Zkreslené vidění - Nemáš nepřátele

Nepřátelé patří k životu stejně jako pojištění bytu, návštěvy u zubaře, očkování proti tetanu, daně anebo setkání s revizorem v MHD. Tedy nic příjemného, ale strpět se to holt musí.
Čulibrk - 287

 Nemám na to žádný důkaz, ale myslím si, že kdo nemá nepřátele, buď lže, nebo o nich neví. Nebo si je nepřipouští. Protože nikdo není až tak svatý, aby nikomu nepřekážel, aby mu nikdo nic nezáviděl, nepřál nějakou svízel, kterou on sám má, či alespoň se v něčem nelišil, nevyčníval z davu. Což je pro většinu průměrných nesnesitelné a nepřípustné.

 Sám se cítím být pacifistou a vycházet dobře s každým, ale přesto asi několika lidem ležím v žaludku. Je možné, že jsem je někdy nepozdravil, že na mně bylo až moc vidět, co o nich soudím, třeba jsem jim cosi slíbil a pak na to zapomněl. Jen mne uklidňuje, že mi jistě nezávidí společenské postavení, tučné konto, luxusní ferrari, jachtu, vilu ani soukromý tryskáč. Natož několik stovek bitcoinů, umělecký věhlas a soukromého maséra. A už jsem se smířil i s tím, že slavný budu patrně až po smrti. Několik nepřátel tedy patrně mám, ale snad to uneseme. Já i oni.

 Kdybych toužil po nových nepřátelích, řekl bych několika řidičům MHD, kteří mne nechtěli pustit bez hadru na obličeji do autobusu během kampaně Covid-19, za jak velké chudáky je považuji. Na šachtě bych posílal všechny, kdo mi radí, co mám a jak dělat, kam si zaslouží. Hlavně ty, kteří už nepamatují na to, že kdy sáhli na práci, ale i ostatní teoretiky. Začal bych používat sprostá slova. A vůbec o každém bych říkal, co si myslím. Což ale opravdu nechci.

 Tak jako každý člověk má nějaké nepřátele, protože právě ti tvoří výkvět toho, vůči čemu se vymezuje a čím nechce být, podobně i stát má své ikony zla a špatnosti. Tedy jiné státy a jejich představitele, které jsou výlupky všeho nedobrého. A to je ještě mírně řečeno. Konkrétně a dlouhodobě je u naší vlády a její propagandou ovlivňovaného veřejného prostoru v nemilosti Čína. Která je kromě toho, že tam jsou dlouhodobě u kormidla komunisté, vážnou konkurencí USA, našich kamarádů. A nepřátelé našich přátel jsou i našimi nepřáteli. Proto Rusko je Říší zla, stejně jako kdysi za Reagana a studené války Sovětský svaz. Zvláště po nedávných událostech na Ukrajině. A Putin vrchní Belzebub.

 A bylo by dobré, kdyby si každý uvědomil, že u nepřátel má jasno. Zklamat nás mohou pouze naši přátelé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 11.8.2023 13:30 | karma článku: 9,00 | přečteno: 186x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,36