Zkreslené vidění - Zkušenost a chyba

Kdo nedělá chyby, ani nemůže být člověkem. Kdo se z nich nepoučí, ani si jím nezaslouží být. Kdo stále opakuje tytéž, má dlouhé vedení, někdo ho proklel, nebo je jednoduše hloupý.
Čulibrk - 321

 Chybami se chytrý člověk učí, a chybou spáchanou za novou chybu ručí - zpívali kdysi Voskovec a Werich. A je pravda, že jenom chytrý člověk, protože hlupák si poučení nevezme, dokud mu nejde o zdraví nebo o život.

 Čím jsem starší, tím jsem zkušenější, a nedělám už stejné chyby jako zamlada. Nebo alespoň ne tak závažné. Například vím, že do zimy se vyplatí obléci si svetr a zapnout bundu, přestože vypadám o polovinu tlustší, než opravdu jsem. Už od roku 2011 nekouřím. Chodím každý měsíc dvakrát do sauny. Alkohol upíjím rozumně a občas. Jen k návštěvám fitka se nemohu dokopat. A to šrotuji jídla jistě o dost víc, než si tělo zaslouží.

 Ovšem čas mne naučil udržovat si odstup od lidí, kteří mi lžou, informací, které mě klamou, a vůbec všeho, co ze mne dělá hlupáka, otroka, sluhu a nesvéprávnou loutku. Což není vůbec nic jednoduchého. Kdybych měl být důsledný, musel bych být slepý, hluchý a němý, necítit, a nejlépe poletovat coby shluk informací v mezihvězdném prostoru. Tak nějak si představuji ostatně svou posmrtnou existenci.

 Dokud ale žiji, v důsledku nabytých zkušeností trpím. Lépe řečeno nedobrovolně strpuji a nechávám si líbit spoustu věcí, které mi jdou proti srsti, od lidí, kteří snad ani lidmi nejsou. Ano, opět míním pseudoelity systému nazývaného jimi liberální demokracií, jejich pohůnky a nohsledy zákonností a normalitou a poddaným lidem prostě „demokracií“. Tito podlí uzurpátoři moci, úředníci Protektorátu, zadlužují republiku, s úslužně shrbenou postavou a lišáckým úsměvem na tvářích ji předávají darem za hranice, a jejich běsi touží po další válce ve jménu zvrhlého dobra. Dnes do posledního Ukrajince, zítra do posledního Čecha! Televizní zprávy lžou, že by i normalizační komunisti rudli závistí, jak to dnes ti vítězové sametové revoluce pěkně umějí překroutit a podat senilním důchodcům i postpubertálním naivním prvovoličům.

 Píšu to s tak dlouhým předstihem, že se trochu obávám jmenovat aktuální politické postavy. Ale vem to čert! Jde o premiéra Petra Fialu, vrchního protektora, a celou jeho vládu. Počínaje ministryní obrany Černochovou, neodpovědnou hysterkou, až po ministra vnitra Rakušana, proslulého incidentem s Putinem v pytli. Snad nyní, kdy tato úvaha vychází, jsou všichni mimozemšťané patřičně odměněni nezávislými soudy. Já vím, není to příliš pravděpodobné.

 Ale teď už opravdu jde o zdraví i o život!

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 5.4.2024 13:30 | karma článku: 13,81 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,41