Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tam, kam chodí slunce spát... aneb Evropa nám závidí...

Napíšu-li, že já jsem lepší člověk, asi mě budou mít především za samolibého blbce a pak se mě kdekdo zeptá – než kdo? Mám v záloze fikanou odpověď, kterou každého převezu. Řeknu – než jsem býval...

    Tam, kam chodí vítr spát, tam i já svůj domov mám...; zpíval svého času Karel Gott. Na tu písničku jsem si vzpomněl omylem, když jsem si přečetl zde na blogu text »Evropa nám závidí prezidenta«. V mé staré hlavě totiž vznikl dojem, že zpěvák pěl »Tam, kam chodí slunce spát...«, následně se mi vybavilo, jak jsem kdesi četl, že pro dávné Mezopotámce byl náš kontinent místem, kde zapadá slunce a nazývali to místo »ereb« či »irib«, což prý je akkadské slovo a znamená »večerní soumrak« – místo, kde slunce končí denní pouť.
     Název pak přejali Řekové, pojmenovali jím dceru asyrského krále, do této krásné Európy se zamiloval vládce olympských bohů Zeus, unesl ji na Krétu atd. Náš světadíl se jmenuje údajně po ní. Tak nevím, závidí nám Miloše Zemana ona pevnina, která nás obklopuje, či krásná matka tří Diových synů? V obou případech vidím zásadní technické potíže, aby to mohla být pravda. Nechám to plavat. 
     Text, který byl u zrodu mých vzpomínkových pochodů, je zde: http://jiri.blog.idnes.cz/c/489142/evropa-nam-zavidi-prezidenta.html
     O něj mi ale ani tak nejde, jako spíš o diskuzi pod ním. Je to pane počteníčko. Z jalové debaty, zda nám Evropa a svět mají závidět spíš Zemana nebo Havla nebo Klause nebo někoho jiného a jestli vůbec někoho, se diskuze přesmýkla k tomu, koho z Čechů vůbec tam či onde ve světě lidé znají a když znají, tak proč a v jakých souvislostech. Diskutující se bavili také o tom, co o nás soudí v USA, Kanadě, Indii, Austrálii, Jihoafrické republice, v rozličných zemích Evropy... Nevím, jestli tam někdo nezmiňoval také, co si o nás myslí v Surinamu a zda si o nás povídají i polárníci v Antarktidě při svých večerních posezeních s tučňáky u táboráků? Došlo i na tvrzení, že tam a tam jsou lidé tací a tací a nakonec i na výkřiky, že někdo je lepší člověk než druhý a ten druhý oponoval, že naopak on je lepším člověkem než ten první... Tady je ten přínos pro lidské poznání, myslím, naprosto zřejmý.
     Ale vážně. Pokud jde o naše prezidenty, tak si myslím, že co do významu vysoko nad všemi ční Tomáš Garrigue Masaryk. Když v pohnuté době v roce 1937 zemřel, vyvolalo to v našich lidech upřímný smutek a zasáhlo to mnohé na celém světě v čele s tehdejšími státníky. Masaryk byl nejspíš jediným politikem, na něhož si tak docela netroufal ani Hitler, a to ani v době, kdy už byl velmi starý a mimo veřejné dění. Pro to, co jsem právě napsal, svědčí mnohé historické zdroje.
     Nevzpomínám TGM kvůli tomu, abych přidával k jeho slávě. To opravdu nepotřebuje. Činím tak proto, abych postavil skutečnou velikost nesmírně pracovitého, neohroženého a moudrého člověka, jenž celý život bojoval za národ a stát založený na idejích humanismu a demokracie, do kontrastu k marnosti tvrzení založených na efemérních mediálních zprávách a míněních, zaujatých názorech, diktovaných často nepodloženými myšlenkami, buď umanutými, nebo naopak právě letmo narozenými. Musel jsem to napsat také proto, aby mohlo platit, že jsem lepším člověkem, než jsem býval. Jestli by to měla být pravda, bylo by to docela dost.
     Možná by nebylo špatné, kdyby si každý, kdo vynáší soudy o tom, jací kde jsou lidé a kterého Čecha tam znají, položil napřed tři otázky. Jaký jsem já? Které významné Paraguayce znám? Co vím vůbec o lidech jiných zemí?

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 3.1.2016 3:50 | karma článku: 16,68 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Bouřka v Praze vyvrátila strom, dva lidé jsou zranění. Počasí komplikuje dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:31

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Hodkovičkách spadl strom na dva lidi, jeden z nich...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Bouřka v Praze vyvrátila strom, dva lidé jsou zranění. Počasí komplikuje dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:31

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Hodkovičkách spadl strom na dva lidi, jeden z nich...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik