Zkreslené vidění – Alkoholik

Patří spolu s kuřáky, důchodci a dětmi k nejlépe vládou vydíratelným lidem. Kdykoli se potřebuje zalátat státní rozpočet, zvedne se jim zdanění jako prvním. Kandidát na abstinenci.
Čulibrk - 130

 Předem se omlouvám za zavádějící nadpis tohoto zamyšlení. Opravdu nemám v úmyslu předstírat, že snad rozumím problematice alkoholismu. Jde mi o poukázání na to, jak jedna a tatáž věc může být hodnocena v různých dobách, kulturách nebo souvislostech.

 Zůstaňme tedy u onoho alkoholu. Že alkohol mění chování, náladu a příčetnost, si lidé všimli už v dobách, kdy poprvé ochutnali zkvašené hrušky nebo víno. Člověk provádí věci, které by jindy neudělal. Proto byly časy, kdy se opilost považovala za polehčující okolnost v trestním řízení. Dnes je na ni náhled přesně opačný a eventuelní opilec si musí dobře rozmyslet, zda se mu euforie z konzumace lihoviny vůbec vyplatí. Zvláště, není-li zvyklý a po dvou pivech o sobě neví. Proto bych se přimlouval za přiměřený trénink.

 Lidé z opilosti hloupnou a také pracovní morálka není dobrá. Proto se občas zavádí prohibice. Zkoušelo se to v carském Rusku, v USA mezi válkami a jinde. Nikdy a nikde však úspěšně. Jen se totiž povzbudilo černé pálení, pašování a z toho plynoucí kriminalita. Lidé touží po občasném obluzení.

 Za komunistů se tradovalo, že vláda, která zdraží pivo, padne. Což bylo za časů direktivní ekonomiky. Začala zdražovat už v 70. letech, ale padla až v 89. roce. Šlo patrně jen o šeptanou výhrůžku alkoholiků.

 A je nějaké množství alkoholu zdravé? A jakého? Je lepší se opít vínem nebo pivem? Nebo raději vodkou a rumem? Či popíjet snad absint? Příslušní političtí i zdravotničtí činitelé mlží a většinou se jasně nevyjadřují. Bodejť by ne, jsou v tom totiž také namočeni až po uši.

 Všimli jste si neustále klesající úrovně televizní zábavy? Nadprodukce knih, která s kvalitou nemá co dělat? Počtu a zábavnosti soutěží, kde jsou otázky většinou na úrovni prvního stupně základní školy? Zvyšujícího se množství fotografií, reklamy a velikosti titulků v novinách a na internetu? Stupidity a jednoduchosti sdělení v médiích? Souvisí to nějak s alkoholem nebo alkoholismem? Tvrdím, že ano. Chtějí nás mít hloupé, lehce ovladatelné a důvěřivé. Nás - stádo, občany. Namlouvají nám, že se máme dobře, že bez nich bychom byli ztracení, že musíme, že nesmíme, že oni vědí, co je pro nás dobré.

 Věříte jim?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 7.8.2020 13:30 | karma článku: 18,21 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,35