Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boží autorita a niterný prožitek boha

Oba mé texty »Jsem ateista, díky bohu« vyšly z této absurdní slovní hříčky a já si myslel, že právě v tom směru o nich budou lidé diskutovat. Debata se ale rozplizla do pseudo-teologicko-vědecko-filozofických disputací.

     Ještě jednou. Jsem ateista v tom pádu, že mi jsou ukradené církve v institucionálním smyslu i jako společenství věřících (v mém prostředí především katolická a evangelická), i když chápu, proč vznikly a proč se lidé pod praporci konkrétní víry v boha sdružují. Je mi lhostejné, co řekl a vykonal který apoštol, prorok, evangelista, svatý, je mi fuk, jestli Ježíš vstal z mrtvých a vstoupil na nebesa. Vadí mi, když mi někdo káže, jak mám žít, že mám žít podle nějakých božích zásad a dokládá to třeba výroky z bible. Jsem ale ochoten se o tom dohodnout s rozumnými lidmi. Považuji za obludné, když někdo tvrdí, že se svět řítí do záhuby, protože lidé nežijí podle určitých náboženských představ. Nevěřím na zázraky, ne na ty, co předkládají církve jako zázraky.
     Začnu od nich, od zázraků. Každý den je přece plný zázraků, záleží pouze na tom, zda je člověk chce vidět, jestli má čas a sílu je vidět. Písničkář Bohdan Mikolášek zpíval svůj vlastní text: »Zázraky jsou a jde jenom o to být vzhůru. Zázraky jsou, já nespal a viděl jich fůru...« Mně tyhle zázraky všedního dne, řekl bych, stačí. V nich je bůh.
     Mám rád biblické příběhy, hlavně ty starozákonní. Mám rád biblická podobenství kvůli tomu, že jsou to podobenství. Člověk je může číst stokrát a vždy o nich může uvažovat jinak, pokaždé v nich může objevovat něco nového, co dosud zůstávalo skryto jeho mysli, jeho srdci, duši, chcete-li. Mám rád poselství, jež z oněch podobenství vystupují. Mám je rád, protože jsou to poselství, která jsou přístupná pouze tomu, kdo je chce pochopit. Ne, já teď nemluvím o vzdělání, o inteligenci... To jsou poselství, která může pochopit každý, co nepotřebují žádná slova a jsou obsažena třeba v gestu, ve výrazu tváře, ve svitu očí nebo v úsměvu... Takhle prosté to je a musí být. Člověk nadaný bohem nemusí mít ani ponětí o existenci bible, náboženství, církve a bude moudrý a může být požehnáním pro druhé. Je to stejné, jako že bohem nadaný malíř, básník či muzikant nemusí vědět nic o zásadách umělecké tvorby obecně a o pravidlech toho kterého uměleckého oboru a jeho obrazy, básně nebo písně budou okouzlovat, promlouvat jasnou řečí. Samozřejmě jenom k těm, co jsou otevřeni vnímat. 
     Něco podobného řekl Albert Einstein o vědeckém pokroku. Budu parafrázovat, protože si to nepamatuji přesně. Nic nejde, nic není podle uznávaných a osvědčených vědeckých postupů možné, až přijde nějaký hlupák, který to neví a udělá to, a tak se děje vědecký pokrok.
     Ježíš je úžasná a naprosto mimořádná postava, ať ho nahlédneme z historického nebo náboženského hlediska. Nepodobá se nikomu z lidí ani z bohů. Jedině někdo takový jako Ježíš, syn člověka, který jedno se svým božským otcem je, se mohl na kříží začít modlit: »Bože, proč jsi mne opustil...«
     Kašlu na uctívání boha, mám na háku boží autoritu, jde mi jen a jen o niterný prožitek boha. Jestli tedy rozumíte tomu, co jsem právě napsal. 
     
     K tomuto povídání mě inspiroval a přímo vybídl text Karla Ábelovského »Jsem věřící, díky ateistům I.« http://abelovsky.blog.idnes.cz/c/490591/jsem-verici-diky-ateistum-i.html. Koukám, že ještě spolu s Jiřím Turnerem zakládáme tradici vzájemně se inspirovat a odpovídat si pomocí vlastních textů. Na tom je skvělé to, že se při tom vůbec nemusíme obviňovat ze lží, nesnažíme se popřít jeden druhého, nespekulujeme o tom, co je ten druhý, neurážíme se, nesnažíme se nachytat vzájemně na švestkách...

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 12.1.2016 14:14 | karma článku: 10,61 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:15

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Karlovarském kraji na dvou tratích a v Ústeckém na jedné...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:15

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Karlovarském kraji na dvou tratích a v Ústeckém na jedné...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik