Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Super-anti-kontra-multi-extra-unikátní

Tak trochu jsem si pustil mozek na špacír inspirován reklamními superlativy v kontrastu s různými domácími ohavnostmi a špatnostmi, jakož i megahyper mezinárodními problémy a hrozbami, co nad námi v božím světě visí.

Za neuvěřitelné si zvykli označovat ceny různého zboží tvůrci reklam, a to velice často, až to zavání inflací. Mají na mysli, že ty ceny jsou tak neuvěřitelně nízké, ačkoli toto jejich nadšení mnozí zákazníci jistě nesdílejí. Avšak to je vedlejší. Jde mi o výraz „neuvěřitelný“, což je svého druhu superlativ a já mám pocit, že se poslední a možná i předposlední dobou superlativy velmi plýtvá. Všechno je super, případně hyper nebo i mega, eventuálně to může být v běžné řeči zejména mládeže také boží. Jenže boží je vlastně všechno.

Ve filmu Mary Poppins zpívali Julie Andrews a Dick Van Dyke píseň s ústředním slovem »Supercalifragilisticexpialidocious«. V češtině to přezpívali Milan Chladil, Jaromír Mayer a Eva Pilarová jako »Superantikontramultiextraunikátní«. To slovo prý nemůže být nikdy protistátní a když ho řekneš, otevřou ti dveře všichni vrátní..., ale to je odbočka od tématu. V angličtině i češtině ta podivná slova parodovala nadbytečné a často nesmyslné užívání superlativů a podobných vzletných výrazů. Avšak slovo superantikontramultiextraunikátní je kouzelné a obsahuje pojem extra, který naopak jakoby z našich slovníků poněkud mizel.

Zatímco super je kdeco, extra je naopak máloco, ač to může public relations agenturám připadat neuvěřitelné. A to prosím v době, kdy lze věřit stále podivnějším věcem a jevům. Nevěřím na upíry, horoskopy, znamení zvěrokruhu, kouzelné dědečky, dobré víly, bludičky, ale klidně uvěřím tomu, že je někdo schopen ukrást invalidovi důchod a vozík, schválně opařit malinké dítě, či oběsit vysloužilého závodního chrta. Pochopit to neumím, vždycky mě podobné zprávy zaskočí a cítím se bezmocný vůči hrůzám světa, ale už se jim vlastně ani nedivím.

Jisté paní, která jinak jistě dobře věděla, že se krade a že takové parkoviště u marketu je z tohoto hlediska velmi nebezpečné místo, zřejmě ale přišlo před časem neuvěřitelné, že může být okradena právě ona, takže nechala bez dozoru (i když prý jen na chvilku) svou kabelku, plnou peněz a různých cenností a pochopitelně o ni přišla. Krást se samozřejmě nemá, ale kradlo se, krade a krást se nejspíš bude nadále, a tak mně připadá neuvěřitelná zase lehkomyslnost oné ženy. Rozumím tomu, že jí krádež velmi rozhněvala, že ji popadl přímo megavztek a také tomu, že vedle zloděje hledala dalšího viníka té nemilé události. A našla ho ve městě a v policii, co podle ní nedokáže občana ochránit před zloději a jinými lumpy. Prý tam mají být umístěny kamery, které by mohly lupiče odhalit. 

Nic proti průmyslovým kamerám, určitě působí preventivně a věřím tomu, že díky nim už nedošlo k řadě loupeží a násilností. Ale myslet si, že mohou být všude a že jejich pomocí lumpárny z veřejných prostorů zcela vymizí, je divné a ještě podivnější je doufat, že dokáží ochránit lidi před vlastní lehkovážností a snad lze říct i hloupostí. Ale třeba se pletu. Kdyby to tak opravdu fungovalo, bylo by to vážně super, nebo i hyper a třeba i mega a v našich městech by zavládla neuvěřitelná zákonnost. No a kamery by pak musely přijít i do vesnic, na silnice, ba i polní a lesní pěšiny a vůbec by bylo nejlepší, kdyby měl každý kameru připevněnou na hlavě a napojenou na centrální panel policie. Ale to by vlastně bylo dost nepohodlné a nepraktické, takže úplně nejlepší by bylo každého očipovat, abychom byli všichni pod kontrolou a tudíž chráněni. Stoupenci spikleneckých teorií si stejně myslí, že se jakési čipování lidí, aby byli pod kontrolou tajných světovládců, chystá globálně, pokud se s tím už dávno nezačalo. 

Já vím, že s tím otravuji v době, kdy mají lidé hlavy plné migrantů, útlaku České republiky od Evropské unie, prolhaných médií, čapích hnízd, Babišů, Zemanů, Peroutků, návštěv čínských prezidentů o Velikonocích a takových všelijakých problémů. Utajení světovládci ovšem nikdy nespí a výroba čipů do lidských hlav jede na plné obrátky. Naštěstí nespí ani tvůrci public relations a ve světě reklamy je všechno super a neuvěřitelně levné, úžasné a megaskvělé. Vlastně se už o nic jiného než o reklamy nezajímám. Doporučuji to každému. Je to opravdu boží.

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 19.3.2016 0:25 | karma článku: 17,80 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Výběr z festivalových hostů Rozstřelu Moniky Zavřelové. Janžurová, Ramba či Mádl

6. července 2024

Rozstřel Plejáda osobností, které na filmovém festivalu ve Varech letos vyzpovídala moderátorka Monika...

Nový trend: stále víc lidí si dává zmrazit vajíčka či spermie a odkládá rodičovství

6. července 2024

Premium Lékařka Valerie, zdravotní sestra Simona, podnikatel Jan… Patří k mladým lidem, kteří by měli...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik