Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítěz voleb je mediální floskule kterou Zeman vydírá

"Floskule je slohově nadnesený nebo jen obecně platný, ale neprocítěný, prázdný obrat, rčení, průpověď či fráze. Jedná se o výrazy, které nadužíváním ztratily životnost a obsah"  

V diskusích okolo současné politické situace se opakovaně objevuje názor, že tzv. "vítěz voleb" má právo na svoji vládu. Ostatní strany jsou vlastně povinny mu to umožnit.A kdo mu to neumožňuje ji sestavit, je "nedemokratický, nestátotvorný a jde mu jen o koryta". To mne přinutilo se tímto fenoménem více zabývat v tomto blogu.

Nejdříve je třeba říci, že nic takového jako "vítěz voleb " neexistuje. Je to mediální floskule, označení strany, která získala ve volbách do Poslanecké sněmovny nejvíce křesel. Volby do PS ale nejsou ani sportovní, ani televizní soutěž. Zákon a především ústava  žádný takový termín "vitěz voleb" nezná. A ústava je  právní předpis, který určuje způsob vzniku vlády. Odvozovat tedy od "vítězství ve volbách" nějaké nároky a práva vzhledem k vládě je absurdní.

Zároveň je třeba konstatovat velmi nízkou úroveň povědomí občanů o takových termínech, jako pilíře státní moci, co je to Poslanecká sněmovna a jaké má úkoly, co je to vláda, jak vzniká a jaké má úkoly  atd.

Jinak by nemohlo docházet k tomu, že volby do Poslanecké sněmovny jsou zaměňovány s jakousi přímou volbou vlády ("kdo vyhrál tyto volby má mít vládu, bez toho nemají volby smysl" a tak podobně). Také by nemohlo docházet k míchání funkcí PS (zákonodárné shromáždění) a vlády (vedení výkonné moci). 

Četné projevy této neznalosti mne jen utvrzují v tom, že pokusy zavádět přímou demokracii v ČR jsou srovnatelné s nabídnutím nabité střelné zbraně dítěti na hraní. Ale to trochu odbočuji.

Volby do Poslanecké sněmovny slouží k jedinému. K určení obsazení křesel v PS různými politickými subjekty.To je jediné, co mohou a mají voliči přímo ovlivnit. Vše další (obsazení funkcí v PS, důvěra vládě a tvorba zákonů) už je zcela v režii a schopnostech poslanců se domluvit na takovém řešení, aby bylo schváleno potřebnou většinou. Nikdo, ani voliči, je k tomu nemohou nutit, poslanci mají hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. To samozřejmě neznamená, že od voličů nemá existovat zpětná vazba.

Vláda dle ústavy vzniká jmenováním a je legitimizována vyslovením důvěry PS. Přičemž vládu sestavuje jmenovaný premiér. Nikde v ústavě není řečeno, že vládu musí sestavovat předseda strany, která získala největší počet poslaneckých mandátů. Naopak, výklad ústavy, prezentovaný Ústavním soudem, jasně říká, že premiérem má být jmenován politik, který je schopen sestavit vládu, u které se předpokládá, že důvěru získá. Tedy, který má předpokládanou stojedničkovou podporu ve sněmovně.

A tady už vznikl zádrhel. Prezident Zeman tento ústavní předpoklad nedodržel. Rozhodl se jmenovat politika, jemuž předem většina stran v PS odmítla důvěru dát a ohání se oním "vítězstvím ve volbách".. Neboli, Zeman jedná proti duchu ústavy. To ještě zdůraznil, když dopředu vyloučil, že by v druhém pokusu dal šanci někomu jinému a také svou podporou vyjádřenou kandidátovi ANO na předsedu PS, což by v důsledku znamenalo i třetí pokus pro Babiše. Korunu tomu pak nasadil prohlášením, že jako prezident nepřipustí předčasné volby. 

Tím vznikla bezprecedentní situace, kdy sněmovna přestává rozhodovat, jaká vláda bude v ČR vládnout a prezident si přivlastňuje pravomoci, které mu nepřísluší. Tím, že tato svá rozhodnutí publikoval předem, ve skutečnosti vydírá sněmovnu, aby mu schválila jím jmenovaného kandidáta.  Je možné, že se to díky nějakému kupčení stane, ale bude to v každém případě porážkou demokracie i práva v této republice.

Jistě se objeví námitky, že Zeman nemá jinou možnost. Není to pravda. Zeman mohl požadovat aby mu uchazeči o post premiéra přinesli 101 podpisů (jako to mimochodem vyžadoval v jiné volbě) nebo požádat hnutí ANO, aby mu navrhlo kandidáta na premiéra, který by byl pro získání důvěry přijatelný. 

 

Jindřich Tůma

 

Autor: Jindřich Tůma | neděle 12.11.2017 8:23 | karma článku: 39,28 | přečteno: 3779x
  • Další články autora

Jindřich Tůma

Rusko nám diktuje, kdo smí být naším ministrem

Třicet let po sametové revoluci nám Rusko diktuje, kdo smí být naším ministrem. To není vtip, ale smutná realita dnešních dnů.

7.4.2021 v 15:51 | Karma: 29,33 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Babišova vláda si kupuje volební hlasy - za cenu tisíců mrtvých seniorů.

Dnes a denně jsme svědky, jak se různé profesní lobbistické skupiny státních zaměstnanců domáhají přednostního očkování. A vláda na to slyší. Každý hlas ve volbách se přece počítá a mrtví si stěžovat nemohou.

31.3.2021 v 16:00 | Karma: 23,53 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Kauza Bečva - je to marný, je to marný, je to marny

Tak nám premiér Babiš konečně poskytl klíč k vyřešení záhady otravy Bečvy. Stačí použít prastarou metodu vyšetřovatelů nazvanou latinským názvem „cui bono“.

13.3.2021 v 8:32 | Karma: 27,23 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Očkovací strategie…nebo tragédie?

Je to jedno ze zásadních témat poslední doby – koho přednostně očkovat , aby byly ztráty z epidemie Covid-19 co nejmenší? Vláda, jako obvykle, žádnou strategii nemá, takže očkování je jeden velký chaos.

12.3.2021 v 7:50 | Karma: 15,98 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Jindřich Tůma

Žaloba na premiéra a nepochopení státních zástupců

Pražské městské zastupitelství potvrdilo, že žaloba právníka Petra Němce na premiéra a členy vlády v souvislosti s pandemií Covidu-19 je nedůvodná. Žalobci se fatálně mýlí.

10.3.2021 v 9:49 | Karma: 26,50 | Přečteno: 819x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1205x
Člověk, který vždy šel svou cestou, ale vždy se zajímal o cesty jiných. Moje povolání mi pomohlo pochopit nejen to, že naše země je maličká, ale i to, že většina problémů jednotlivce je vcelku bezvýznamných a zbytečných.

Seznam rubrik