Zkreslené vidění - Čestný politik

Kdo tvrdí, že někdo takový existuje, řadí se do zástupu lidí věřících v nadpřirozené bytosti, naivů, prosťáčků, sklerotiků nebo prvovoličů. Nebo jeho příbuzných. Víra v něj není nijak racionálně podložena.
Čulibrk - 171

 Jsou různé podivné a nesmyslné výrazy, které se na nás vrhají sotva pustíme televizi, zapneme počítač, otevřeme noviny nebo prostě jen vyjdeme ven z domu. Jedny z nejzákeřnějších jsou protimluvy. Ale nechci se zde chlubit svým vztahem k češtině, jistě jsou povolanější znalci. Spíše mi jde o to, zda vůbec může alespoň teoreticky existovat čestný politik.

 Řeknu to rovnou – nemůže. Alespoň ne v České republice. Vím, že ve výskyt někoho takového zcela jistě věří spousta prvovoličů, potom někteří staří, lidé se sníženou inteligencí a rodinní příslušníci právě volených kandidátů. Prvovoliči proto, že se ještě dosud nestačili nikdy ve svém favoritovi zklamat. Někteří staří lidé toho již hodně zapomínají a jsou i rádi, že ještě vědí, jak se sami jmenují a kde bydlí. Lidé se sníženou inteligencí bývají dost důvěřiví a snadno přebírají mínění svých bližních nebo i lidí právě nablízku. Rodinní příslušníci budoucích zastupitelů nevěří dobře míněnému varování zkušených, že politika dokáže lidi změnit v bezcitné ignoranty, lháře a vypočítavé psychopaty. Když ne v něco horšího. Mluvím o opravdové víře, ne žádném taktizování anebo volbě z jiných důvodů.

 Samozřejmě, každý máme svou stranu, které přejeme úspěch, s jejímiž ideály a cíli souzníme, kterou volíme, když o naše hlasy volební systém právě stojí, a jejíž propagaci nepovažujeme za propagandu, špinavosti a průhlednou manipulaci. A její představitele, neboli postavy, které mají správné názory, řeší za nás věci veřejné podle našich představ a kterým důvěřujeme. Naštěstí máme každý jinou stranu a jiné politiky za nejlepší a naší přízně hodné. Ale opravdu se domníváte, že vaši stranu vedou čestní politici? Že nejsou horší než jejich konkurenti? Že vás nezklamou? Že vám dosud nelhali? Že jim nejde jen o zvolení a tím pádem o moc, peníze a vliv? Víte o nich dost? Jste přesvědčení, že si zaslouží vaši podporu? Že vás neokradou?

 Věřte, že ani Masaryk nebyl nestranný, nad kamarády dokázal přimhouřit oko a pletl se do věcí, do kterých neměl co mluvit. Beneš? Zde raději pomlčet. Svatozář chyběla i Havlovi, o komunistech s lidskou tváří lépe nemluvit.

 Systém semele každého k obrazu svému. Politici nejsou žádnou výjimkou.

 Čestný politik je takový, který stačí včas umřít nebo skončit s politikou.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 21.5.2021 13:30 | karma článku: 11,85 | přečteno: 171x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,42