Zkreslené vidění – Ticho

Pravdomluvnost je ideální stav člověka i společnosti. A jakožto takový je nereálně dosažitelný. Člověk by to ostatně ani nesnesl.
Čulibrk - 115

 Kdyby lidé říkali jen pravdu, asi by se odnaučili mluvit. Protože, přiznejme si, lidská sdělení se z největší části skládají z blábolů, sebepotvrzování a chlubení, zbytečných otázek a ještě zbytečnějších odpovědí, polopravd a domněnek. Občas nějaké lži a citoslovců. A pravda či informace se dostanou ke slovu jako jedny z posledních. Ale jak u koho.

 Kdyby lidé říkali jen pravdu, rozpadlo by se nejedno manželství. Ale, a to je horší, ani žádná nová by nevznikala. Chtějte od milenců slyšet pravdu!? Zamilovanost si hraje s city, ideály, zavírá oči před skutečností, svět je krásný, láska dokonalá. Proto netrvá roky, jen měsíce.

 Ono by možná stačilo, kdyby lidé nelhali. Nebo alespoň lhali méně. A mluvili, jen když mají co říci. A když by věděli, jak a komu to sdělit.

 Kdyby se těmito zásadami řídili nejen lidé, ale i úřady, politici, textaři písní a sdělovací prostředky, stalo by se opravdu z tohoto světa místo blaženého ticha, očistné prázdnoty, prosté veškeré zbytečné otravnosti. Svět jako stvořený pro jógu a meditaci, pro nový smysl, otevřený všemu dobrému, neuspěchaný. V prvních minutách po takové proměně by zbělaly stránky novin, v nichž by zůstala sem tam nějaká ta fotografie a soukromá inzerce. Úřady by zavřely, protože v digitálním věku vyžadovat informace od občanů je přeci zhovadilost a buzerace (i tak o každém všechno vědí). Politici by umlkli. Což by bylo to nejpříhodnější, co by měli dělat i jindy. Sociální sítě internetu by přestaly fungovat. A kdo by se ostatně bavil a zabýval tím mizivým zbytkem informací tamtéž? Nato umlká rádio a televize. Po chvíli lidé vycházejí do ulic. Nemanifestují, neprotestují, nic nechtějí. Podivné a nezvyklé ticho je láká. Usmívají se, nic neříkají. Někteří se objímají. Ptáci, kteří tím neobvyklem jsou zaskočeni tak, že přestali létat, nesměle znovu rozezpívávají ulice. Snad se s nimi teď i domluvíme.

 Co je to jen za drogu? Kdo to způsobil? Levičáci? Pravičáci? Mimozemšťani? Houbičky? Ptali by se odpovědní.

 Nevím. Opravdu nevím, co by se muselo stát a jak to zařídit. Ale zažít bych to chtěl.

 Zbytečnými kecy jsme den ode dne zblblejší.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 24.4.2020 13:30 | karma článku: 5,40 | přečteno: 135x