Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jo, kéž by! aneb Dárky na dluh, hodnoty a pokora

Vánoce jsou přede dveřmi a tudíž se začínají uplatňovat i všechny tradice s nimi spojené. Ty dávné, novější, ale bohužel i jedna z nejnovějších – zadlužování se, aby bylo na štědré či vůbec nějaké dárky pro radost blízkých...

     Na dárky si prý půjčují také lidé, co už mají na krku třeba několik exekucí. Zřejmě není důvod tomu nevěřit, i když nechápu, kdo může tragicky zadluženým lidem půjčovat, ani to, z čeho chtějí nový úvěr splácet ti zadlužení, kteří si opět půjčují. Obdarovávání lidí, kterým chceme udělat na Vánoce radost, je starodávná tradice. Avšak zadlužit se kvůli tomu, to je prvkem poměrně novým. S jistou dávkou cynismu lze ale říct, že tímto způsobem pořízené dárky jdou víc od srdce, když pro ně lidi dávají všanc své existence. Spíš je to ale výrazem hyenismu lichvářů, co se pokoušejí (úspěšně) kořistit na nejslabších (neschopnost myslet na důsledky a naivita jsou rovněž slabosti) a zároveň úžasné hlouposti těch, co nechápou, že půjčovat si na spotřebu a nemít aspoň trochu reálnou záruku schopnosti splácet, je vždy cesta do pekel.
     Zajímavější je ale zamyslet se nad tím, proč se tento fenomén objevil. Někteří tvrdí, že pořizují především dětem drahé věci, jež jsou »in«, ač k tomu nevládnou penězi, aby jejich děti obstály před druhými, co »cool« věci mají, protože jejich rodiče jsou natolik movití, že mohou svým dětem koupit, na co si vzpomenou. A to je právě ta hloupost a naivita, myslet si, že mohu trvale držet krok s těmi, co mají daleko vyšší příjmy. Kromě toho se nabízí jiné dvě proč. Proč bohatí dávají tak řečeno »vyžrat« chudým, že jsou chudí? Proč chudí cítí jako takovou potupu, že nemají dost peněz?
     Částečná odpověď na druhou otázku je nasnadě. A sice, že společnost víc než kdy dřív staví na piedestal materiální hodnoty. To je zase ovlivněno jistou adorací konzumu, který je umožněn obrovským nárůstem masové výroby, jež zbožštění konzumu podporuje, takže pomocí reklamy a public relations vytváří umělé potřeby a hned nabízí jejich uspokojení zbožím, co nabízí a tak dále a tak dále.
     Čím hlouběji půjdeme do minulosti, spatřujeme, že lidé brali svou pozici ve společnosti jako danost. Lidé měli v sobě pokoru před skutečnosti, kterou vnímali takovou, jaká byla (jsem chudý a tudíž si mohu méně dovolit, než bohatý – třeba) a vzhledem k tomu, že byli věřící, měli pokoru i před bohem. Věděli proto, že rozmařilost a pýcha je hřích. Platilo to samozřejmě víc pro méně majetné a pro chudé. Bohatí byli nuceni z obdobných důvodů zase více akceptovat, že je odporným hříchem posmívat se chudobě a bylo zvykem (právě na Vánoce) obdarovávat chudé. Netvrdím, že to tak fungovalo vždycky a absolutně a že to bylo jen dobře. Souviselo to určitě s jasnějším rozvrstvením společnosti, jejím rozdělením třídním, chcete-li.
     Zůstaneme-li pouze u nás, tak protektorát a potom socialismus rozvrátily společnost s jejími tradičními hodnotami a přerušily kontinuitu vývoje. No a máme tu naši současnost jako vyšitou. Vrátit to zpátky ale není možné. Postavit společnost znovu je těžké a navázat zpřetrhané vývojové nitky je ještě obtížnější a to přerušení bude ještě dlouho patrné. Navíc se objevuje další hrozba, kterou někteří vyjadřují třeba takto: Užijme si Vánoc, dokud ještě je můžeme slavit.
     Tak mě napadá, že by pro blízké byl nejlepší a nejdražší dárek, kdyby se každý pokusil zamyslet nad tím, co může udělat pro to, aby se do lidí vrátila jistá pokora, aby pochopili, že předměty samy o sobě žádnou hodnotu nemají, že spotřeba a tedy konzum jsou jenom prostředky k životu a aby začal třeba tím, že vrátí obdarovávání jeho původní smysl. Vím, je to těžké, ale Vánoce přece mají být především dobou ztišení, rozjímání a přemýšlení. Říkám – jen se pokusit o tom přemýšlet.
     Jo, kéž by!

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 10.12.2015 10:43 | karma článku: 10,88 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Výběr z festivalových hostů Rozstřelu Moniky Zavřelové. Janžurová, Ramba či Mádl

6. července 2024

Rozstřel Plejáda osobností, které na filmovém festivalu ve Varech letos vyzpovídala moderátorka Monika...

Nový trend: stále víc lidí si dává zmrazit vajíčka či spermie a odkládá rodičovství

6. července 2024

Premium Lékařka Valerie, zdravotní sestra Simona, podnikatel Jan… Patří k mladým lidem, kteří by měli...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik