Zkreslené vidění – Mistr tesař

Ideální svět neexistuje a nikdy existovat nebude. Už jen proto, že každý si ho představujeme jinak. Zcela by stačilo, kdyby alespoň věci plnily svůj účel. Což i tak je přílišný idealismus.
Čulibrk - 182

 Ačkoli je to velice nepravděpodobné, může se stát, že věci budou tak, jak mají být. Tedy že předměty budou sloužit svému účelu, události se budou dít dle očekávání a lidé se budou chovat předvídatelně. A vše bude mít smysl.

 Takový svět je radostí, ideálem a cílem veškerého úsilí lidstva i některých mocí dosud nezasažených politiků.

 Ale zůstaňme doma. Třeba v roce 2025. Je všední den, středa. Ráno optimisticky vstanu, zacvičím si, umyji se, připravím si zdravou snídani a plný očekávání vyrážím do zaměstnání. Autobus je plný usměvavých a vlídných lidí. V práci si pomáháme jak můžeme a koncem směny lituji, že musím jít zas domů. Manželka mne už nedočkavě vítá. Při večeři u televizních zpráv obdivujeme obětavost a čisté úmysly poslanců a ostatních zastupitelů, kteří se neúnavně snaží o naše dobro a nadějnou budoucnost. Pak zalezeme do peřin a je nám příjemně. Do neděle jsme doma.

 Mezitím den přinesl spoustu novinek. Česko právě opět dokázalo, že umí být soběstačné téměř ve všem, hlavně v potravinách. A stejně tak i svéprávné, neboť po rozpadu EU roku 2021 se dostalo na první místo v Evropě ve všech hlavních hospodářských ukazatelích. Kurs dolaru je 8,25. Konečně se začaly vyšetřovat úmyslné trestné činy zločinného spojenectví při okrádání státu, lidově zvané politická a podnikatelská mafie. Nepřizpůsobivé menšiny byly radikálním osekáním dávek před dvěma lety přinuceny zapojit se do pracovního procesu, čímž nezaměstnanost klesla letos pod dvě procenta. Český cikán z Chanova dostal Nobelovu cenu za výzkum podmíněné neviditelnosti. Nemocnice v Motole začala léčit první pacienty s diagnózou vegan a vegetarián. Dalších padesát neziskovek je rozpuštěno po prokázání jejich zbytečnosti, některé pro škodlivost hlásaných ideí. V plzeňské ZOO se podařilo spářit mimozemšťana s neomarxistkou. Ještě se neví, co se narodí. Prostě běžné události.

 Bohužel, věci většinou nebývají takové, jaké by měly být. Uniká nám smysl všeho dění a my se necháváme klamat sliby a ujišťováním, že oni to za nás zařídí, oni že jsou ti praví, kteří všemu rozumějí, a proto za nás vše rozhodnou. Jen ať jim dáme důvěru a hlas. Že jim tím dáváme i své peníze, svůj čas a svou budoucnost, už neříkají. A dobře si hlídají, aby nám to nedocházelo.

 Čulibrk si je jistý, že výše popsaná budoucnost je nesmysl.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 6.8.2021 13:30 | karma článku: 10,88 | přečteno: 227x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,42