Zkreslené vidění - Mistr taktiky

Za některé politiky rádi mluví vůdci jejich politických stran. Tedy vysvětlují, jak je myšleno, co bylo těmi řečeno. Aneb demonstrace nesvéprávnosti v nejvyšších kruzích.
Čulibrk - 099

 Pokud bychom věřili tomu všemu, co alespoň o sobě politici sami tvrdí, neboli že mluví pravdu, nekradou, jde jim o blaho všech občanů, hájí zájmy voličů a podobným plkům - pak je mistrem taktiky téměř každý z nich. Neříkají totiž o sobě zdaleka vše, co by měli a mohli.

 Nejsem si jistý, zda musejí ti, kteří by byli rádi zvoleni našimi reprezentanty do některé ze sněmovem, přikládat někam životopis a v něm uvádět členství v KSČ, SSM, Svazarmu a ostatních organizacích kolaborujících v minulém režimu. Soudím, že spíše ne. Byli-li agenty StB, hlídá v některých případech lustrační zákon, ale ani na ten není stoprocentní spoleh. Teoreticky by politici měli usilovat o morální kredit spojený s naší důvěrou a vůlí je zvolit. Ovšem prakticky to vypadá tak, že narodil-li se někdo dříve, než v 70. letech, ušpinil ho režim téměř jistě. Jde jen o to, jak se k tomu dotyčný staví a co přizná a naopak zamlčí. Kdo dnes ví, jak těsná byla opravdu spolupráce agenta Bureše či agenta Zpěváka a kolik pravověrných komunistů se po převratu v roce 1989 rozprchlo do ODS, ČSSD, TOP 09 nebo k Zeleným?

 A nejde jen o politiku. Koneckonců ta je jen prostředkem k získání a udržení moci. Mít moc znamená mít možnost ovládat, ovlivňovat, smět co nikdo jiný, mít na to páky, zdroje a peníze. O které jde až v první řadě. Když veřejný činitel krade nešikovně, případně více, než je ve zdejších krajích obvyklé, i na něj někdy ruka spravedlnosti dosáhne a vytahá ho za uši. O čemž by mohl vyprávět třeba David Rath. To o panu Miroslavu Kalouskovi se říkat, že je zloděj, nesmí. Nikdo ho totiž dosud nepřistihl, a ani stopy nezanechává. Pan premiér Babiš začal klepat ostatní zloděje přes prsty, a proto má už nějakou dobu potíže se střetem zájmů, což jiným prochází bez povšimnutí. Nezapadá do party.

 Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Král v pohádce o Pyšné princezně se vyjádřil jasně. Bohužel, nikdo mu nerozuměl.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 3.1.2020 13:30 | karma článku: 10,76 | přečteno: 254x