Zkreslené vidění - Udržet si dobrou náladu

Psychologické školy a postupy jsou různé, ale zdraví máme jen jedno. Důležité je zaměřit emoce správným směrem. Kdo je v sobě dusí, nemocný být musí.
Čulibrk - 120

 Jsou různé techniky, kterými si lze udržet psychické zdraví, dobrou náladu, duševní klid a čistou mysl. Není ale jednoduché je za každých okolností používat. Pomáháme si jimi většinou intuitivně, neboť každý psychologii nemá jako koníčka, natož zaměstnání.

 Je spousta věcí, jež člověku život znepříjemňují a na něž si lze nejvýše zvyknout. Vstávání do práce, pohled do zrcadla, cestování MHD, televizní program či špatné počasí. Rozumný člověk ví, že s tímto nic nenadělá a že takto svět funguje vždy. Zde pomáhá třeba pomyšlení na něco pěkného -  oblíbené jídlo, příjemný zážitek nebo povedenou dovolenou.

 Potom jsou věci, na něž má člověk trochu vlivu a při dobré vůli se mohou stát snesitelnějšími, ba i příjemnějšími. Pardon, nejde o věci, míním vztahy. Na ty nesympatické podivné postavy v ulicích, autobusu a zaměstnání se kolikrát stačí jen jakoby bezděčně usmát. Někteří mají tendenci vám to oplatit. Doma to bude lepší, když nebude každý mluvit jen o sobě. Vůbec když si všimneme, že s námi bydlí ještě někdo. A po pozdravu „Dobrý den.“ ještě nikomu jazyk neupadl. Hodí se to třeba v čekárně u doktora.

 Je-li člověk unaven, opotřebován nebo tuší-li, že by se do podobného stavu mohl brzy dostat, uchyluje se k různým psychoterapeutickým technikám. Takoví lidé potom objímají stromy, navštěvují kurzy jógy, rozjímají v knihovně, kostele nebo v hospodě. Jsou i tací, kteří kvůli tomu začali rekreačně běhat. Jiní brát drogy.

 A jsou věci, které jsou z podstaty takové, že má člověk podezření, že jsou přímo k nasírání lidí určeny. Míním různé státní instituce, kterým se proto jak může vyhýbá. Úřady z každého snadno udělají hlupáka, policie a soudy lumpa a školství loutku a osla. A všichni dohromady poslušnou oběť systému. Dále sdělovací media, která jestliže přímo nedezinformují, tedy alespoň lžou, nebo v nejlepším případě baví stupiditami a nesmysly. A v neposlední řadě …doplňte si sami své otravy.

 Z čehož plyne, že sehnat denně osm lidí k obejmutí není právě snadné. A ani ono druhé řešení není to pravé.

 Čulibrk soudí, že hlavní je dlouho nemít špatnou náladu. Dobrá pak přijde sama.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 29.5.2020 13:30 | karma článku: 10,05 | přečteno: 186x