Zkreslené vidění - Co si myslet

Ilustrovaný podčárník aneb zamyšlení nad některými jevy v životě pozemšťanů a vztahy, které se jich nějakým způsobem týkají.
Čulibrk - 024

Člověk je obklopen sítí informačních zdrojů, které mu přímo vnucují názory, postoje, hodnocení, stanoviska a mínění. On je pak přebírá nebo se od nich distancuje, mnohé z nich má potom za své, a nakonec se ještě cítí být nezávislým, informovaným, odpovědným a s vlastním názorem. A většina lidí má i za to, že je neovlivňuje reklama. Sebevědomí prosťáčkové.

Co jiného je státní správa a vůbec veškerý úřednický aparát, než soustrojí k vynucování postojů a chování lidí? A kdyby to nešlo po dobrém, je tu policie, soudy a vězení. Zkuste třeba jako řidič přes den za jízdy nesvítit. Při jasném počasí. Svítit je přeci nesmysl, že?

Co jiného jsou sdělovací média, než prostředníci lidí, kteří je ovládají a kteří se jejich pomocí úspěšně snaží o to, aby masy lidí měly ten jediný správný názor. Ten, který je žádoucí a vyhovuje směru, kterým chtějí ovládající ovládané vést. Tak se tedy třeba televizní divák dozví o likvidaci bomby z 2. světové války v Berlíně, ale o útoku a vraždění muslimského vetřelce nic.

Co jiného je rodina a příbuzenské vztahy, než testování a trénink naší trpělivosti? Zde jsou naše postoje výsledkem stálých kompromisů. Je to přímo továrna na změny a formování stanovisek.

Co jiného je škola a vůbec celý vzdělávací systém, než nástroj k transformaci a výchově poslušných davů?

Odpovědný, soudný a svéprávný člověk si je těchto a i dalších vlivů vědom a snaží se jim ze všech svých psychických sil čelit. Je-li ovšem tlak dostatečně dlouhodobý nebo působí-li na podvědomí, slabší jedinci podléhají. A přiznejme si, jsme to téměř všichni. Je jen otázkou, do jaké míry je naše vnímání reality ovlivněno zvnějšku a jak jsme schopni si to uvědomit.

Kdybychom to uměli, zmizely by národnostní i náboženské problémy, většina kriminality, neposlušné děti, spousta neuróz, revizoři z MHD, exekutoři, zmanipulovaní lidé v ulicích, názorové spory v internetových diskuzích a snad by se i povedlo konečně sestavit fungující vládu.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 27.7.2018 13:30 | karma článku: 6,96 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,42