Zkreslené vidění – Styděl se

Stydíme se, jestliže si uvědomujeme, že děláme cosi, co bychom dělat neměli. Stydět se může a umí jen ten, kdo je schopen nějaké sebereflexe. Předsudky a vychování jsou v tom dost významnými činiteli.
Čulibrk - 200

 Lidé se chovají podle různých vzorců chování. A uznávají všelijaké hodnoty a cíle snažení. Důležité je, aby se toto vše shodovalo alespoň do té míry, abychom si navzájem nevadili.

 Kdysi dávno rodiče podlehli mé touze chovat rybičky. Protože se zdálo, že půjde o nenáročný zájem, jednoho dne se v pokoji objevilo akvárium se třemi pavími očky. Bylo mi asi deset let. Což vysvětluje hovězí nápad přidat jim dvě společnice ulovené kdesi v louži. Těm zjevně scházela schopnost se v míru domluvit, protože po pavích očkách druhý den nezbyly ani kostřičky. A vůbec se nestyděly. Předtím a potom byl u nás pes, myši, morče atd., to by však bylo na jiné povídání. Rybičky už nikdy. Některá zvířata se zkrátka nesnesou s jinými. Nevím, jak to kdysi dokázal zařídit Noe. Snad těm potvorám něco přidával do krmení. Když bylo po dešti, zase liška lovila zajíce a sova myši. Ne každý má ale tak velkou protekci na nejvyšších místech.

 Mám pocit, že mnoho lidí se nestydí za věci, za něž by se měli. Tedy alespoň se stydět. Když už je dělají. Mluvím, jako už tolikrát, o politicích. Našich služebnících, kteří by měli plnit sliby, kvůli kterým jsme je do poslanecké džungle vyslali. Ovšem dělají si, co chtějí, hledí jen na svůj zisk a zpovídají se maximálně své straně. Mohl bych jmenovat třeba pana Kalouska, pana Babiše a vlastně téměř kohokoli, neboť o samolibé a nepotrestatelné politiky nouze není, ale nebudu, nechám to případným soudům.

 Politici nejsou jediní, kdo parazitují na systému. O různých neziskovkách se nechci zmiňovat, protože vím, že jsou i takové, které jsou prospěšné a mají ušlechtilé poslání, nicméně špatná pověst těch příživnických a zločinných je u spousty lidí hází do stejného pytle. Jedněmi z těch užitečných jsou třeba DUHA nebo FOSA pomáhající mentálně postiženým.

 Jsou skupiny příživníků, jež se nestydí za to, že vysávají sociální systém. Zpravidla se jedná o cikány, ale ať si každý udělá obrázek podle toho, co lze spatřit před Úřadem práce. Znám zaměstnance tmavší pleti i bledé povaleče. Mluvím o většině, samozřejmě, že ne o každém. Ostatně není nad vhodné alibi. Snad se mnozí z nich stydí pracovat? Nevím.

 I Čulibrk se stydí za různé věci. I za různé lidi. Jen zvířata se stydět nepotřebují.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 10.12.2021 13:30 | karma článku: 6,95 | přečteno: 144x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Pitomci

24.5.2024 v 13:30 | Karma: 13,27

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43