Zkreslené vidění – Geniální dílo

Nikdo geniální nevydrží dlouho jít s šedivým a nenápadným davem. A zdaleka ne každý, kdo si to o sobě myslí, si zaslouží být podezřelý z geniality.
Čulibrk - 127

 Geniální dílo je především takové dílo, které se mnou nemá nic společného. Jen mám někdy pocit, že je škoda, že jsem na takové věci nepřišel sám. Což nemohu ale říkat moc nahlas, protože to se nepočítá, a ještě jsem neslyšel o nikom, kdo by se sám prohlásil géniem, a přitom aby to platilo i po jeho smrti.

 Jsou lidé, kteří se cítí být natolik výjimečnými, že požadují i po okolí, aby to uznalo. Což byla i je dosud většina diktátorů a manipulátorů davů. Oni totiž kult osobnosti, sebeoslavování a jedinečnou a neomylnou moudrost mají jaksi i v popisu práce. V této souvislosti bych mohl vzpomenout Adolfa Hitlera, Josifa Vissarionoviče Stalina či našeho Klementa Gottwalda. Všichni víme, jak skončili. Někteří dosud žijí, což je ale neomlouvá. KimČong-un v Korei, ruský prezident Putin, severoamerický Trump. Státníci. Přinejlepším skončí v zapomenutí.

 Není nutno rozhlížet se po světě. Vlastních géniů máme na rozdávání. Snad nejvíce jich lze najít mezi umělci. Takový Milan Knížák by mohl povídat, jak je těžké dostat se mezi geniální malíře a performery. Člověk se nesmí bát ani podezření z pedofilie (což není ještě nejhorší). A vzpomínáte na ostudu, kterou České republice udělal v Bruselu sochař David Černý v roce 2009? Ne? To byl ten samý, který se svými přáteli po revoluci natřel na růžovo sovětský tank. Sebejistotou hraničící s genialitou oplýval i Václav Klaus, dnes Miloš Zeman a Andrej Babiš. A ignorancí, samozřejmě. Ale to už patří k věci samé. A neměl bych zapomenout na našeho nejslavnějšího dramatika Václava Havla. Roztomile neohrabaného, sympatického, usměvavého. Zcela jiný typ. Proto ideální loutka pro zajištění správné cesty naší polistopadové demokracie.

 Geniálním dílem nemůže být jakákoli svatá kniha. Mein Kampf, Bible, Korán či Kapitál nejsou ničím objevným, novým, správným. Je to jen faleš k ovládání lidí. Ovšem kdykoli si čtu cokoli od Karla Čapka, nacházím principy geniality. Jednoduchost, srozumitelnost, etiku. Tak bych to napsal já. Ale musel bych být Čapkem.

 Geniální dílo v sobě vždy obsahuje stopy myšlenek svých předchůdců. Nebýt Isaaca Newtona, nebyl by Albert Einstein. Nebýt americké armády, nemáme internet. Bez Jakuba Hrona Metánovského by nevznikl Jára Cimrman.

 Čulibrk ví, že genialita a šílenství jsou snadno zaměnitelné a dobově podmíněné.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 17.7.2020 13:30 | karma článku: 8,35 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,42