Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sluníčkáři v léčce rasismu a xenofobie

Vidí-li člověk třeba kouli a chce popsat její tvar, není špatné říct – to je koule, byť by se všechny koule světa cítily dotčené, neboť se tím vlastně nekorektně upozorňuje na to, že koulím chybí hrany, čímž jsou znevýhodněny.

     A koule jsou opravdu historicky znevýhodněny, poněvadž hranoly se využívaly ke stavbám, často krásným a fantastickým a koule naopak jenom k boření staveb coby projektily kanónů. A nyní je třeba tuto dějinnou nespravedlnost napravit.
     K úvodním »pozoruhodným« myšlenkám mě navedl »úžasný« nápad nizozemského Muzea umění Rijksmuseum v Amsterdamu přejmenovávat staré obrazy, takže se třeba obraz »Černošská dívka« z roku 1900 jmenuje teď »Děvče s vějířem«. Výborně to okomentoval jmenovec Lubomír Kvapil, který napsal, že muzeum podlehlo nátlaku bojovníků za lidská práva a obrazy přejmenovává v rámci politické korektnosti.
     Zde je odkaz na jeho text: http://lubomirkvapil.blog.idnes.cz/c/488170/politicka-korektnost-na-nizozemsky-zpusob-aneb-slovo-cernoch-jako-tabu.html. Je to zajímavé a přínosné počtení.
     Přejmenovávat obrazy je skutečně důsledkem ústupku fanatickému lidskoprávnímu aktivismu, jak to nazval Lubomír Kvapil. Mě na tom ale zajímají hlavně jiné otázky. A sice: Čeho je výrazem, když někoho uráží, že nazvu černocha černochem? Proč není urážlivé úplně stejně, nazvu-li bělocha bělochem? Jestliže je někdo černý (hodně tmavé pleti), tak to každý vidí a je to tudíž nepochybné. Totožné je to v případě bělocha. Proč by tedy mělo být urážlivé, nazvu-li černou černou a není urážlivé, nazvu-li bílou bílou? Je snad bíla cosi lepšího než černá?
     Ano. Právě v tom to vězí! V tom, že se barvě pleti apriori a dopředu přisuzuje hodnota, v jednom případě větší a v druhém menší. Lidskoprávní aktivisté a ti fanatičtí tím víc na sebe svým úsilím o korektnost vůči rasám, etnikům, náboženským skupinám a podobně prozrazují, že uvnitř jsou vlastně rasisty a xenofoby. Neboli zaměňují kvantitativní gradaci za kvalitativní hierarchii. Aby mi bylo rozuměno – pokud černá graduje směrem k bílé, pak to znamená jenom to, že ty barvy leží na opačných koncích barevné škály a úplně stejně tak může bílá gradovat směrem k černé. Přeneseno do lidských plemen (ras) představuje tento pohled ne-rasistické uvažování. Jestliže však barvy srovnám hierarchicky nad sebe s tím, že naspodu bude černá, pak říkám (opět převedeno do lidských plemen), že černoch stojí na mnohem nižším vývojovém stupni než běloch, přinejmenším, že čenoch je míň než běloch. A to je pohled rasistický, zcela jednoznačně.
     A přesně to uvnitř nejspíš cítí lidskoprávní aktivisté – sluníčkáři, chcete-li, a pokoušejí se proto popírat, co je zjevné, nebo to aspoň zamlčovat. Jsou takto ochotni činit i směrem do minulosti a zkreslovat historii. Sluníčkáři budou zřejmě namítat, že usilují o korektnost, aby rasistických a xenofobních předsudků nezneužívali skuteční rasisté a xenofobové. V tom případě ale buď lžou nebo jsou velice hloupí. Popíráním nebo zastíráním reality totiž sluníčkáři rasistům a xenofobům, kteří své smýšlení netají, pouze nahrávají. Rasistovi pak už stačí jen prohlásit – podívejte, tenhle chlap je černoch, protože je černý, což vidí každý a sluníčkáři se to snaží popřít nebo zamlčet, takže s vámi hrajou levárnu, ale já to říkám tak, jak to je, čili já mluvím pravdu a oni lžou.
     Co udělá běžný člověk? Pomyslí si, jestliže rasista o tomto říká pravdu a sluníčkář lže, proč by to v jiných případech mělo být jinak. Pak už je jen krůček k tomu dostat se cestou mechanických asociací k přesvědčení, že rasisté a xenofobové jsou pravdomluvní a tedy to s lidmi myslí dobře a sluníčkáři jsou lháři a tudíž to s lidmi myslí špatně.
     Přejmenovávat obrazy v duchu politické korektnosti je jen hloupý a celkem průhledný exces, jehož nesmyslnost lze lehce odhalit. Jsou však i další počiny, ze kterých ta blbost netrčí takto okatě. S jejich pomocí staví lidskoprávní aktivisté běžnou veřejnost před těžká mravní dilemata, dělají z normálních lidí morální zrůdy a div ne zločince a samy sebe staví na piedastal coby humanisty oplývající altruismem, solidaritou a lidskostí a tudíž ty povolané, kteří mají vest společnost nebo ji aspoň ukazovat cestu.
     Proto navrhuji, nebojte se říct, že je to koule, když kouli skutečně vidíte.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 18.12.2015 12:36 | karma článku: 36,45 | přečteno: 1501x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Bouřka v Praze vyvrátila strom, dva lidé jsou zranění. Počasí komplikuje dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:31

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Hodkovičkách spadl strom na dva lidi, jeden z nich...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:25

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Hodkovičkách spadl strom na dva lidi, jeden z nich...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik