Zkreslené vidění - Ve špatné společnosti

Po dobrém obědě si hlasitě říhnout znamená ve zdejších krajích, že je člověk prase nevychované. Jsou ovšem kultury, kde za to sklidíte potlesk. Někde je i minimálně znakem nevkusu dělat dluhy. A jinde naopak.
Čulibrk - 225

 Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. Což znamená, že se člověk požadavkům společenství, v kterém chce pobývat, musí přizpůsobit. Odlišnost a jinakost se toleruje jen do jisté míry.

 Dávným problémem, který dosud nikdy nikdo úspěšně nevyřešil, je zde soužití cikánů a bělochů. Dobře vím, o čem mluvím, bydlím v Mostě. Jestliže je ve vchodě panelového domu více než jedna cikánská rodina, zpravidla se slušní lidé za nějaký čas odstěhují jinam. Mají-li kam. Snášet hlučný hovor, nesmyslné primitivní pokřikování, časté oslavy a mnohé návštěvy, zápach a devastaci společných prostor, sypání odpadků přímo z okna nebo vyhrožování, pokud takovým duševním chudákům někdo něco vytkne, není nic zvláště příjemného pro člověka, který se cítí být příslušníkem západní civilizace. O tom, jak jsou očividně pyšní na svůj odpor k práci a parazitický způsob života na dávkách ani nemluvím. Kdo je nezná, stejně neuvěří. Stát má jen jedno řešení - uplácet je. Čímž každým dnem a každým dalším, kdo má podobné či horší zkušenosti, vytváří z dosud tolerantních občanů rasisty. No, raději to nepitvat hlouběji.

 Kdysi jsem se nějakým zvláštním nedopatřením ocitl v kanceláři coby nejmladší člen skupiny normovačů. Vydržel jsem to asi rok. Odešel jsem proto, že se mi příčilo se na práci jen dívat. Což bych ale snad časem překonal a zvykl si. Ovšem hlavní příčinou bylo, že se tam dost popíjelo a já začal na sobě pozorovat čím dál větší tukové polštáře zaviněné stálým sezením. Tedy když jsme nebyli v terénu a jen sestavovali tabulky.

 Vzpomínáte, jak neoblíbení byli ve škole šprti? Přitom logicky by tomu mělo být naopak. Až na výjimky. Byli totiž tací a takové, kteří pochopili, že je občas dobré se o znalosti podělit, spolu s ostatními zdrhnout z poslední hodiny, zvláště měl-li být supl, nebo nehlásit se při každé příležitosti k vyzkoušení. I tak se dá dosáhnout obliby. Ne, opravdu nemluvím o sobě. Já byl spíš šašek. Na učilišti jsem pak byl snad posledním, kdo v prváku ještě nekouřil. Na srazech absolventů už tomu bylo naopak.

 Myslíte si, že je dobrou věcí zadlužovat Českou republiku miliardami od EU? Myslíte si, že je půjčuje ze sympatií k nám? Věříte snad některému politikovi? Myslíte si, že volební systém může něco změnit?

 Jsme v dobré společnosti?

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 3.6.2022 13:30 | karma článku: 7,81 | přečteno: 169x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,42