Zkreslené vidění - Třetí světová válka

Úplná zkáza lidstva nám hrozí od vyzkoušení první atomové bomby. Tedy zhruba od konce druhé světové války. Válečná hysterie a omezování svobody nám hrozí od té samé doby, kdykoli pánové nahoře usoudí, že to máme zapotřebí.
Čulibrk - 289

 Mohli byste možná říci, že na téma třetí světové války není radno nijak moc žertovat. Máte pravdu, to ani nehodlám. Chci mluvit spíše o zkreslené realitě. Neboli o tom, co nám sdělovací prostředky předkládají coby fakta, kterým máme věřit a na jejichž základě se pak máme rozhodovat a jednat.

 Není asi už nikdo, kdo by vážně věřil ve vítězství komunismu nad prohnilým kapitalismem. Snad několik fanatických soudruhů, ale to nejsou lidé psychicky zdraví. V anketě během Pražského jara, tedy roku 1968, přes osmdesát procent dotazovaných odpovědělo, že chtějí socialismus pod vedením KSČ. Všichni to byli náhodně oslovení lidé.

 O revolučním roce 1989 ve východní Evropě a hlavně u nás nám média vyprávějí pohádky o hněvu ulice, nevyhnutelnosti převratů a neschopnosti papalášů. Studenti, herci a disidenti byli těmi, kteří rudý mor porazili. Říkají. A tehdy jsem tomu i věřil.

 Že nám televize lhala od začátku hanebné kampaně nazvané Covid-19 není dnes jasné už jen člověku, který si nechce přiznat svoje mravní selhání, totiž že propagandě skočil na špek a podlehl davové psychóze. Ovšem zákulisí celé aféry budeme znát až v daleké budoucnosti a rozkrytí kriminálního pozadí také nebude nic moc rychlého a jednoduchého.

 Současnost se stále více podobá antiutopii 1984 George Orwella. Neříkám, že je, tvrdím, že se tomu blíží. Předstírání demokracie se zvůlí státní moci mění nenápadně v policejní režim. Běžný občan si většinou neuvědomuje, že zvětšující se závislost na státu pro něj znamená upadání do otroctví. A nejde jen o dluhové pasti, placení daní nebo rostoucí byrokratizaci. Pomocí mobilních telefonů jsme sledováni lépe, než okem Velkého bratra. Bankovní karta a internet na nás prozradí spotřebitelské návyky. Data o nás jsou nejcennějším zbožím. Newspeakem nás propaganda nutí k autocenzuře vyjadřování. Kdekdo se cítí být hrdinou už tehdy, nazve-li cikána cikánem či jasnou nepravdu lží. Jednostranné informování a ztěžování přístupu k neoficiálním názorům není bojem proti dezinformacím, ale potvrzováním nástupu nového totalitarismu.

 A ať si myslím o válce na Ukrajině cokoli, válečná propaganda, štvaní a lhaní o statečnosti Ukrajinců a zdrcujících prohrách Rusů má na soudného člověka jen ten účinek, že o zdravém rozumu tvůrců takových báchorek celkem úspěšně pochybuje.

 Není lepší si vlézt na zahradě do vany, mít po ruce kávu a psát třeba blog? No jasně, že je!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 25.8.2023 13:30 | karma článku: 17,33 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,00