Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není čas si odpočinout od uprchlické krize?

Současná Evropa čelící obrovskému přílivu migrantů prožívá krizi, o tom není sporu. Zde na blogu se uprchlická krize řeší tak zuřivě, až se zdá, že jsme těsně před kolapsem. A to jsme u nás v tomto punktu ještě nic nezažili.

     Kdo tady napíše něco proti uprchlíkům, islámu, Angele Merkelové a vůbec politikům svázaným s Bruselem, má v podstatě úspěch zaručený. Skoro mám dojem, že čím je text agresivnější, nenávistnější a čím větší nehoráznosti vypouští na veřejnost, tím sklidí větší a pozitivnější ohlas. Nyní se ale zamyslím nad výroky z úvahy »Evropa zničí sama sebe« nezávislého a nezařazeného poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milana Šarapatky. Pan poslanec nepíše nikterak agresivně ani nenávistně, ale v zásadě věcně a předkládá jakousi vizi sebezničení Evropy, jak už název napovídá, když se Evropská unie nevzdá ambice omezovat »národní« státy. Celý text je zde: http://milansarapatka.blog.idnes.cz/c/491638/evropa-znici-sama-sebe.html
     Za sebe bych řekl, že pan Šarapatka nepřišel s ničím objevným, co by už tady v různých souvislostech a variantách nebylo kolikrát řečeno. Tudíž se celým textem zabývat nebudu, ani se vůči jeho obsahu jako celku nijak vymezovat. Zaujal mě ale třeba výrok: »To, že se dnes potýkáme s invazí milionů imigrantů, by se před 30-40 lety, kdy ještě národní státy fungovaly v plném rozsahu, nikdy nestalo.« Vlastně chápu, když si myslí, že před 30-40 lety fungovaly národní státy v plném rozsahu, člověk, co o kousek dál napíše: »Jednotlivé evropské státy byly silné a fungovaly, protože měli své staleté a mnohdy i tisícileté kořeny a tradice.«
     Připomeňme si, jak vypadal svět, Evropa a Československo před 40 lety. V té době se již plně uplatňovala mezi dvěma protichůdnými světovými soustavami (socialistickou a kapitalistickou) politika détente, čili uvolňování napětí, což bylo na jednu stranu pozitivní, ale pro nás moc ne, neboť politika détente předpokládala zachování statu quo, což značilo respektování sfér vlivu především dvou supervelmocí – Sovětského svazu a Spojených států amerických. No a Československo bylo »nedílnou« součástí socialistického tábora, ovládaného SSSR. Co to pro nás znamenalo, je celkem známo. V Evropě se projevovalo  mezi dvěma protikladnými a po zuby ozbrojenými bloky států napětí nejvíc, ač se pár let už postupně uvolňovalo. Marně tedy dumám, o jakém »plném rozsahu fungování silných národních států« Milan Šarapatka píše? Kromě toho Československo ani národním státem nebylo, nýbrž federací dvou národních států, což zhruba za patnáct let způsobilo poměrně dramatickou situaci, i když nakonec byla vyřešena v klidu a víceméně přátelsky. 
     A co naše tisíciledé kořeny a tradice? Po třech stovkách let existence pod habsburskou monarchií, po které následovalo s dvacetiletou přestávkou půlstoletí diktatur (nacistické a »dělnické třídy«), byly ty kořeny značně poškozeny. A jak se to má s dalšími evropskými národními státy. Jsou snad Belgie, Španělsko, Velká Británie, Švýcarsko (ač to není v EU) národní státy? Souhlasím, že před 30-40 lety by příchod tolika migrantů do Evropy nebyl možný, ale ne kvůli tomu, že fungovaly silné národní státy.
     V závěru svého textu pak Milan Šarapatka píše, že věří ve spojení evropských států. »Musí se však jednat o rovnoprávné společenství hrdých, sebevědomých a suverénních států, které spolu budou těsně spolupracovat a chránit společně své zájmy, nikoli o pokorné poddané bruselských knížat a baronů,« uvádí doslova. Což o to, hezká představa to nesporně je. Když ale jen pomyslím na to, jak je třeba naše ekonomika napojená na německou, jak je na ni závislá..., obraz »hrdé, sebevědomé, suverénní« České republiky se mi nějak rozplývá před očima.
     Jak jsem si četl text poslance Milana Šarapatky, zdálo se mi napřed, že má našlápnuto k vylíčení rozumné a životaschopné vize řešení uprchlické krize a budoucnosti Evropy. Pak ale začal opakovat, co už tu bylo řečeno, zapletl se do reminiscence o 30-40 let zpátky a všechno nakonec vyústilo v iluzi. Třeba se pletu, ale mám dojem, že tudy cesta nepovede. Možná by to chtělo zmírnit dštění síry na migranty a Evropskou unii a vůbec si odpočinout od emocí, aspoň tady na blogu. Stejně to nikam nevede, nebo jsem si aspoň nevšiml.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 17.1.2016 2:45 | karma článku: 10,88 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Výběr z festivalových hostů Rozstřelu Moniky Zavřelové. Janžurová, Ramba či Mádl

6. července 2024

Rozstřel Plejáda osobností, které na filmovém festivalu ve Varech letos vyzpovídala moderátorka Monika...

Nový trend: stále víc lidí si dává zmrazit vajíčka či spermie a odkládá rodičovství

6. července 2024

Premium Lékařka Valerie, zdravotní sestra Simona, podnikatel Jan… Patří k mladým lidem, kteří by měli...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik