Zkreslené vidění – Návrat idiota

Také vás dohání k šílenství vytrvalost některých politiků, s níž se drží svých životadárných korýtek, nechtějí se pustit, sají s urputností klíštěte naše peníze a pokoušejí naši trpělivost? A zabírají místo platnějším? Co s tím?
Čulibrk - 314

 Samozřejmě, že je to obojí. Nicméně každý z nás byl častěji nedobrovolným svědkem opakované trapnosti a marna, způsobených zdeformovaným volebním zákonem a přesvědčením o vlastní nepostradatelnosti toho kterého prošlého politika, než divákem celkem obstojně natočeného filmu s Pavlem Liškou v hlavní roli z konce devadesátých let.

O filmu jen krátce. Bývalý chovanec blázince se vrací ke svým příbuzným. A ukazuje se, že je vlastně ve své naivitě tím nejnormálnějším z nich. Kdo toto dílo neviděl, dluží české kinematografii totéž, co čtenář, který nečetl Švejka, české literatuře.

 Jsou lidé, kterým stačí účastnit se života v politice jednou a do budoucna už vědí, že jim to stačí navždy. Což byl v porevoluční době případ mnohých herců. Míním třeba pana Rudolfa Hrušínského, Danielu Kolářovou, Milana Uhdeho nebo F. Ringo Čecha. Idealismus a víra v lepší zítřek se tak dá vyléčit velmi rychle a efektivně.

 Opačným příkladem jsou postavičky, které nikdy nic jiného než politiku nedělaly, tudíž nic jiného ani neumějí, dělat nechtějí a ničím jiným by se neuživily. O tom, jak to chodí v běžném životě lidí, kteří jezdí metrem, autobusem a vlakem, vstávají ráno do práce, nakupují v Lidlu či Kauflandu a jednou za rok jedou k moři, nemají potuchy a ani o to nestojí. K těm by se asi dal zařadit třeba Lubomír Zaorálek, Václav Klaus nebo Miloslav Ransdorf. Ačkoli zrovna tito pánové jsou dost činorodí. Ovšem to druhé o nich platí jistě. Ono to první sedí spíše na figury neviditelné, proto si právě na nikoho nemohu vzpomenout.

 Co si ale mám myslet o lékařích, kteří se hrnou do senátorských lavic? Minuli se povoláním? Studovali nadarmo? Nebaví je léčit lidi? Obtěžují je pacienti? Mám jim věřit, pokud je voliči nezvolí a dál budou účinkovat v ordinaci? A budou-li zvoleni, neujede jim v jejich odbornosti vlak, pokud se za pár let vrátí? Stihnou obojí stejně dobře? Konkrétně zde v Mostě jde o MUDr. Sášu Štemberu a MUDr. Alenu Dernerovou. Také u vás nějaké máte?

 Buďme rádi, že si chce kdosi za nás špinit ruce a svědomí. Nebo snad máte někdo potřebu a chuť do toho hnojiště skočit? Tak proč už tam dávno nejste? Při současném trendu klesající volební účasti bude brzy stačit zburcovat vlastní rodinu. Kolik máte dětí?

 Idioti jsou velmi vytrvalí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 16.2.2024 13:30 | karma článku: 18,23 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 15,61