Zkreslené vidění - Nejhorší zločiny

Málokdo páchá vědomě zlo. Každý věří, že jsou jeho činy dobré i prospěšné. Pogromy, genocidy i vlády násilí se vždy děly pod praporem pokroku a lepších zítřků.
Čulibrk - 154

 O idealistech jsem zde už kdysi mluvil. O fanaticích také. Spojení obou těchto krajností a vyšinutostí je katastrofálně nebezpečné. A to tím více, že si to jejich nositelé nejsou ochotni, a někdy ani schopni, uvědomit. Což je v žádném případě neomlouvá.

 Uskutečňování velkého poslání, svaté pravdy, dějinné nevyhnutelnosti a vůbec všeho nejvyššího blaha a dobra začíná nejdříve jako skvělá myšlenka. Kterou několik myslitelů přetvoří v ideologii. Neboli zjednodušší ji a zasadí do všech souvislostí. Což je nezbytné pro to, aby ji byly schopny pochopit davy, jež ji posléze budou prosazovat. V té době je ovšem již dávno zneužita pro mocenské záměry několika bezohledných vůdců. Odpůrci se podvolí, nebo se ztratí. Nebo utečou, mají-li kam. Tak to bylo vždy, když se prosazoval pokrok, nové myšlení, lepší člověk i spravedlivá společnost. Ať šlo o křížové výpravy, spanilé jízdy husitů, kolonizaci Ameriky, francouzskou revoluci, hnědý režim v Německu, rudý v Rusku a různobarevný jinde. Vraždilo a vraždí se při tom všude, dokud se nenajde dost odhodlaných idealistů postrádajících svobodu. Ale někdy to trvá až příliš dlouho. Je snadnější se přizpůsobit, než se dostat z okovů. Neboli cesta od idealismu přes fanatismus zpět k idealismu.

 Posledních několik let se zdá, jakoby Západ postrádal dostatek imunity a obranných reflexů proti nákaze narudlým morem. Ale raději začnu jinak. O ochráncích přírody jsem se poprvé dozvěděl z Mladého světa v 70. letech. Tehdy hnutí Brontosaurus čistilo studánky, mapovalo výskyt čápů a sázelo stromky v Krušných horách spálených průmyslem. S politikou se snažilo nezaplést, přestože to bylo téměř nemožné. Demonstrace proti zkaženému ovzduší na severu probíhaly pozvolna o několik týdnů dříve než v Praze sametová revoluce. Po převratu jsem se byl podívat, jak zaniká kvůli těžbě uhlí obec Libkovice. Právě tam protestovalo Hnutí DUHA. Když ale Greenpeace poslalo své lidi věšet se přímo na velkostroje do dolu ČSA, šplhat na elektrárenské komíny a jiní aktivisté blokovali stavbu dálnice, bylo mi to jasné. Ochrana přírody skončila. Dnes sleduji, co vyvádí svatá Gréta a její štáb ve jménu záchrany klimatu, a chápu, že líp už bylo. Další generace si bude muset spálit čumáky, protože je nezajímá historie. A protože současní politici neznají větší hrůzu než hrozbu, že by snad mohli být příště nezvoleni, případně hned odvoláni. Mnohým smrdí podělané kalhoty na dálku.

 Nejhorší zločiny se špatně soudí. Nemá to smysl. I soudci jsou spolupachatelé.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dodatek pošesté - Jdu pustým městem

https://youtu.be/TYtKStnDXTA

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 22.1.2021 13:30 | karma článku: 14,96 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,42