedno, jestli vám je pět nebo padesát. Kvalitní jsou také kojenecké vody a pramenité a slabě mineralizované přírodní vody bez oxidu uhličitého. Pít je můžete bez omezení množství úměrně k tomu, co právě děláte.

Skvělé jsou i vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne příliš silné čaje nebo nápoje z praženého obilí. Bylinné čaje by se měly pít raději slabé a je vhodné je střídat. Limonádám, kolovým nápojům, ochuceným a slazeným minerálním vodám a energetickým nápojům se raději vyhněte. S mírou pijte i alkohol.

Pokud se ale budete držet Werichovského „přiměřeně, přiměřeně“, rozhodně nic nezkazíte.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Jirásková | čtvrtek 4.7.2013 14:14 | karma článku: 8,70 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Jana Jirásková

Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

24.2.2015 v 16:39 | Karma: 7,05 | Přečteno: 341x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Vojáky na misích jen tak někdo nepojistí

Jsou vycvičení, aby za nás bojovali a chránili naše životy. Ty své ale na zahraničních misích dávají v sázku. V lepším případě opouštějí domov a své blízké na několik měsíců. V horším se již nevrátí. Jejich práce je nebezpečná. Na rozdíl od většiny z nás, vědomi si, jak riskují, si sami chtějí sjednat kvalitní pojištění. Jenže do tak rizikového obchodu se většině pojišťoven nechce.

12.8.2014 v 14:02 | Karma: 9,93 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

15.7.2014 v 14:01 | Karma: 4,77 | Přečteno: 406x | Diskuse| Sport

Jana Jirásková

Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

30.6.2014 v 13:02 | Karma: 11,27 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

5.5.2014 v 16:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Při vystoupení prezidentského kandidáta se v Mexiku zřítilo pódium. Zemřeli čtyři lidé

23. května 2024  6:39

Čtyři lidé zemřeli a dalších 15 utrpělo zranění, když se zřítila konstrukce scény, na níž...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Obyčejná holka z masa a kostí, která ráda jí, spí a potřebuje mít dostatek informací pro rozhodování.

Seznam rubrik