Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pionýři, pionýři, malované děti

Dnešní dítka školou povinná nevědí, o co přicházejí. No řekněte sami; jak může nějaký, třeba i ten nejchytřejší telefon v ruce nahradit pionýrský šátek, pečlivě uvázaný kolem krku?

Jó, pionýři, to byly suprděti (mne nevyjímaje). Do lodiček jsme nasedali jako šipka letí, a jelikož jsme milovali republiku, prvního května by nás na chodníku nikdo nenachytal. Ovšem u sochy Karla Hynka Máchy také ne. Výuka o atributech opačného pohlaví se v osnovách zatím nenalézala, a protože s odhalováním příslušných tajemství jsme zápasili na vlastní pěst, mnohým to šlo značně pomalu.

Republiku však bylo núžno nejenom milovat, ale také pomáhat v jejím budování. Na opětné roztáčení zastavených kol se nám stále ještě nedostávalo potřebně vyvinutých svalů, a mír jsme tudíž posilovali sběrem starého železa a papíru. Sice s větším i menším nadšením, ale i když se žádný z nás nechtěl nechat zahanbit, poklopy z kanálů a měděné desky z hrobů jsme nikdy nekradli.

Ideologická masáž, jíž jsme byli denně vystaveni, nesla zdárné výsledky. Na pionýrských schůzích jsme svorně odsuzovali diverzanty a jejich imperialistické pikle, a diskutovali o nedostatečně uvědomělých spolužácích. Jako třeba Richard, který nenosí pionýrský šátek! Neměli bychom na to upozornit soudružku učitelku, nebo napsat jeho rodičům? Nejspíš si toho nevšimli. Ach jo, ta nevědomost je někdy vskutku blažená. Co my tehdy věděli o lidech, nepodlehnuvších nátlaku doby, a o těžbě jáchymovského smolince?

Mým téměř druhým domovem byl Pionýrský dům Julia Fučíka. Tady jsem vyplňovala volný čas různými mimoškolními aktivitami, a moje výtvory, sesmolené ve výtvarném kroužku jasně dokazovaly, že umělec se ze mne nestane.

Nemyslím, že toto zjištění někoho překvapilo. Zato na pionýrském maškarním dýchánku, kam jsem se dostavila v mámině noční košili a vydávala se za princeznu, dostali soudruzi pedagogové nečekaný šok. Ale když já neměla montérky a copy, a nemohla jsem proto jít za sovětskou soustružnici! Jistě nemusím říkat, že mezi ostatními pokrokovými maskami jsem se tam vyjímala jako pěst na oku, a milí pěstouni se nestačili divit. Princezna?!!? Že bychom při výchově tohoto dítěte někde udělali chybu?   

Z bývalé vily Grébovka, nyní zasvěcené budoucnosti republiky, jsem si však odnesla i jedno cenné ponaučení, do praktického života se hodící mnohem víc: Nezapomenout vyprázdnit kapsy kabátu, pověšeného v místě veřejnosti přístupném! Zloději zjevně chodějí nejenom v noci, a my kvůli tomu, co mi šlohnul klíč od bytu, museli vyměnit zámek u dveří.

Do mé pohádky mládí, která se snad opravdu nevrátí, patří i ten hrozný den - pátý březen roku 1953. Den, kdy odešel do věčných lovišť soudruh Stalin, méně známý pod jménem Pepa Džugašvili. A když ho náš první dělnický prezident o devět dní později následoval (v Moskvě asi chytil stejnou virózu), truchlení národa nebralo konce. Jak já bych si přála vidět jejich posmrtné setkání! Možná se oba nejdřív objali, bratrsky políbili, a pak se vydali hledat Suliku...

Ale časy se mění, a potomci bývalých pionýrů dnes místo socialismu budují kapitalismus. Až jim někdy závidím, že k tomu nepotřebují malou násobilku, vybraná slova, či datum, kdy padla Bastila! Leč i oni si musejí dávat pozor na ústa, přestože z jiného důvodu. Neboť heslo "kdo nejde s námi, jde proti nám" stále platí, a jak víme, privilegované skupiny není radno popouzet.   

Autor: Jarka Jarvis | pondělí 18.9.2023 23:40 | karma článku: 20,91 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik