Zkreslené vidění – Cena věcí

Věci jsou jen pomůckami, které usnadňují přežití. Máme-li je raději, než lidi, už nám není pomoci. Kdo hromadí věci, je na nich stále závislejší. Na čemž stojí celá civilizace.
Čulibrk - 170

 Cena věcí není vyčíslena sumou peněz, které je nutno odevzdat v obchodě, ale jejich potřebností. A člověk si jejich potřebnost většinou neuvědomuje, dokud je nepostrádá.

 Obklopujeme se tolika zbytečnými věcmi, až bychom mohli říci, že jsme jejich otroky. Dokud jsem měl chatu, měl jsem vždy co dělat. Ona se totiž stále musela udržovat, jinak by člověku spadla na hlavu. Natírat lakem, čistit střechu, bourat, přistavovat, zazimovat, po zimě vyvětrat a roztopit kamna… a když se zdálo být vše hotovo, mezitím vyrostla tráva a už jsem se oháněl kosou. Dělal jsem to rád kvůli zbylým chvilkám lenošení. Než jsem ji prodal. Ony ty chvilky byly totiž čím dál kratší. Vůbec nezávidím nikomu, kdo má dejme tomu stavení na vesnici. A už vůbec ne, je-li ta chalupa památkově chráněná. Už jen ji uklízet je za trest.

 Nemovitost se vždy může prodat, když už majitel ztratí nervy, potřebuje peníze, nemá čas se jí věnovat nebo mu to zdraví nedovolí. Ale kolik je těch všelijakých a zbytečných věcí, co se nám skrývají ve skříních, šupletech, regálech, špajzech a sklepech!? Vždyť to znáte, když malujete byt. A to stačí jeden pokoj. Polovinu nebudete nikdy potřebovat. Ovšem kterou, že?

 Jsou lidé, kteří se obejdou téměř bez jakýchkoli věcí. Z našeho pohledu fanatičtí výstředníci. Poustevníci, žebraví mniši, vězni ve výkonu trestu, někteří cestovatelé a několik dalších lidí, kteří takovou filozofií rádi zaujmou. Já ani vy to nejsme. A současná konzumní společnost už vůbec ne.

 Toaletní papír je dobrým příkladem nezbytného luxusu. Ano, lze ho sice nahradit, ale proč se vzdávat dostupného komfortu? Už jste zkoušeli na toaletě místo něj použít noviny? Mám rád u sebe propisku, která nemá potíže se psaním. I látkový kapesník. Také je dobré obléci se občas do čistého prádla. Každý z nás by asi postrádal mobil. A klíče, různé průkazky, doklady a obligátní peněženku. Nezbytné věci.

 Nicméně není špatné si čas od času připomenout, že každá věc je jen pomůckou k usnadnění života a že hromadění zbytečných věcí o nás nic pěkného nevypovídá.

 Tragédií je, jsou-li nám milejší věci než lidé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 14.5.2021 13:30 | karma článku: 9,11 | přečteno: 141x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 15,58