Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Bifousek soudí, že je pan Pumprlík zloděj

V souvislosti s úvahami a polemikami o svobodě projevu (slova) a cenzuře, které jsem zde na blogu vedl, mi došlo, že to musím objasnit více. Jak lépe to udělat, než prostřednictvím názorného příběhu. Nuže.

     Po celý čas mé novinářské praxe a hlavně v době, kdy jsem šéfoval jedněm místním novinám, za mnou chodili občané s nejrůznějšími příběhy, které si přáli uveřejnit. Byla to svým způsobem krásná doba, která mi umožnila nahlédnout bezprostředně do života lidí, co žili v okruhu působnosti našeho plátku, do jejich myšlení, částečně poznat jejich radosti i starosti. Většinou šlo všechno poměrně hladce, rychle jsme se dohodli na rozsahu a také finální podobě občanova příspěvku, jenž se pak objevil na stránkách novin. Neodmítal jsem nic, pokud to jen trošičku šlo uveřejnit.
     Vždycky to ale bez problémů nebylo. Třeba když se u mě objevil pan Kryšpín Bifousek (dejme tomu) s textem, v němž poukazoval na čachrování s pozemky v obci, kde bydlel, za kterým stál podle něho místostarosta obce pan Fridolín Pumprlík (řekněme). Text pana Bifouska byl dost zajímavý, poměrně jasně formulovaný a v zásadě průkazný. Pokud bych ho publikoval, otevřela by se tím kauza, která by mohla vést jednak minimálně k odvolání pana Pumprlíka z funkce, k nápravě lumpárny a jednak k zadostiučinění pro poškozené, totiž občany obce. Až na to, že pan Bifousek napsal v závěru, že je Fridolín Pumprlík odporný zkorumpovaný grázl a zloděj.
     Snažil jsem se mu vysvětlit, že tohle nelze uveřejnit, neboť je to soudně napadnutelné a navíc ta nešťastná formulace může zhatit cíl, kterého chceme oba dosáhnout, ještě dřív, než se do toho jako noviny pustíme.
     „Jenže on ten Pumprlík je gauner, zloděj a hajzl a já chci, aby to všichni věděli,“ namítl pan Bifousek.
     „Já vám věřím, pane Bifousku,“ řekl jsem trpělivě. „Když to ale takto napíšeme, může Pumprlík zažalovat vás i noviny a bude se řešit jeho urážka a záležitost s pozemky bude nejspíš zametena pod koberec.“
     „Ale vždyť je to pravda,“ trval na svém Bifousek.
     „To říkáte vy, ale my to musíme dokázat,“ pokoušel jsem se vysvětlit,
     „Takže vy jste taky na straně Pumprlíka? To jsem si o vás nemyslel, pane šéfredaktore, zdál jste se mi jako slušný člověk,“ ptal se a konstatoval Bifousek vyčítavě.
     „Nejsem na straně Pumprlíka, ale v této chvíli nemohu být ani na vaší straně. Musím z vašeho textu vyhodit tu urážku, uveřejnit ho a pak pracovat na objasnění celé kauzy.
     Debata byla ještě dlouhá a místy vypjatá, dokud mě nenapadla spásná formulace oné urážky. Zněla takto: „Domnívám se, že Fridolín Pumprlík prodával levně obecní pozemky svým známým, od kterých za to asi bral úplatky a měl by být odvolán z funkce místostarosty a také souzen.“ Takto se mi to jevilo neprůstřelné. Kryšpín Bifousek se může totiž domívat, co chce. Bifousek s tím souhlasil a jeho příspěvek jsem zařadil do novin.
     Sotva vyšly, přihnal se Pumprlík a začal řvát, že mě zničí, že mě bude žalovat. Navrhl jsem mu, ať se k tomu v našich novinách vyjádří a v tom vyjádření to popře, pokud to není pravda. Nechť si ale uvědomí, jak si v očích lidí v obci přitíží, když se nakonec prokáže, že pan Bifousek měl pravdu. Fridolín Pumprlík se vyjádřil, dalším šetřením, jehož se chopila na základě článků v našich novinách policie, se prokázalo, že pozemky byly prodávány opravdu pod cenou, přijímání úplatků Fridolínem Pumprlíkem se však prokázat nepodařilo, nicméně Pumprlík z funkce místostarosty sám odstoupil. Takže úspěch tak napůl.
     Celým tímto příběhěm jsem chtěl sdělit, kterak si mnozí myslí, kdovíjak své argumenty zesílí, když budou ve svých textech urážet, budou agresivní, případně nechutní. Pravdou je ale pravý opak. Použité urážky a nechutnosti vypovídají víc o jejich autorech a jediného, čeho dosáhnou, je, že si možná na chvíli zchladí žáhu. Chtěl jsem také přiblížit, že je často velmi těžké dobrat se pravdy. Nestačí napsat, že je něco lumpárna a svinstvo, i když vím, že to tak je, ale musím to mít také jak dokázat.
     Nakonec se chci omluvit všem Kryšpínům Bifouskům a Fridolínům Pumprlíkům. Jména jsem si vymyslel a s reálnými osobami nemají nic společného.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 17.1.2016 23:39 | karma článku: 11,08 | přečteno: 146x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Bouřka v Praze vyvrátila strom, dva lidé jsou zranění. Počasí komplikuje dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:31

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Hodkovičkách spadl strom na dva lidi, jeden z nich...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Bouřka v Praze vyvrátila strom, dva lidé jsou zranění. Počasí komplikuje dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:31

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Hodkovičkách spadl strom na dva lidi, jeden z nich...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik