Zkreslené vidění - Nevěřím lidem

Ilustrovaný podčárník aneb zamyšlení nad některými jevy v životě pozemšťanů a vztahy, které se jich nějakým způsobem týkají.
Čulibrk - 037

Není lehké a jednoduché dnes poznat rozdíl mezi pravdou, lží, dezinformací, polopravdou a blábolem žvanivého hlupáka. Dnešní dobu někteří nazývají dobou informační, ale pro člověka  to není nic dobrého. Záplava informací znamená jen, že se s lidmi dá snadněji manipulovat.

Začalo to kdysi televizí. Tedy ve větší míře. Vzpomínáte na Nemocnici a primáře Sovu? Herce pana Chudíka zastavovali lidé na ulici, potřásali mu rukou a ptali se ho na jeho názor na své zdravotní problémy. To pan Vinklář, v oné době doktor Cvach, musel chodit kanály. Dnes běží v televizi jiné seriály, jiné filmy v kinech. I Old Shatterhand dnes nadchne málokoho a ani Superman už není tím, čím kdysi býval. Také zpěváci stárnou a jejich popularita s nimi. A věk uctívání vědců a dalších inteligentních lidí dosud nenastal. Pseudoosobností je ale dost.

Lidé se se svými idoly identifikují, pokoušejí se jim co nejvíce připodobnit, podobně se oblékají, podobně se vyjadřují, přebírají jejich názory, používají stejné značky nápojů, bot atd. Čehož využívají hbitě reklamní agentury. Idoly, bývalé osobnosti, zkaženy penězi z reklam a ujišťováním ze všech stran o své jedinečnosti a výjimečnosti, se stávají celebritami. Shlížejí pak blahosklonně dolů ke svým ctitelům a pronášejí moudra neštítíce se dokonce ani politiky.

V tento okamžik by je měl soudný člověk opustit a přestat milovat. Ovšem fankluby, čtenáři časopisů Moje šťastná hvězda nebo návštěvnost koncertů a sledovanost seriálů mluví o opaku. Lidé chtějí být klamáni, obelháváni a rádi věří všemu, co jim jen trochu dává naději, že mohou mít něco společného s tím člověkem, o němž si myslí, že ho dobře znají, a který je jim sympatický. I kdyby to mělo být skleněné oko. Což každý nemá… tak alespoň nějaký názor. Je to i jednodušší a snadnější.

Lidé, kteří snadno přebírají mínění někoho jiného, dokazují vlastní nedostatečnost, plytkost, neschopnost orientace. A jsou tím nebezpeční. Totiž svou nevyzpytatelností. A naivitou.

Čulibrk považuje za největší lékařskou kapacitu Dr. House.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 26.10.2018 13:30 | karma článku: 7,45 | přečteno: 340x