Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obraz hrůzné reality, černobílé vidění a mesiáš

Udělování znamének „+“ nebo „–“ k diskuzním příspěvkům pod texty na zdejším blogu je docela zajímavý fenomén a svým způsobem je poučné i zábavné to sledovat. Trochu se nad tím zadumám, ale nejdřív o něčem jiném.

     Pod mým textem »Když prezident spojuje část proti jiné, pak celek rozděluje« se objevil následující názor: »Faktem je, že tato republika a její obyvatelstvo v poslední době čelí nové formě diktatury, mutikulturnímu nacismu, jež v sobě zahrnuje šílený sociální experiment ve formě vytváření nového multikulturního evropského národa – nacia, brutální tlak na oklešťování svobod, cenzuru, autocenzuru, brutální manipulaci s informacemi, ovládnutí hlavních médií, hrozbu vyhazování z práce, dehonestování a ostrakizování všech oponentů, hrozbu vězení za projevené názory, a občasné vyvražďování původních obyvatel ze strany muslimské menšiny.« 
     Vlastně to ani není názor, nýbrž tvrzení a ještě k tomu vyjádřené hodně autoritativně, protože jej jeho autor hned prvním slovem inzeruje coby fakt. Samozřejmě, že se o žádný fakt nejedná. Toto tvrzení obsahuje totiž velké množství nejednoznačných pojmů, u nichž by autor musel vysvětlit, co přesně jimi myslí (namátkou – co konkrétně má za cenzuru, co přesně vidí za slovním spojením multikulturní nacismus...), a i pak, kdyby pojmy objasnil, by zůstaly diskutabilní či polemické. Faktem je například, že led je zmrzlá voda, nebo že když naprší, je mokro a tak podobně. Avšak autorovo vyjádření neobstojí ani v konfrontaci s pravdou či realitou. To, co vylíčil, prostě není obrázkem nynější reality České republiky. Jistě se najdou lidé, kteří budou říkat, že je to česká současnost, ale nemohou dělat nic jiného, než to tvrdit. Doložit to nelze. Otázkou zůstává, proč něco takového onem člověk píše. To ale ví pouze on sám.
     Nicméně obdržel za tento příspěvek (byl delší, ale to není podstatné) jedenáckrát plus. Tím se dostávám k druhé části své uvahy. Dal jsem si tu práci a prošel si, kdo dává jakým příspěvkům kladné či záporné hodnocení. Vyšlo mi z toho, že těmi znaménky vyjadřují lidé daleko častěji sympatie nebo antipatie k autorům jednotlivých příspěvků, než souhlas či nesouhlas s obsahy příspěvků. V některých případech dávají zejména záporná hodnocení jaksi apriori či dopředu, poněvadž dotyčného znají buď z jiných diskuzních příspěvků, nebo i jinak, eventuálně si o něm něco zjistili. Možná se někomu může zdát divné (třeba mně), že kdosi ocejchuje něčí příspěvek, aniž by se zamyslel nad jeho obsahem a snad dokonce, aniž by ho četl.
     Určitá část lidí ovšem cejchování miluje. To blaho, někoho či něco šmahem odsoudit. To hned člověku naroste pocit vlastní důležitosti a tím i sebevědomí. A když je to navíc tak lehké – kliknu na minus a je zameteno. Není to nic jiného než součást černobílého vidění světa. Na elementární úrovni lze sice téměř všechno rozložit do binárních modulů, tedy 0 či 1, plus nebo minus. Čím ale stoupáme do vyšších úrovní, tím jsou struktury složitější a tím je potřeba většího počtu nul a jedniček. Zmíněná část lidí si ale to binární (černobílé) vidění přenese z elementární úrovně do úrovní vyšších, neboť buď nejsou schopni, nebo nechtějí více přemýšlet. Ti pak slouží jako ideální tvárný »materiál« pro různé manipulátory a populisty k výstavbě jejich vlastního »věhlasu«.
     Když k tomu přičteme oblibu katastrofických scénářů, hrůzných obrazů reality a libování si v masochistických a submisivních pocitech, že je člověk ovládán silami, které jej velice přesahují a snaží se ho podrobit, zneužít či rovnou zničit, už se nemůžeme divit tomu, jak rychle se šíří panika a kolektivní zloba. Stejnou oblibu ale požívá obraz hrdiny v mytickém boji dobra se zlem, který nás nakonec zachrání, byť by zlo bylo sebemocnější. Objevuje se už v pohádkách, pak ve westernech, dále v katastrofických filmech, ale ve skutečnosti je to stále tentýž hrdina, co na straně dobra nekonec vítězí v boji s veškerým zlem a spasí lidstvo (nebo menší komunitu). Jeho předobraz najdeme konečně už v náboženských představách mesiáše.
     A tím se dostávám zpět k úvodní citaci diskusního příspěvku pod mým textem. Hrůzný a depresivní obraz reality byl narýsován a poněvadž se v minulém mém textu jednalo také o prezidenta Miloše Zemana, je tu i potřebný hrdina či mesiáš. Ať si o našem současném prezidentovi myslí kdokoli cokoli, pro určitý druh lidí disponuje fluidem a espritem mesiáše či hrdiny, kolem kterého se lze semknout a čelit tak nebezpečím a hrůzám světa, které se nás hrnou.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 6.12.2015 9:57 | karma článku: 10,97 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Výběr z festivalových hostů Rozstřelu Moniky Zavřelové. Janžurová, Ramba či Mádl

6. července 2024

Rozstřel Plejáda osobností, které na filmovém festivalu ve Varech letos vyzpovídala moderátorka Monika...

Nový trend: stále víc lidí si dává zmrazit vajíčka či spermie a odkládá rodičovství

6. července 2024

Premium Lékařka Valerie, zdravotní sestra Simona, podnikatel Jan… Patří k mladým lidem, kteří by měli...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik