Zkreslené vidění - Jednoznačnost

Kdo se vyhýbá jednoznačným odpovědím, toho nelze usvědčit ze lži, hnát k odpovědnosti, vinit ze špatného postoje k věci. Jde-li o politika, mlžení je jedním z jeho výrazových prostředků a v žádném případě mezi svými není výjimkou.
Čulibrk - 285

 „Ty bys, člověče, měl být politik!“, řekl mi onehdy spolupracovník Kája. Čemuž Stáňa přikyvoval. Právě dočetli další díl Čulibrka. Chtěli tím říci, že jsem mnoha slovy popsal cosi a vlastně neřekl nic určitého. Tak, jak to činí odedávna až dodnes politici.

 Politikem se být necítím a ani záměry a touhy takového druhu nemám. Jisté ale je, že jsou povolání, která vyžadují určitou neurčitost vyjadřování. Krom již zmíněných politiků jde třeba o tiskové mluvčí, tajemníky, vládní pověřence v jakékoli věci, a v neposlední řadě asi i nevyléčitelné flegmatiky. Což není sice povolání, ale je nás dost.

 Neměl bych zapomenout ani na všeliké vykladače budoucnosti různého druhu a důvěryhodnosti. Řekne-li televizní rosnička, abych si vzal zítra alespoň čepici proti úpalu a nezapomněl se namazat krémem, a vrátím-li se z výletu toho dne zmrzlý a nachlazený – je to pouze má chyba. Proč jen všemu věřím? Snad že byla mladá a hezká? Jako kdybych měl za to, že pakliže jsem Blíženec, jsem tedy družný, přátelský, komunikativní a inteligentní. Je někdo, kdo se takovým být necítí?

 Ono mlžení, nepřesné, vyhýbavé a vůbec neurčité vyjadřování, nejednoznačné odpovědi nebo mnohovýznamová podobenství jsou způsoby, kterými se lze šikovně zbavit odpovědnosti a závazku. Proto jsou si tolik blízké tak zdánlivě odlišné věci jako politika a náboženství.

 Politik dokáže slíbit cokoli a kdykoli. Nedělá mu to žádné potíže, protože přetvářka je jeho denním chlebem. Pravděpodobně by i prošel čistý detektorem lži. A jsou i tací, kteří sami sobě věří. Pokud něco nevyjde, zpravidla většina, mohou za to ti druzí. On se snažil. Řekne vám, že i vy se musíte snažit a přesvědčit i nevlastní babičku, aby šla k volbám.

 Služebník Boží a církev vůbec slibují odměnu za dobré chování až po smrti. Člověk by jim měl věřit. Jedině tak se lze přesvědčit o jejich pravdomluvnosti. Nicméně věřit něčemu jen na základě toho, že víru sdílí už dost jiných lidí, je jako popisovat obsah ledničky u sousedů, které ani neznám. A že je Bible svatá kniha, jak mi tvrdili kdysi Svědkové Jehovovi? Čítanka pro 1. stupeň základní školy ne?

 Politika i náboženství jsou vlastně druhem krádeže. Kradou ideály, čas, dobré úmysly, naději v budoucnosti a zatemňují minulost. Nebo přinejlepším podvodem.

 Ovšem je také možné, že Čulibrk jen nechce přiznat, že opravdu neví.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 28.7.2023 13:30 | karma článku: 8,00 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,36