Zkreslené vidění – Prosazení

Ilustrovaný podčárník aneb zamyšlení nad některými jevy v životě pozemšťanů a vztahy, které se jich nějakým způsobem týkají.
Čulibrk - 007

 Jen aby nevzniklo náhodou nějaké nedorozumnění – obvykle nic nemám proti menšinám, a co mám, nechci řešit tímto článkem.

Menšiny jsou různé, mají každá jiné nároky a každá si je umí obhajovat a prosazovat s jinými výsledky a jinými prostředky. Člověk může být zároveň příslušníkem i více menšin i zároveň patřit k většině. Vlastně asi musí. Vzpomeňme si na množiny. Můžu být příkladem. Kromě jiného jsem obyvatel Mostu, příznivec politické strany a naturista. Jsem tedy ve všech třech příkladech příslušníkem menšiny. Což má své nevýhody i výhody. Coby mostečan dostávám za stejnou práci menší plat, než pražan. Zas mám ale odvoz odpadků zdarma, respektive se o to stará městský úřad. Jakožto volič jsem rád, že se má strana dostala do parlamentu, ovšem jenom dělá stafáž. Naturistou jsem všude, kde to jde, leč většinou to nejde. Mám proto z příslušnosti k těmto menšinám různé výhody i nevýhody závislé na tom, jaký prostor pro svou působnost si ta která vybojovala na okolní společnosti. Zároveň jsem třeba Čechem.

K menšinám, kterým se dařilo neobyčejně skvěle a úspěšně prosadit své zájmy, patří kupříkladu ženy, homosexuálové, národnostní menšiny nebo ochránci přírody. Povedlo se jim to proto, že se dokázali vzájemně spojit, ozvat a vytvořit v ostatních pocit, že je nezbytné, aby byli přijati mezi ně s většinou svých práv a nároků. Onen pocit nicméně nemá moc společného s objektivitou a oprávněností akceptování těchto menšin.

Jsou i menšiny, které svého sebeprosazení nejsou schopny v takové míře, jako výše uvedené. Příčinou je nejednotnost, neschopnost se domluvit, slušnost, která vylučuje agresivitu a snižuje asertivitu, nepříliš hlasité propagování vlastních názorů, postojů a požadavků. Zkrátka malá a málo obtěžující útočnost na pozice většiny. Pak se nesmějí divit, že vůbec mohou být rády, že je byť sama jejich existence tolerována. To jsou třeba již zmínění naturisté, kuřáci nebo rytíři Jedi.  

Čulibrk se hlásí k menšině dvojrozměrných tvorů.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 30.3.2018 14:00 | karma článku: 0 | přečteno: 81x