Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to dobrý, pane Kryle! aneb Mystika smrti písničkáře

Karel Kryl je u »Šéfa nahoře« už dvaadvacet let. A přesně tolikrát jsem si vzpomněl, jak jsem tehdy na začátku března roku 1994 jel autobusem z Kroměříže do Přerova a doslechl se z rádia u řidiče zprávu o jeho smrti...

     A jako pokaždé touto dobou mě řetěz vzpomínek přivleče zpátky do 7. července 1993, kdy jsem s Karlem Krylem učinil svůj první a poslední rozhovor. Už jsem ho tu prezentoval spolu s okolnostmi, jak vznikl, a fejetony, jež mi po interview nadiktoval spatra do malého magneťáčku. Zde jsou odkazy na příslušné texty:
http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/c/471367/karel-kryl-bojoval-na-rozdil-od-radsi-toho-necham.html
http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/c/471483/kdykoli-to-prectu-kouzlo-se-vrati.html
     Asi nemá smysl znovu opakovat, jak moc si Karla Kryla vážím a co pro mě jeho písně a slova znamenají. To dnes říkají mnozí, takže bych přinejmenším nebyl originální a nikdo by mi to nemusel ani věřit. Chci se ale zmínit o jiné věci. V souvislosti s nečekaným a náhlým skonem Karla Kryla chvíli před padesátými narozeninami se uhnízďuje totiž zvolna v myslích lidí mystická představa, že Krylovi puklo srdce ze zklamání nad vývojem hlavně v české a moravské části jeho milované země – Československa. Podle mě je to nesmysl. Karel Kryl zemřel sice náhle, ale z příčin zdravotních a fyziologických, jimž šel možná sám částečně naproti. Ale to nechám být.
     Když jsem se v tom mém památném rozhovoru Karla Kryla zeptal, kde je doma, řekl: „Já jsem doma na světě. Zatím ještě. Třeba ale Šéf nahoře řekne – půjdeš domů! – tak se přestěhuju nahoru. Zatím jsem doma na světě a nehodlám brát tuto zem jako třináctou komnatu, po které jsem toužil...“  Na otázku, jak se doplňuje Karel Kryl žurnalista a poeta, odpověděl pak mimo jiné: „Vůbec se nedoplňuje. Je to jedna osoba. Je to také srandista. Je to člověk, který se rád miluje, který je poživačný, takže pije, pokud ho nezradí slinivka a jí, jak může, vaří, což je největší umění. Jezdí po světě, dělá si své názory...“
     Potom jsme se bavili o metálech, které by mu případně mohl někdo udělit, což nechtěl a tak jsem se ho zeptal, jestli metály nebere vůbec a on vysvětlil: „Neříkám, že neberu, ale musel by mi ho udělit někdo, koho si vážím. Třeba pan Peroutka. A stačilo by, kdyby řekl – Je to dobrý, pane Kryle!"
     Ejhle, máme tu další mystické spojení. Před pár dny soud uznal, že se má Hrad (Miloš Zeman) omluvit za urážlivé výroky na adresu Ferdinanda Peroutky. Nyní si připomínáme odchod Karla Kryla, který si Ferdinanda Peroutky vážil natolik, že by jeho uznání bral coby vyznamenání. Za sebe mohu napsat, že je pro mě tento za chvíli třiadvacet let starý názor malého velkého písničkáře, básníka, žurnalisty, bojovníka proti zlu a svérázného filozofa Karla Kryla daleko podstatnější, než zoufalé hledání textů svědčících o morálním selhání novináře Peroutky, co má za cíl pošpinit jeho pověst a památku.
     Četl jsem si včera komentář k případu Zeman – Peroutka (jeho vnučka), jehož autorem  je Jiří Pehe – http://www.novinky.cz/komentare/396651-komentar-o-peroutku-vubec-nejde-jiri-pehe.html. Názory tohoto komentátora většinou vůbec nemusím, ovšem tentokrát jsem s ním převážně souhlasil. Avšak z té přehlídky ubohosti, malosti, hlouposti a zloby v diskuzi pod tím komentářem mi bylo smutno.
     V souvislosti s tím vším mě napadla marná otázka: V jaké době to žijeme? Mnozí lidé mají určitě strach, který plodí zlost a tak hledají »Prügelknabe« (tedy obětního beránka či otloukánka), aby si svůj vztek vybili. Nezřídka ho nacházejí v žurnalistice a novinářích, jež prý o podstatných záležitostech doby lžou a manipulují veřejností. A co řekl o žurnalistice v jednom z fejetonů, které mi nadiktoval, Karel Kryl? 
     „Jinak jsem dělal žurnalistiku profesionálně dvaadvacet let a je strašně těžké odejít z toho pryč. Dělal jsem však žurnalistiku, nikoli žurnaj. Abych nemusel dělat žurnaj, odešel jsem z rádia Svobodná Evropa. Jde o to, že člověk má psát, co chce, a říkat, co si myslí, a potom čekat, až ho někdo opraví nebo seřve. A také počítá s tím, že ho někdo seřve. Ovšem argumenty. Nikoli jen tím, že někdo zvedne telefon a řekne – Tak takhle to nepůjde! Vždycky čekám, až mi někdo vyvrátí mé názory, ale skutečnými argumenty. Když se to stane, srazím kufry a řeknu – Poslušně hlásím!“ 
     Myslím, že Karel Kryl trefil i tohle. Co říkáte? 

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 5.3.2016 10:22 | karma článku: 15,79 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:08

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Karlovarském kraji na dvou tratích a v Ústeckém na jedné...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:08

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Karlovarském kraji na dvou tratích a v Ústeckém na jedné...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik