Zkreslené vidění - Příjemný zážitek

Je příjemný, ba snesitelný, jen po určitou dobu. Porce švestkových knedlíků je hladovému velice vhod. Na soutěži jedlíků po padesátém knedlíku se chce ale člověku už zvracet.
Čulibrk - 086

 Už staří moudří mužové ve starověku věděli, že základem dobrého života je přiměřenost. Tedy užívat všeho v rozumné míře i kvalitě a s ničím to nepřehánět. Což se týká i věcí příjemných, ba řekl bych, že jich především.

 Vědí o tom své třeba kuřáci, kteří by rádi přestali s kouřením, ale železná košile abstinenčních příznaků jim to nedovoluje. Přitom každému z nich se zpočátku zdálo, že skončit mohou kdykoli. Nebo lidé snažící se shodit přebytečná kila. A když se jim to povede, snědí celou bonboniéru a mohou začít znovu. Nebo ti, kteří trpí úzkostnou čistotností. I když už doma mají třikrát vypucováno i lino z druhé strany, přijde návštěva a může se začít znovu. Ano, závislosti a zvyky jsou naší zhoubou.

 Ale i veskrze příjemné prožitky musejí být přiměřeně dlouhé. Ti, kdož si pletou zamilovanost s láskou a mají za to, že to tak může být navždy, končí brzy v manželském chomoutu a dá jim dost práce se z něj opět osvobodit, spadli-li do něj bez rozmyslu. Kdo je stižen nakupovací mánií, má radost z každé nově získané věci. Bohužel jen chvilku. Výpis z konta je méně příjemný. Masáž trvající několik hodin, stejně tak dlouhý sex nebo záchvat smíchu jsou věci tak nepřirozené, že jsou až zdraví nebezpečné. To jen pro příklad.

 Rok 2018 byl rokem slavných výročí. Vznik ČR 1918, zánik ČR 1938, převrat únorový 1948, Pražské jaro a okupace 1968 a počítejme i převrat listopadový 1989. V každém tom roce se stalo něco zásadního, historie se obrátila zcela jinam, než do té doby směřovala. Lidé, kteří se oněch zásadních dějinných obratů účastnili, vždy měli za to, že právě nastává epocha porozumění, spravedlnosti a odčinění hříchů minulosti. Případně temna, hrůzy, strachu a nespravedlnosti. Ale nic netrvá věčně. Přišel další osmičkový rok a přinesl nové naděje a nová zklamání. Současná demokratúra není schopna řešit ani sociální, ani technologické požadavky doby, elity jsou prolezlé zlodějinou, nekompetentností a namyšlenou povýšeností, lidé ničemu nevěří. Situace dávno není příjemná, dlouho je už obtěžující záležitostí. Kdo má v sobě špetku idealismu a naděje, spoléhá alespoň na rok 2019.

 Slepá dívka u zdi kreslí motýly a budí všechny zakleté.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 4.10.2019 13:30 | karma článku: 6,10 | přečteno: 137x