Zkreslené vidění - Gumoví medvídci

Události se dají vykládat různými způsoby. Přesto se nic nemění na faktech. Interpretace je tedy věc názoru, hlediska, přání, ale skutečnost zůstává stejná.
Čulibrk - 123

 Skutečnost se dá vykládat různými způsoby. Někdy přitom ani nemusíme zamlčovat fakta. A někdy ani nejde o zlý úmysl. To jen na paměť není zcela spolehnutí.

 Paměť je selektivní a pokud se nejedná o vysloveně traumatizující zážitek, snaží se potlačovat nepříjemné vzpomínky a naopak si idealizuje a vyzdvihuje ty pěkné. Proto si z doby vojenské služby pamatuji lépe a více dlouhé cesty lesem na hlídku a večerní čajové dýchánky s kamarády a kytarou, než buzeraci několika primitivů nutících mne ze sebe pro jejich potěšení dělat idiota.

 Proto jsou lidé, kteří na dobu strávenou v systému, jenž rudí soudruzi nazývali socialismem, vzpomínají s nostalgií. „Zlatí komunisti!“ – vypadne čas od času zhodnocení současných poměrů z mého spolupracovníka Zdeňka. Čímž asi myslí zhruba to, že haranti nebyli tolik nevychovaní, o tom, že se tolik krade, nevěděl, pivo bylo za korunu dvacet a hlavně, že byl o dost mladší. Má pravdu v tom, že vše bylo jednodušší. A několik desetiletí neměnné, takže si člověk zvykl. Chtíc nechtíc. Ale že nebýt zlatých komunistů, mohli by nám dnes životní úroveň závidět i Němci, mu nedochází. A nikdy nedojde.

 Po převratu v listopadu 1989 nazývaném sametovou revolucí se komunisté ani strašidla z StB nikam nevypařili. Jen se rozlezli jako rakovina do nových státních a společenských struktur. A to nejenom u nás, ale v celé Evropě. I na západě, kde se po ztrátě nepřítele tamní levičáci osmělili. Proto k nám z EU přicházejí nápady, které jako kdyby vypadly z dílny RVHP. Tímto děkuji členům KSČM za to, že jsou ve vlastní straně, takže víme, co od nich můžeme čekat.

 Čímž chci říci, že na jednu a tutéž událost lze mít různý pohled. Dodnes jsou i lidé, kterým ponižující protektorát nevadí, vykřikují, jak milují svobodu, přitom nadšeně strkají hlavy do chomoutů, a i tací, kteří opravdu věří, že předání moci v 89. roce vybojovali studenti. A že nyní právě prožívají rozkvět demokracie.

 Čulibrk dobře ví, že přání a realita se často rozcházejí.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 19.6.2020 13:30 | karma článku: 10,97 | přečteno: 312x