Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sudetoněmecký landsmanšaft jako partner české vlády?

To je věc! Český ministr Daniel Herman vystoupil v neděli 15. května 2016 na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku. Proč? Sudetoněmecká krajanská sdružení nejsou přece pro českou vládu v žádném smyslu partnerem.

Je to více než dvanáct let, co skončily přijetím České republiky do Evropské unie spory o takzvané „Benešovy dekrety“, které se staly významnou překážkou našeho vstupu. Hlavní debata na téma Benešových dekretů proběhla v letech 2002 a 2003 na půdě Evropského parlamentu a v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Psal jsem o těchto otázkách zde na blogu v trojdílném textu „Benešovy dekrety a Evropa – reminiscence (1, 2, 3)“, jenž analyzoval dvě historické studie, a sice Christiana Domnitze, kterou nazval »Zápas o Benešovy dekrety před vstupem do Evropské unie« a sborníku Muriel Blaive »Benešovy dekrety«. Tady jsou odkazy na ně: http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=478939 –  http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=479020 – http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=479049    

Autor první studie rozebírá vnitřní i vnější faktory debaty na téma Benešových dekretů. Spor o ně naplno eskaloval po slovní přestřelce Bernda Posselta (do roku 2014 člena Evropského parlamentu, spolkového předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení a rovněž předsedy Panevropské unie v Německu) s tehdejším předsedou vlády ČR Milošem Zemanem v roce 2001, na níž další rok navázal populista Jörg Haider (dnes už zemřelý zemský hejtman Korutan a předseda parlamentní strany Svaz pro budoucnost Rakouska) a posléze i Viktor Orbán (v letech 1998-2002 a také v současnosti maďarský premiér).

Vzhledem k tomu, že ještě před návštěvou Daniela Hermana na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku otevřel otázku její vhodnosti zde na blogu Josef Nožička, zde je odkaz na jeho text: http://nozicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=520306, chtěl bych ještě přiblížit, na jakých základech stojí Sudetendeutsche Landsmanschaft prostřednictvím analýzy jeho symbolů, kterou ve zmíněném sborníku Benešovy dekrety provedl Tobias Weger, historik a překladatel a doktorand na Univerzitě Carla von Ossietského v Oldenburgu a pracovník Slezského zemského muzea v Görlitz (Zhořelci).

Symboly sudetských Němců jsou: Výroční svátek sudetských Němců – 4. březen, barvy: černa, červená a černá a znak s císařským orlem a křížem teutonského řádu. Zkoumáním uvedených symbolů došel Weger k závěru, že jsou sudetští Němci zajímavou ukázkou konstrukce kolektivní identity nejdříve v roce 1918 a poté po roce 1945. „K tomuto procesu byly nezbytně nutné symboly, které jsou prvky vnitřní i vnější komunikace skupiny,“ říká Weger. Prosadit vlastní symboly se podařilo Sudetendeutsche Landsmanschaftu proti vnitřní konkurenci a pak i proti veřejnosti, jež ho zaměnila se skupinou vystěhovalců a vyhnanců z Čech, Moravy a Slezska. „Tyto symboly ještě nikdy nebyly prezentovány coby problematické a také nikdy nebyly zpochybněny jak ve skupině tak ani mezi vedoucími představiteli SL. To, že se používají ještě v dnešní době, je také symbolické: svědčí o tom, že SL odmítá opustit mýtus oběti a přijmout zároveň i temné stránky historie Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku jakožto pevné součásti vlastní historie. Sudetendeutsche Landsmanschaft má přehodnocení své historie teprve před sebou,“ uzavírá Weger.

V městečku Obertshausen v jižním Hesensku se 4. března 2002 sešlo pět set představitelů SL, aby si připomněli 83. výročí 4. března 1919. Ve vzrušené atmosféře, neboť pravicovým kandidátem ve volbách do federálního parlamentu je Edmund Stoiber, bavorský premiér a „patron“ „etnické skupiny“ sudetských Němců, se projevy točí převážně kolem »Benešových dekretů«. Poslankyně německého parlamentu a předsedkyně Konfederace vyhnanců Erika Steinbach prohlásila, že je na 4. březnu roku 1919 názorně vidět, že osud sudetských Němců nezačal mnichovskou dohodou v roce 1938. Představitel SL Alfréd Herold si zase myslí, že 54 mrtvých ze 4. března 1919 svědčí o boji sudetských Němců za sebeurčení a zemřelí mají podle něj symbolickou hodnotu. „Oslavy 4. března měly pevné místo v sudetoněmeckém kalendáři v Československu, Německu i Rakousku již před druhou světovou válkou,“ uvádí Weger. Připomínají oběti střelby české policie proti demonstracím za připojení germanofonních území v Československu a celého Rakouska k Německu, svolaným na 4. března 1919. Z české strany to byla určitě přehnaná reakce a 54 mrtvých a 80 zraněných především v Kadani, Karlových Varech, Stříbře, Chebu a Šternberku je zarmucující bilance.

Od prvního uctění památky zemřelých 2. 11. 1919, přes vznik »Úřadu pro německo-politickou práci« na podzim 1921, který pod vedením politika s ultranacionalistickými názory Gustava Peterse řídil vzpomínky na oběti »českého šovinismu«, dospěly oslavy až ke kultu zemřelých ze 4. března, ze kterých se stali mučedníci za německou věc. Weger zmiňuje, že kult dostával rozmanitou podobu, po roce jej nacionálně socialistické hnutí zahrnulo do svých protičeských postojů a po roce 1945 byl 4. březen slaven v Německu tajně do roku 1949, kdy tento sudetský svátek bavorské ministerstvo vnitra oficiálně uznalo. Na oslavě 4. března roku 1951 ve Württembergu účastníci notovali »zpěv správného soudruha« („Ich hatt´ einen Kameraden“), stejná píseň se stala hymnou Sudetoněmecké strany Konrada Henleina. „Tuto kontinuitu dosud nikdo nezpochybnil,“ zdůraznil Tobias Weger.

Barvy sudetských Němců jsou černá, červená a černá. Podle oficiální verze SL jde o německou vlajku, republikánský symbol revoluce z roku 1848, když původně zlatý pruh byl nahrazen černým na výraz smutku nad mrtvými ze 4. března 1919. V Čechách měla černo-červeno-zlatá vlajka jinou konotaci než v Německu, neboť ji Georg von Schönerer (rakouský statkář a předlitavský německo-nacionální a antisemitský politik, poslanec rakouské Říšské rady) používal jako všeněmecký a protislovanský symbol. Černo-červeno-černá vlajka se rychle ujala a barvy přijala i strana Konrada Henleina, po zabrání Sudet používal stužky v těchto barvách k medailím na památku 1. října 1938 i nacionálně socialistický režim. Po roce 1945 tyto barvy, jak připomíná Weger, přijalo bez jakékoliv sebekritiky sdružení sudetoněmeckých krajanů.

Na obrázcích jsou sudetoněmecký prapor a znak.

Sudetoněmecký znak, zavedený 30. července 1950 s prohlášením oficiální sudetoněmecké barvy – černé, červené a černé vedením SL, má v levé půlce císařského orla, symbol staleté příslušnosti k Říši a výraz spjatosti sudetských Němců s Německem, v pravé půlce segment kříže coby znamení teutonského řádu kolonizátora východního Německa, uprostřed se nachází mříž, fragment znaku svobodného císařského města Cheb, kterému vévodí tři pruhy v černé, červené a černé barvě. Znak SL, který je používán doposud, má revizionistickou hodnotu danou historickou konstrukcí. Tobias Weger, který připomíná, že znak symbolizuje všeněmecký postoj, k tomu dodává: „Při studiu poválečných sudetoněmeckých publikací zjistíme, že mnichovská dohoda z roku 1938 byla ještě široce přijímána coby legitimizace příslušnosti k Německu a coby základ územních požadavků vůči Československu. Tyto požadavky byly považovány za téměř přirozené, a tak se mezi vystěhovalci našla jenom hrstka intelektuálů stojících mimo SL, která se proti nim postavila.“

Je jistě správné, když se Česká republika a Německo snaží vyřešit a uspořádat animozity a sporné momenty ze vzájemné historie. To zásadní však již bylo učiněno v roce 1997 »Česko-německou deklarací o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji« a otázku Benešových dekretů uzavřelo přijetí České republiky do Evropské unie. A podle mého názoru není nyní na české vládě, aby hledala cestu k sudetským Němcům sdruženým v Sudetendeutsche Landsmanschaftu. 

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 16.5.2016 22:54 | karma článku: 23,19 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 644x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Domácí rychlé langoše
Domácí rychlé langoše

Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na cca půl cm a vykrajíme věští kolečka (např. od sklenice).

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik