Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zdravím a karmuji - a tak trochu závidím, což nemám za běžné - myslím osbní setkání, rozhovor. Pěkné dny, pane. R^

1 0
možnosti
JK

Já vás zdravím také. I já jsem byl rád, že jsem měl příležitost se s ním osobně setkat. To je výhoda novinářské profese (někdy i nevýhoda), že se dostane do kontaktu s různými lidmi. Já jsem měl jeden čas k písničkářům blízko, jednak prostřednictvím spolupráce se skupinou Adriana Bohdana Mikoláška (tak jsem poznal Vladimíra Mertu a Vlastu Třešňáka) a pak prostřednictví Studia Rubín v Praze, kam je zval do pořadu Zelené peří Mirek Kovářík (například Petra Lutku, Jaroslava Hutku, Pepu Nose, bratry Ryvoly). Na Moravě jsem pak poznal Karla Plíhala a Jaromíra Nohavicu, to jsem zase spolupracoval s folkovou skupinou Entuziasté. Karla Kryla jsem poznal naposledy, vlastně ještě později v souvislosti s obhajobou Vládi Hučína jsem poznal i Jana Kryla a také Patra Cibulku, i když to nebyl zrovna písničkář. Při té příležitosti jsem docela důkladně mluvil s Pepou Nosem a to je také hodně zajímavý člověk, i když působí jako děsný exot. Karel Kryl se ovšem z té plejády vymykal. Říkám si někdy, že pro jeho věhlas bylo svým způsobem dobře, že umřel tak mladý (píšu to nerad). Myslím si, že by ho časem, kdyby žil, dohnala jeho sláva i lidská malost a zloba.

Vy jste také uveřejnil pěkný text k výročí jeho úmrtí. Ta videa jsou zajímavá, znal jsem je, ale není na škodu se na ně znovu podívat.

1 0
možnosti
Foto

Nemám rád princip zbožštění (což vy neděláte, ale jiní ano) na jehož základě je někdy v Krylovi viděn asi někdo trochu jiný, respektive téměř každý si v něm něco může najít, co potom použije. Je to tak s většinou rebelů, kteří kolem rozdávají rány "padni komu padni" .

Poselstvím Karla Kryla nejsou prorocké myšlenky a princip nekorektnosti ke všemu možnému, ale to, co zmiňujete: Vyjadřovat svobodně svoje názory, čekat diskusi a diskutovat, prosadit si svou, nebo se nechat přesvědčit.

4 0
možnosti
Foto

R^ Co se mystifikace odchodu K.K. z tohoto světa týká, máte jistě pravdu. I na tom měla svůj podíl media. Ale jistě i okolnosti, které prožíval během svého života, ale i před svým náhlým skonem. To, že se nenechal nikdy koupit, ani ,,komandovat" ani ,,tam, či tady" a ani ,,před, ani po" to svědčí o jeho kvalitách a charakteru, a to také odpovídá i, pro srovnání, oné hodnotě F.P., kterou Vám, svým způsobem, K.K. vyjádřil.R^

P.S.: i Vámi zmíněným článkem p.Pehe, ač jej též jinak nemusím, lze souhlasit. Tedy, že nejde o F.P. Do jisté míry. I on však ,,cosi opomenul specifikovat", ač je mu to jistě známo.. Že jde výhradně o spolek, jménem F.P. se zaštitˇující. A je celkem pochopitelné, proč. Jinak Vás zdravím. J.A.J.

2 0
možnosti
JK

Karel Kryl mi potvrdil nejen hodnotu F. P., ale přiměl mne, abych se o něj hlouběji zajímal. Samozřejmě jsem Peroutku znal i předtím, ale jen zběžně, například jeho text (myslím, že ho pronesl v rádiu Svoboda Evropa, kde uvažoval o Juliu Fučíkovi a souvislostech vzniku jeho knihy "Reportáž psaná na oprátce". Fučík uměl psát mimořádně skvěle, ale byl neskutečně prolhaný a zkresloval realitu ve jménu komunistické ideje a ještě spíš ideologie. Váš názor na komentář Jiřího Pehe se shoduje s mým. Také jsem napsal, že s ním převážně souhlasím, což značí, že ne úplně. Rovněž vás zdravím.

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik