Zkreslené vidění - Vrchol bezradnosti

K cizím chybám se člověk hlásí jen do té doby, dokud je má za dobrý nápad, chytré řešení nebo moudré rozhodnutí. Vyjde-li najevo, o jak velkou kravinu se jedná, už s nimi nemá nic společného. Třeba... postoj k multikulturalismu.
Čulibrk - 051

Vydávat cizí chyby za vlastní ve skutečnosti nikdo nechce, ale občas se to stává. To tehdy, když dotyčný ještě netuší, že se přijde na to, že něco ukradl i s nedostatky k tomu patřícími.

V polistopadové době se rozmohl nešvar kupování si různých akademických prací a titulů za peníze, bez toho, aby se absolvent nějak intelektuálně zasloužil o jejich získání. Tak jako všichni ostatní řádným studiem. Což se týká především politiků. Neboť ti netrpí chudobou ani pevnými morálními zásadami. Podnikatelé, ač jsou na tom podobně, žádné tituly nepotřebují, ti jsou z obliga. Někoho jmenovat by bylo zbytečné, neboť už jen podle toho, co vylézá postupně na povrch, a netýká se to pouze nějakých opsaných diplomek, je zřejmé, že se jedná o samý vrcholek ledovce, a že nejvyšší patra politiky jsou prolezlá korupcí, podvody, špínou, jánabráchismem a arogancí moci přinejmenším tak, jak si člověk, který na to divadélko kouká zdola, už odedávna představuje.

Vzpomínám si, jak z politiky zmizel pan Jan Kalvoda, bývalý předseda dnes již zaniklé strany ODA, na něhož se roku 1996 provalilo, že neoprávněně užívá titulu JUDr. Jenže to bylo tehdy, kdysi dávno, před dvaadvaceti lety, kdy se ještě (alespoň někteří) odhalení podvodníci uměli stydět a i v tom se snažili být vzorem a příkladem nám, prostému občanstvu. A díky takovým lidem za to.

Ale nicméně častěji se stává, že nic nepraskne. Jen je nutné udržovat na všechny strany dobré vztahy, nadávat na toho, jemuž všichni spílají a dát si pozor, aby člověka nikdo nevyfotil s těmi, co jsou určeni k odstřelu. Což by bylo stejné, jako jít s nimi po práci na pivo. Zkrátka je třeba s vlky výti. To, že nyní tolik věcí vyplavalo na povrch, plyne z jiné bezradnosti. Ke starým korytům se tlačí nová prasata. A každý musí uznat, že zdroje jsou omezené a kvalitní šrot nepadá z nebe. Nic proti těm novým, ale bližší je košile, než kabát.

Čulibrk nemá zapotřebí přivlastňovat si cokoli. I chyb má dost vlastních.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 1.2.2019 13:30 | karma článku: 9,73 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Pitomci

24.5.2024 v 13:30 | Karma: 13,27

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43