Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam spěje tento svět v informační době

Všichni jsme denně atakováni záplavou signálů a informací. Jan malá část z nich si žádá naši reakci a nutí nás činnit rozhodnutí. Drtivá většina naopak pro nás nemá význam žádný a vlastně jen dusí naše mozky jako plevel obilí.

     Představme si na okamžik, že bychom žili za panování krále Přemysla I. Otakara, kdy české pohraničí osídlovali Němci. Ve vnitrozemí, bychom o tom nevěděli vůbec nic nebo jen pramálo a bylo by nám to nejspíš jedno, protože by nás to nijak neovlivňovalo či pouze minimálně. Byli bychom v klidu a spokojení a začali bychom to řešit až tehdy, kdyby Němci vtrhli do našeho bezprostředního okolí.
     Pokud bych navrhoval teď, abychom se nestarali o příliv hlavně muslimských imigrantů do Evropy a začali se o něj zajímat, až dorazí k našim prahům, asi byste mě ukamenovali, jako to dělají v Íránu, nebo v které ještě zemi, kde vládne islám. Při troše štěstí bych byl jen sťatý. To by zase nemusela být taková hrůza, neboť jsem sťatý nebyl dobrých osm let, od doby, kdy jsem ze své stravy jako správný muslim vyřadil úplně alkohol.
     A stejně mám pocit, že uprchlická problematika, byť o ní probíhal summit EU a Turecka, mírně ustoupila ze zorného pole zájmu veřejnosti. Ne, že by se lidé smířili s nekončícím proudem imigrantů, ale mnozí už k tomu nemají příliš co dalšího dodávat. Řídnou i zprávy v médiích. Začínáme si zvykat. Lidé si zvykli na válku, protektorát, na panování komunistů, další války, na Putina v Rusku a existuje průpovídka, že si člověk zvykne i na šibenici. Do popředí se dostávají jiná témata – inkluze, šikana kantorů, volby v USA, násilnosti, vraždy, havárie, nehody, střely, co zasáhnou omylem nesprávné cíle a jiné hrůzy, co se jich každý den odehraje. 
     S naprostou většinou těch informací nemůže běžný člověk dělat vůbec nic. Nicméně o nich ví a buďto se jimi trápí, nebo netrápí, ale stejně ho zneklidňují, narušují jeho pohodu a dusí jako plevel »kulturní« myšlenky týkající se problémů, kterými by se naopak zabývat měl. Žijeme v informační době, a tak se na nás neustále hrnou informace. To, co ze zpráv zmizí, jakoby ani nebylo. Tak, jako pro většinu Čechů za Přemysla I. Otakara nebyli Němci v pohraničí, protože o nich vlastně nevěděli.
     Zde na blogu jsem narazil na zajímavý text. Autor se v něm zabývá otázkou informací prý z filozofického hlediska. Tady je: http://daliborbartos.blog.idnes.cz/c/497801/informace-a-filozofie.html
     Ocituji z něj úvodní části: Představte si, že jdu někde v USA po pláži a mám nějaký problém, o kterém přemýšlím. A protože si myslím, že mi zde nikdo nerozumí, když budu mluvit česky, tak si povídám své úvahy nahlas. A teď přijdou ty otázky. Když mne někdo slyší a nerozumí mi, protože si povídám česky, je to, co říkám informace? A co takový kámen na pláži. I kámen na pláži dostane mou informaci, kterou jsem vyslovil..., lidská řeč je totiž jen stlačený proud vzduchu, a ten stlačený proud vzduchu, který vypustím z úst, zasáhne i kámen na pláži. Ale jsou moje slova pak ještě informace vůbec a nebo pro ten kámen? Přenos informací sestává minimálně ze tří částí. První je vysílač, druhá část je přijímač a ta třetí je prostředník, který informaci nese..., v případě lidské řeči je tím prostředníkem vzduch. Je tedy jasné, že vzduch nese mou informaci až ke kameni. Ale jsou má slova informace pro ten kámen?
     Nemám nic proti filozofování o čemkoli. Autor však vyšel z některých chybných premis, takže mu žádná filozofie nepomůže, aby se vyhnul nesmyslným závěrům. Předně přijímač, čili recipient nemá a nemůže mít žádný vliv na podstatu a povahu informace (signálu). Když někomu řeknu, že je vůl, tak na tom (na té informaci) nezmění nic, jestli mě dotyčný slyší, vnímá a rozumí mi, nebo ne. V souvislosti s recipientem má smysl hovořit pouze o tom, zda má čidla (receptory), které dokážou identifikovat a dekódovat signály (informace). Stejně, jako se ke zmíněnému kameni dostanou slova toho pána, dostávají se ke mně neustále radiové vlny, televizní signály... jako nosiče mnoha informací a mně je to putna, nepřijímám je, protože nemám příslušná čidla. Dekódovat je dokážou až radiové a televizní přijímače a teprve jejich prostřednictvím já, neboť je převedou do formy identifikovatelné mými čidly.
     Na podstatě vyslaného signálu však tento proces nemění nic. A pokud jde o kámen, tak to je naprosto nesmyslný příklad. Ten nepřijímá žádné signály a už vůbec na ně nedovede jakkoli reagovat. Kámen může měnit místo, podobu, velikost a případně strukturu vlivem působení různých sil, ale ani tak se na tom procesu aktivně nijak nepodílí.
     Člověk ano. Když se k němu dostanou signály (informace), co dokáže svými receptory identifikovat, dekódovat a pak mozkem zpracovat, může na ně následně reagovat. A jsme asi u podstaty sdělení citovaného textu. Častokrát totiž člověk nabude dojmu, že dekódoval správně obdrženou informaci, že jí zkrátka kompletně rozumí a hned na ni reaguje. Jenže se v drtivé většině případů plete, neboť přeceňuje své duševní schopnosti. Dojde nezřídka pak k přesvědčení, že se svět řítí do záhuby. Chtělo by se napsat, aby se lidé vyjadřovali jen k tomu, čemu skutečně rozumí. Jenže to by potom nemohl existovat třeba celý tento blog idnes.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 9.3.2016 13:14 | karma článku: 13,50 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Výběr z festivalových hostů Rozstřelu Moniky Zavřelové. Janžurová, Ramba či Mádl

6. července 2024

Rozstřel Plejáda osobností, které na filmovém festivalu ve Varech letos vyzpovídala moderátorka Monika...

Nový trend: stále víc lidí si dává zmrazit vajíčka či spermie a odkládá rodičovství

6. července 2024

Premium Lékařka Valerie, zdravotní sestra Simona, podnikatel Jan… Patří k mladým lidem, kteří by měli...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik