Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O zdraví, nemoci, bolesti, léčení a smrti

Češi žijí déle a jsou zdravější. Podle nedávno zveřejněné zprávy to údajně ukázala vládní studie udržitelného rozvoje. Kdo ví, jak moc se tomu dá věřit? Pro konkrétního člověka to ale stejně nemá prakticky žádný význam.

     Lidé, jež uměli pomoci druhým od bolestí a nemocí, patřili vždy mezi obecně uznávané, vážené a uctívané, ale nikdy za to nebyli hmotně oceněni tak, jak by si zasloužili. Je tomu tak stále, aspoň podle našich lékařů. Přitom právě dnešní medicína dokáže skutečné divy. Neumí zabránit jenom smrti. Ale to nikdo. Lékaři však dovedou pomocí přístrojů udržet při životě i člověka, jehož vědomí už odešlo a který by bez aparátů, nahrazujících mnohé jeho biologické funkce, dávno zemřel. Medicína se tak v tomto smyslu stává čím dál víc jakýmsi mechanickým oborem, který sice pracuje s živou hmotou a lidskými bytostmi, ale v zásadě jako se zařízením, jehož vadné součástky umí nahradit jinými, biologickými nebo umělými. Samozřejmě, že tomu zatím, díky bohu, není tak doslova, ale ten trend je stále zřetelnější. 

     Fyzikové už dávno přijali, že nelze exaktně popsat objekt bez účasti pozorovatele, že je pozorovatel zahrnut do soustavy vztahů. Medicína ale neučinila podobný krok a nepřestala pacienta chápat jako soubor buněk, tkání a funkcí. Kromě toho medicína přistupuje stále k pacientům paternalisticky. Vztah mezi lékařem a léčeným se dosud vnímá jednosměrně a lékař je pořád čímsi mezi šamanem a fyziologickým mechanikem.
 
     Mechanistický přístup k životu a zdraví člověka je ale patrný obecně, nejen v medicíně. Lidé často nakládají se svými těly, jako by byla nezničitelná a když se v organismu něco porouchá, šupky dupky za lékařem, co předepíše lék a člověk je zase zdravý, nebo může aspoň fungovat s přijatelnými potížemi. A nepomohou-li medikamenty, tak honem na operační stůl a chirurg už v té tělesné schránce něco uřízne, něco přiheftne, něco vymontuje, něco namontuje a jede se dál. Pochopitelně nejsme takoví všichni. Někteří lékařům a moderní vědecké medicíně nevěří ani za mák. Spoléhají se naopak na psycho-, bio- a kdovíjaké troniky, na přírodní a lidové léčitele v domnění, že jim pomohou od utrpení a trápení silami čarodějnými, o jejichž podstatách a povahách nevědí zhola nic. To je zase druhý extrém – svěřit se do rukou lidí ovládajících tajemné síly a doufat, že oni svou zvláštní vnitřní energií člověka zbaví nemocí a bolestí a vrátí mu zdraví.

     Nechci zlehčovat a tím méně popírat umění lékařů a výsledky moderní medicíny, ani se posmívat léčitelství. Od bolestí a nemocí může člověku pomoci ledacos, dokonce i víra v uzdravení, a to nejen obrazně, ale jako reálná síla. Jde však o to, že bez svého vlastního přičinění člověka-pacienta samotného jsou lékaři i léčitelé prakticky bezmocní. I když jsou organismy jednotlivých lidí různě pevné či chatrné, zdraví a život má každý především ve svých rukou. Kdesi jsem četl, že není žádný důvod, aby člověk nežil sto padesát, dvě stě i více let. Leč zatím nežije, ale jak se mu bude na světě dařit, může do značné míry ovlivnit hlavně on sám. 

     Smrti se však nelze vyhnout. Dnešní medicína ale, místo aby se snažila o humanizaci smrti, se mnohdy pokouší o nemožnost, totiž přemoci smrt. To je ale omyl, takový cíl nelze splnit a medicína si tím omezuje prostor k tomu, co dokázat může, a sice zmírňovat bolest, ne překonat smrt, ale oddálit ji změnou dietetických návyků, zlepšením životního prostředí a všeho, co mohou jedinci i společnost – oddálit smrt způsobenou civilizačními chorobami. Současná medicína víceméně rezignovala na ars moriendi, staré umění umírat, které má důležitý sociální rozměr. Je to mezera mezi vyvrcholením choroby a smrtí, kdy současná medicína člověka opustí a ponechá ho sobě samému napospas. Vinou této zpupnosti pak v nemocnicích, s leckdy i skvělým přístrojovým vybavením, umírá spousta pacientů bez účasti, která by překročila léčebnou saturaci, ač Hippokratova přísaha předpokládá spojení účasti a vědění.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 7.4.2016 18:53 | karma článku: 18,04 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Bouřka v Praze vyvrátila strom, dva lidé jsou zranění. Počasí komplikuje dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:36

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Bouřka v Praze vyvrátila strom, dva lidé jsou zranění. Počasí komplikuje dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:31

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Hodkovičkách spadl strom na dva lidi, jeden z nich...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik