Zkreslené vidění - Hrál si na inteligenta

Najdete je všude. Především na divadelních a filmových premiérách, nechybějí na rautech a autogramiádách, znají se osobně se Zdeňkem Svěrákem a tykají si s Markem Ebenem. Snobové.
Čulibrk - 283

 Jsou lidé, kteří dbají na to, aby byli považováni za znalce umění, kultury a vůbec majitele vkusu. Nemám na to žádné důkazy, ovšem usuzuji, že valná většina z nich se jen přizpůsobuje názorům na estetiku, které mají lidé, k nimž chtějí patřit. Ty všechny známe pod označením snobové.

 Nejdříve jsem se jich všiml v divadle. Maminka mne brala s sebou už jako kluka. Neprotestoval jsem, protože občas jsem se i bavil. A u mamky jsem si udělal plus, což se hodilo vždycky. Dámy v šatech, které jindy ze skříně nevyndaly, páni v nepřirozených černých oblecích. Nikdy nikdo neodešel dřív, než po závěrečném potlesku. Který mě přestal bavit hned s druhou vlnou, byť bylo představení sebepovedenější. O něco málo upřímnější, než skandování na sjezdech strany.

 Ze snobismu jsem si kdysi od spolužáka Honzy koupil LP desku skupiny Locomotiv GT, za neuvěřitelně závratných 300 Kčs. Chtěl jsem zjistit, co vlastně ostatní mají na tom bigbítu. Tedy na Kiss, Queen, Puhdys nebo Jethro Tull. Mně se tehdy ale víc líbil Banjo Band a V+W s Ježkem. Dodnes jsem na to nepřišel.

 Někdy v devadesátkách jsem zabloudil jakousi náhodou v Plzni do obrazové galerie. Většinou svých děl tam byl zastoupen umělec, který byl natolik abstraktním, že bych snad byl ochoten uvěřit, že ony obrazy maloval šimpanz Kuba nebo jiný jeho příbuzný z liberecké ZOO. Pro mne vrcholným důkazem snobismu případného kupce oněch pláten byl kousek o rozměru A2, pokrytý pouze černou barvou a u něj cenovka s pěticiferným číslem. Název zněl Pochmurná noc, či nějak podobně. Galerie tam dodnes je, obraz těžko. Mistr byl akademický malíř.

 Nechci nijak hodnotit výtvarnou tvorbu Ivana Mládka, Františka Ringo Čecha, ani Karla Gotta, avšak cením si u nich především oboru, v kterém se proslavili. I díla takových umělců jako jsou například Milan Knížák nebo David Černý budou o své hodnotě vypovídat až tím, že je najdeme za sto let v muzeích a učebnicích. Pokud ne, mají dnešní kritici jejich děl pravdu.

 Být snobem znamená cítit se nadřazeným té bandě nevědomců, co nepozná kvalitu a líbivost zaměňuje za cennost. Znamená to být ochoten se nudit na vernisážích, diskutovat o nezáživných filmech, utrácet peníze za věci, po kterých touží jiní snobové.

 Máte ve vstupní hale vystavené své diplomy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 14.7.2023 13:30 | karma článku: 20,25 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 15,99