Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfe, končím

Mnozí z vás tenhle fenomén možná znají. Člověk chodí do práce, dřepí v kanceláři od osmi do pěti, od pondělka do pátku, a najednou ho to přestane bavit. A tak zvedne zadek ze židle, a vykročí do neznáma.

Nevím, jak jsem k téhle vlastnosti přišla. Jestli jsem ji zdědila po mamince, která ve svých zralých letech praštila s účetnictvím a šla dělat průvodčí k ČSD, nebo mi ji daly do vínku sudičky. Do neprobádané černé díry jsem totiž, na třesoucích se nohách, vstoupila v životě několikrát.

"Co děláš, to dělej rád," nabádal kdysi Waldemar své obecenstvo. A mně zhruba ve stejnou dobu došlo, že probendit zbytek své existence u prkna v řežském Ústavu jaderného výzkumu se mi vůbec, ale vůbec nechce. Specielně když mám reálnou naději získat místo řidičky u OÚNZ Praha-Břevnov, pokud si ovšem pořídím náležitý papír.

Kurs, zahrnující osobní auto a náklaďák, nebyl v roce 1967 levnou záležitostí. V záblesku inteligence mě napadlo požádat v práci o půjčku, jenže osoba, ovládající oslíčka reagujícího na povel "otřes se," mi celkem logicky položila otázku: "Proč chcete, soudružko, měnit zaměstnání a vyhazovat tolik peněz za řidičák, když u nás máte slušně placené místo?" Nelhala jsem, oslíček se neotřásl, a my s manželem během několika příštích měsíců znatelně zhubli.

Zda si obyvatelé Vršovic byli vědomi nebezpečí, číhajícího v ulicích, nemám tušení. Abych pravdu řekla, ono mě to ani nezajímalo. Protože když jsem před kostelem svatého Václava poprvé vsedla do Spartaka a přískoky se odlepila od chodníku, měla jsem zcela jiné starosti.

Největší potíže mi dělal kulatý volant, z jehož polohy jsem - na rozdíl od řidítek motocyklu - nemohla dost dobře posoudit, kam právě jedu. Instruktorovy rady zanikaly v řevu túrovaného motoru, řidiči ostatních automobilů si zběsile ověřovali funkci klaksónů, a já byla zoufalá nad tím, jak je ta Moskevská úzká.

Chudák učitel viditelně trpěl, i když se to hrdinně snažil nedávat najevo. Přes mé zaneprázdnění s volantem a spojkou jsem si všimla jeho vibrujících zadních končetin, připravených dupnout na brzdu, a byla jsem zvědavá kdy mě vykopne ven, a spanilou jízdu dokončí sám.

Po návratu k výchozímu bodu naší první společné expedice se nám oběma značně ulevilo. Smrtelně bledý instruktor vystoupil z auta, zaparkovaného předním kolem na chodníku, ve tváři mu v pravidelných intervalech cukal sval, a v jeho tmavých vlasech se lesklo několik stříbrných nitek, které tam před hodinou nebyly. Tak trochu jsem ho litovala; věděla jsem, že jeho strasti teprve začínají, a nemýlila jsem se. Když jsem s vejtřaskou při zahýbání doprava soustavně přejížděla zadním kolem roh chodníku, jeho šedin hojně přibylo.

K mému překvapení však nehodil flintu do žita, a naopak začal moje řidičské neumění s obdivuhodnou trpělivostí vybrušovat. Naučil mě, že červená znamená stát, zelená jeď a oranžová jeď rychleji, a s úsměvem mi přikazoval couvat do těch nejtěsnějších míst, jaká mohl najít. Nic při tom nedbal na mé potem orosené čelo a od kroucení volantem umdlévající paže, neboť našim inženýrům se doposud nepodařilo vymyslet posilovače řízení. Jak vidět, genderová rovnoprávnost existovala už tenkrát, akorát ji nikdo nijak, natož hlasitě, nepropagoval.

Milý instruktor byl s mým pokrokem zřejmě spokojen, protože si mě přizval k melouchu. Pod jeho dohledem jsem odvezla náklad škváry z Prahy do Všenor, tam mi ukázal, za kterou páčku zatáhnout, a dovolil mi škváru vysypat. Což bylo něco pro místní strejce, a ti se hned přiběhli na tu podivnou ženskou, co se má držet kuchyně a ne volantu, podívat. Neušlo mi, že celou akci pozorují z bezpečné vzdálenosti; asi se báli, abych je pod tou hromadou škváry nepohřbila. Jenom jeden odvážný (nebo krátkozraký) pán si mě přišel prohlídnout zblízka, ale z jeho ostražitých pohybů jsem usoudila, že je připraven vzít roha při sebemenším podezřelém pohybu, jenž učiním.

Závěrečnou jízdu jsem zvládla bez potíží. Když mi zkoušející komisař poručil zastavit uprostřed strmého kopce, a pak se zájmem sledoval, jak se rozjedu, jenom jsem se v duchu potměšile chichotala. Ale di ty troubo, to si myslíš že ti udělám radost, a s tou kraksnou couvnu? Vždyť tohle jsem tu nacvičovala do zblbnutí!

Necouvla jsem - ani v prvním, ani v druhém případě. Zanedlouho mi v autoprovozu polikliniky Pod Marjánkou přidělili sanitku, a bylo vymalováno. Vlastně ne, spíš bych měla říct, že vyvětráno. Sbohem, smrádku a teploučko!

 

Autor: Jarka Jarvis | pátek 22.6.2018 2:15 | karma článku: 27,09 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Pionýři, pionýři, malované děti

Dnešní dítka školou povinná nevědí, o co přicházejí. No řekněte sami; jak může nějaký, třeba i ten nejchytřejší telefon v ruce nahradit pionýrský šátek, pečlivě uvázaný kolem krku?

18.9.2023 v 23:40 | Karma: 20,91 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

A hrdý buď...

Často si hlavu lámu, co vlastně znamená slovo hrdost. Zeptala jsem se proto chytrého strejdy Googla, který všecko ví a všecko zná, a on mi to prozradil.

14.8.2023 v 21:32 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Svatební cesta ve třech

Jestlipak se pořád jezdí na svatební cesty, teď, když je bída? Nemohu uvěřit že od té, kterou jsme podnikli s mým prvním vyvoleným, uplynulo už 57 let! Ale tehdy stále vládnul socialismus, a chudoba tudíž neexistovala.

15.7.2023 v 20:20 | Karma: 18,33 | Přečteno: 489x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Route 66

Že Arizóna je pravých mužů zóna, kde kulky bzučí a krávy cituplně bučí, víme z filmu Limonádový Joe. Dokonce to možná, někdy dávno, byla i pravda.

7.6.2023 v 15:30 | Karma: 16,97 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Dederónie

Státy vznikají a zanikají, a mapa světa se neustále mění. Často k tomu stačí vzpoura poddaných, kteří vyhodí vládnoucí elitu od koryt (někdy i oknem), a nastolí tu svou, jen tu jedinou.

14.4.2023 v 14:30 | Karma: 14,87 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik