Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J43a76r55a 47R61a44n26k

18. 12. 2015 21:12

Podle zdejsich Inuitu a First Nation People se bude menit spousta jmen, protoze to pro ne je "deregatory" - proste je to nekdy ponizuje. V diskusich je zde stale upozornovano na vylidneni Amerik a Australie a jakym zpusobem se to delo. Mam ciste svedomi, zadna barva kuze mi nikdy nevadila a divim se, ze to najednou vadi vsem u nas. V USA se debatuje o tom, jestli se Red Skin's - American football maji prejmenovat nebo ne.....myslim, ze pro mne jsou dulezitejsi veci a umeni stejne umenim zustane, i kdyz se na stitku pod nim ukaze jiny nazev.

Jen mne v nadpisu prave od Vas prekvapilo slovo "slunickari", myslela jsem, ze se da vyjadrit jinak cesky.

0 0
možnosti
JK

Ti sluníčkáři jsou tam záměrně - jako poutání a pro jednoduchost toho označení, ale přiznávám, že je to svého druhu nálepka a výraz jisté mechanické asociace, což jsem v jiném textu kritizoval. Ale tady mi šlo o to, jak lidé padají do léčky rasismu, i když podle svého mínění rasismus odsuzují a v duchu toho se dopouštějí takových pitomostí, jako je přejmenovávání obrazů. A tady jsem u druhé věci, paní Jaro, jde o princip. Na tom obraze se jistě nic nezmění, ale když budeme souhlasit s jeho přejmenováním, budeme muset souhlasit i s jeho případným odstraněním, pokud se bude někomu zdát, že třeba není politicky korektní, jak je ta černoška zobrazena. Ale tohle vám snad nemusím vysvětlovat. To je přesně to, co činila socialistická totalita.

3 0
možnosti
Foto

P75a87v21e58l 39H83o87l83u63b

18. 12. 2015 18:30

Za mě "sluníčkáře" docela zajímavý názor... To že o někom řeknu že je černoch, muslim... atd. není opravdu nic rasistického ani xenofobního... to je zajisté pojmenování pravé věci, ve Vašem případě té koule... Jak jinak byste je také chtěli pojmenovávat? Pokud ale o někom hovořím jako o "negrovi" nebo "bubákovi"... jde už o jasný projev rasismu nebo xenofobie... Dost také záleží na souvislostech nebo nádechu v jakých se výrazy používají... Jinak rom nebo i cikán vyslovený nerasistou tj. bez podtextu je úplně v pořádku a ani toho roma, nebo cikána nepobouří. Rasisté a xenofobové tyto výrazy ale běžně nepoužívají, že? Od nich často slýchám pojmenování jako "černá huba", "škvarek" atd. To už jsou opět pojmenování a názory zcela xenofobní příp. rasistické a z tou Vaší koulí nemají nic společného... ;-) Takže, zbytečně bych nás "sluníčkáře" nepodceňoval, i my se dost dobře orientujeme v rozdílu mezi černochem a "negrem"... ;-)

1 0
možnosti
JK

Asi takhle, mě v podstatě sluníčkáři nezajímají a rasisti jsou mi z duše odporní. Pokud jste můj text četl pozorně, tak jsem se odpíchl od přejmenovávání starých obrazů, z nichž jsem jmenoval "Černošská dívka", tedy žádná "černá huba" nebo jak jste ta pojmenovávání dále vyjmenoval, který byl kvůli politické korektnosti přezván na "Děvče s vějířem". A přesně v tom a přesně tak, jak jsem to popsal, spatřuji, že sluníčkáři upadají do léčky rasismu. Celkem chápu, že termíny, které jste vyjmenoval, jsou urážlivé a dehonestující. Avšak název obrazu k takovým pojmenováním nepatří a jestli to sluníčkářům vadí, že to není politicky korektní, tak jedině proto, že v černochovi vidí něco méně než v bělochovi, takže je to nejspíš historicky podmíněný rasový předsudek. Bez ironie bych vás chtěl poprosit, jestli se v tomto mýlím, abyste mi prozradil, čím jiným je motivováno přejmenovávání starých obrazů?

6 0
možnosti
BM

Ještě se dočkáme, že zakáží román K.H.Máchy "Cikáni", z Ladova Mikeše zruší pasáž jak ho ukradli cikáni, zákáží všechny pohádky kde se vyskytuje tato národnostní skupina. Nyní si vzpomínám na trilogii A.Jiráska "Bratrstvo", tam popravoval cikán.

A aby toho nebylo málo, tak do trezoru půjde pohádka "Lotrando a Zubejda", to by zase mohlo urážet muslimy....

Jo a v "Malém Bobšovi", je pasáž jak v cirkuse viděl slona a černocha...

3 0
možnosti
JK

No to je docela možné. Celé se to zřejmě odvíjí od označování amerických černochů Afroameričan. Já to celkem chápu. Naše slovo černoch je víceméně neutrální, ale anglický ekvivalent negro (asi to slovo angličtina také přejala), po našem negr, má hodně a silně pejorativních významů, rovněž tak anglické slovo black. Jestliže ale černochy označují jako Afroamaričany, pak by bělochy měli nazývat Evropoameričany, aby to bylo už úplně politicky korektní.

0 0
možnosti
Foto

Koule? Jakýsi trojrozměrný předmět, poněkud zaoblený.

Jako novinář jistě pamatujete názvy jiných "problémových" občanů v minulém režimu: rozvraceči státu, nepřátelé lidu, zaprodanci imperialismu atd. I já dostal takovou nálepku v tisku. A ten novinář se jmenoval ...?

2 0
možnosti
JK

Nevím, o co vám jde.

0 0
možnosti
JT

Tak jsem si dnes s potěšením přečetl oba pány Kvapily. Připomnělo mi to známé staré rčení: "iniciativní blb je horší než třídní nepřítel". Vám R^.

6 0
možnosti
JK

Větší R^ patří jistě panu Lubomírovi, který vypátral a okomentoval přímo skvěle, co se stalo v holandském muzeu a poskytl mi podnět k úvaze o léčkách rasismu.

2 0
možnosti
Foto

Absolutně perfektní! R^

3 0
možnosti
VC

V64í49t 61C88i60b53u16l17k80a

18. 12. 2015 12:59

Tak mám takový pocit, že se snažíte ze sluníčka udělat černou díru.

Říkáte "Romové" nebo "Cikáni"? Nebo už se Vám to taky plete a slovo "Cikán" už se neříká tak snadno jako před lety? Příměr trošku mimo smysl Vašeho článku, přidává další rozměr - vývoj jazyka.

Předělávat staré zažité názvy uměleckých děl je nejspíš zbytečné až úsměvné. Ale předhazovat "lidskoprávním aktivistům", že jsou vlastně rasisté protože nechtějí rozlišovat lidi podle barvy kůže, náboženství, věku nebo třeba BMI - to už potřebuje značnou dávku "logiky". Trochu mi to připomíná ono Izerovo "Máš akvárko?" - "Ne" - "Tak jsi teplej".

0 2
možnosti
Foto

Kde jste sebral cikány?

1 0
možnosti
JS

Vystihl jste to naprosto jasně a přesně R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik