Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chystáte se uzavřít životní pojistku? Dejte si pozor!

Stále slyšíme, jak je důležité mít sjednanou pojistku a chránit se proti nepřízni osudu. To je pravda. ALE: Nejede ani tak o to mít jakoukoliv pojistku, ale o to vědět, k čemu vám bude ve chvíli, až se něco stane a vy budete chtít od pojišťovny peníze. Víte vůbec, že s uzavřením pojistky podepisujete i něco jako seznámení se s pravidly hry pojišťovny?

Pojistné podmínky

Malé písmo a hutný text na několika stránkách, navíc to snad ani není česky... Takový pocit možná budete mít z dokumentu, který je standardní součástí pojistné smlouvy a je stejně důležitý jako smlouva samotná. Pokud do něj vůbec nahlédnou. Nepodceňujte jeho obsah. Může to být ta nejcennější zbraň, jakou držíte v ruce. Přečtěte si je. Před podpisem smlouvy i před hlášením pojistné události. Pojišťovny se na jejich znění často odvolávají.

Rozdíl mezi pojišťovnami není jen u celkové ceny za pojištění, ale také ve výlukách popsaných v pojistných podmínkách. Za co jedna pojišťovna peníze vyplatí, druhá nemusí dát nic. Někdy vedle všeobecných pojistných podmínek existují ještě speciální pojistné podmínky, které se vztahují pouze ke konkrétnímu pojistnému produktu. Ty pak pro vás mají ještě větší váhu než „vépépéčka“, proto i jim věnujte pozornost.

Poradce má všetečné otázky?

Při sjednání pojistky se vás bude poradce ptát na zdraví (vyplní s váni zdravotní dotazník), na to, kde pracujete a co děláte ve volném čase. Vážně to nezjišťuje jen proto, aby si s vámi popovídal. Podle typu zaměstnání budete zařazeni do určité rizikové skupiny, ta, tak jako váš zdravotní stav, ovlivňuje výši pojistného.

O svém zdraví říkejte pravdu

Přiznejte nemoci a zdravotní problémy, které máte nebo jste měli v minulosti. Pojišťovna musí zjistit, jak moc jste pro ni rizikový klient a zda vás může do pojištění přijmout. Odpovědi na dotazy o své kondici nepodceňujte. Nepravdivá odpověď pro vás v budoucnu může znamenat jediné: Nedostanete z pojistky žádné peníze. Zdravotní dotazník chrání v první řadě vás.

Rizikové skupiny

Pracujete? Sportujete? Hrozí vám zvýšené riziko úrazu? Čím nebezpečnější práci či koníčky máte, tím víc za pojištění zaplatíte. Pojišťovny rozeznávají několik rizikových skupin. Do které patříte vy?

► 1. riziková skupina

Veškerá povolání s minimálními riziky úrazu, povolání s převažující duševní činností, popřípadě s malým podílem manuální práce. Sporty vykonávané rekreačně (vyjma těch ze 4. rizikové skupiny).

► 2. riziková skupina

Všechna povolání ve výrobní oblasti, při kterých pracujete rukama, soukromí podnikatelé (pokud často jezdí autem) a vedoucí pracovníci firem. Sporty provozované aktivně, například atletika, basketbal. Dále sporty vykonávané profesionálně, u kterých není zvýšené riziko úrazu, například bowling nebo golf.

► 3. riziková skupina

Povolání, sportovní nebo jiná činnost s velmi vysokým rizikem úrazu, například členové jednotek rychlého nasazení, pracovníci záchranky, práce ve výškách, pod vodou, důlní práce, výzkumná a badatelská činnost v neprozkoumaných krajinách. Sporty vykonávané s registrací ve sportovních organizacích na úrovni vyšší, než je krajský přebor.

► 4. riziková skupina

Práce nebo činnosti s velmi vysokým stupněm ohrožení zdraví: tovární jezdec motorových vozidel, plavidel, instruktor/trenér adrenalinových sportů, kaskadér, služba v ozbrojených silách mimo území ČR. Všechna sportovní odvětví vykonávaná profesionálně anebo za peníze. Adrenalinové rekreační sporty: motokros, létání.

Pokud budete na základě nepravdivých nebo neúplných údajů zařazeni do nižší rizikové skupiny a něco se vám stane, může vám pojišťovna zcela odmítnout vyplatit peníze z pojistky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Jirásková | čtvrtek 29.11.2012 15:16 | karma článku: 9,34 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Jana Jirásková

Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

24.2.2015 v 16:39 | Karma: 7,05 | Přečteno: 341x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Vojáky na misích jen tak někdo nepojistí

Jsou vycvičení, aby za nás bojovali a chránili naše životy. Ty své ale na zahraničních misích dávají v sázku. V lepším případě opouštějí domov a své blízké na několik měsíců. V horším se již nevrátí. Jejich práce je nebezpečná. Na rozdíl od většiny z nás, vědomi si, jak riskují, si sami chtějí sjednat kvalitní pojištění. Jenže do tak rizikového obchodu se většině pojišťoven nechce.

12.8.2014 v 14:02 | Karma: 9,93 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

15.7.2014 v 14:01 | Karma: 4,77 | Přečteno: 406x | Diskuse| Sport

Jana Jirásková

Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

30.6.2014 v 13:02 | Karma: 11,27 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

5.5.2014 v 16:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Obyčejná holka z masa a kostí, která ráda jí, spí a potřebuje mít dostatek informací pro rozhodování.

Seznam rubrik