Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme národem vizionářů – poštěpánské zamyšlení

Nemám to doložené výzkumy ani objektivními zjištěními, jen jsem získal pocit, že je v této zemi příliš politologů, prognostiků, vědců ekonomických i společenských a filozofů různého ražení, a to myslím jen na ty »oficiální«.

     Kdybych chtěl být hrubý, napsal bych nejspíš, že je to z valné části »banda ničemných darmožroutů a flákačů«, ale já nic takového nenapíšu, jelikož mi to má vrozená slušnost nedovolí. Všiml jsem si ovšem, že kromě uvedených odborníků »oficiálních« (jak jsem je nazval, ač netuším, co to přesně znamená) působí ve veřejném prostoru velké množství neoficiálních specialistů zmíněných oborů. (Veřejným prostorem míním pro tuto úvahu diskuzní rubriky různých zpravodajských webů, blogů a sociálních sítí. Vynechávám však hospody, neboť o tomto významném fóru nemám přehled.) Jsou to na slovo vzatí lidoví a zemití vizionáři, kteří se vesměs vyznačují obrovskou erudicí, rozsáhlými znalostmi a také neomezeným přístupem k nejrůznějším zdrojům i těch nejtajnějších informací. 
     Díky tomu dokážou většinou »z fleku« a »od pasu« vystřihnout obraz budoucnosti a vývoje u nás, v Evropě i ve světě, postihnout pravé příčiny jevů a událostí, jichž jsme na planetě svědky, jakož i odhalit, kdo za tím stojí a »cui bono«, čili v čí prospěch se to či ono děje, případně poskytnout rady, jak řídit ekonomiky, společenské procesy, státy, či rovnou svět. Uvedu nyní pár příkladů výroků, jaké mám typově na mysli a předesílám, že se nijak nehodlám vyjadřovat o jejich kvalitě, úrovni či pravdivosti. Jde o celkem náhodně vybrané hlášky z jedné jediné diskuze, mohl bych ovšem předložit desítky jiných souborů, protože podobných vyjádření lze vyhledat nepřeberné množství.
     »Těch pár milionů utečenců z oblasti mezi severem Afriky a Asií je pouze divadlo pro Evropu, která se jakoby snaží předvést charitu, protože všichni vědí že urychlený postup klimatických změn jich bude hnát na sever miliardu, a to Evropa nemůže uživit.«
     »Destabilizaci fungujících států zavinily USA a EU nařídily vyhovět Turecku ve všem. Unie slepě poslouchá, i když to bude její záhuba.« 
     »Tak do pěti let jim začne krachovat ekonomika, životní úroveň jim půjde rychle ke dnu...«  (O Německu)
     »Nenechme se v příštím roce nechat tak silně manipulovat a podvádět například tím, jak naše ekonomika roste a podobných lží. Bohužel neroste protože zde není zdravé prostředí. To celou věc vymyká z pravdivého pohledu. Tisk peněz z ničeho nemůže pozvednout žádnou ekonomiku a už vůbec ne, pokud se peníze již v zárodku, tedy po dotisku, mění automaticky v dluh. Tímto jsem vyvrátil lež o růstu ekonomiky, kterou nám média vnucují jako špinavou pravdu.« 
     »Za zásadní problém politiky považuji neznalost fungování světa, zejména podmínek pro fungování států a mírové soužítí, a to v kombinaci s ideologickou zaslepeností, která přirozeně brání objektivnímu poznání. V EU na to navazuje absence budování strategických schopností včetně potenciálu a důvěryhodnosti pro účinnou zahraniční politiku, což dále vede k chybné reflexi role Německa. Podle mého názoru je potřeba, jak někdy uvádím, systematický výzkum mechanizmů, směrů vývoje, společenských systemů a možných konceptů politiky v mezinárodním kontextu. Protože bez takové systematické práce nelze vést spolehlivě a s prevencí politiku. To je zorganizovat systematickou strategickou práci.«
     Když něco podobného čtu, propadám panice a hrůze, co jsem to za neinformovaného blbce, neschopného analytického myšlení a kdo ví zda vůbec nějakého, a to mám prosím vysokoškolské vzdělání, dokonce univerzitní a také dlouholeté životní zkušenosti. Stojím tváří v tvář takovým jiskřivým myšlenkám a úvahám v němém úžasu a mám cukání rychle se poohlédnout po nějakém vhodném prachu, abych v něm mohl tlouci hlavou.
     Jedna věc mi ale opravdu nejde na rozum, mám-li nějaký. Když se jen po této malinké (relativně) zemičce potlouká tolik skvělých mozků, kolik se jich musí vyskytovat na celičké zeměkouli a proč tedy vůbec existují problémy, na které poukazují, kritizují je a nabízejí jejich řešení? Možná kvůli tomu, že své schopnosti a talenty zbůhdarma rozmělňují třeba v diskuzi ke štěpánskému zamyšlením prezidenta Miloše Zemana, jež dle mého chabého mínění nic moc nového ani pozoruhodného nepřineslo. Jedině snad reflexi jakéhosi transparentu z nějaké demonstrace k výročí 17. listopadu, a ta zase bude asi znamenat jinou reflexi v podobě zbytečné žaloby na ještě zbytečnější omluvu, které se žalující podle všeho nedočká.
     Takže s jasným čelem, radostným srdcem a jiskrnýma očima do nového roku!

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 27.12.2015 2:39 | karma článku: 12,85 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:52

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:52

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik