Zkreslené vidění – Zloděj a stát

Tyto dva fenomény se liší od sebe například tím, že cokoli si vašeho přivlastní stát, vydává za právo (přinejmenším do převratu), cokoli si přivlastní zloděj, je v případě dopadení (když to lze) navráceno.
Čulibrk - 056

Jakýkoli zloděj dobře ví, že krádeží páchá čin nečestný, nepřípustný a nedobrý. A že v případě odhalení na něj čeká trest. Nelze prostě někomu něco jen tak vzít. Kdyby ano, mohli bychom se vrátit zpátky na stromy.

Se státem je to trochu jinak. Protože jde o mocenskou organizaci, jeho rozhodnutí jsou v případě nesouhlasu vynucována násilím, tedy soudy a policií. Předtím jsou formulována zákony nebo nařízeními státních úřadů. Stát ovládají profesionální politici, kteří tudíž službu ve volených funkcích mají jako zaměstnání.

Jak by se vám líbilo rozhodovat o výši svého platu hlasováním? Mít na příští čtyři roky jistý příjem? Nemusit chodit do práce a přitom brát plnou výplatu? Občerstvovat se v nejlevnější kantýně v České republice? Moci díky imunitě ignorovat většinu zákonů a nejít sedět za to, za co obyčejný občan bez jakýchkoli debat vyfasuje erární tepláky? A vůbec mít spoustu dalších výhod, o kterých se nám ani nezdá? Jen nezapomenout udržovat dobré vztahy se správnými lidmi a budit zdání nějaké činnosti. Ano, taková je stručná charakteristika lidí, kteří o sobě prohlašují, že nás reprezentují, že jsme jim svou volbou dali mandát. Činnost státu, svou činnost a volební taškařici nazývají demokracií. Přitom sebemenší pokus (ba i jen vyslovenou myšlenku) o změnu fungování systému nazývají extremismem, takové jednání se pokoušejí kriminalizovat a dělají možné i nemožné pro to, aby v zásadě vše běželo navěky ve stejných kolejích.

Že lžou, podvádějí a kradou a někteří si ani neumyjí ruce po použití WC (což je jen pouhý předpoklad a dohad), by se dalo ještě pochopit a snést. Neboť to je všeobecně známo, a proto se také slušní lidé do politiky nehrnou. Ale když si člověk uvědomí, že to celé platí on, k tomu armádu líných zdravých asociálů bez legálního příjmu… , musí si položit následující otázku. Jak je možné, že když na jednoho pracujícího občana připadá tolik zlodějů, stále se systém nezhroutil a ještě vykazuje (byť mírný) zisk?

Ano. Je to úkaz nadpřirozený a vysvětlitelný nanejvýše nějakými konspiračními teoriemi, k nimž se za pomoci politologie, ekonomie a teorie všeho může uchýlit každý dle vlastního vkusu a pohledu. Já se přiznávám – nevím. Je jen jisté, že čím kradete méně, tím spíše budete za to pykat. Vždyť daně, DPH, kolky a sociální a zdravotní pojištění platí každý rád. Nebo ne?

Čulibrk má výčitky svědomí, že neumí krást v řádech miliard. Ale zcizit v Kauflandu lentilky by se styděl.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 8.3.2019 13:30 | karma článku: 15,76 | přečteno: 348x