Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezdomovců je víc a přibývají – co s tím?

»Bezdomovců je v Česku dvakrát víc, než se dosud uvádělo,« přečetl jsem si na serveru, Novinky.cz. Místo třiceti tisíc lidí, co nemají kde bydlet, je jich ve skutečnosti prý šedesát osm a půl tisíce. Dalším ztráta domova hrozí.

Těch, kteří mohou bezprostředně skončit na ulici, je údajně téměř sto dvacet tisíc. Jsou to tristní data. Vždyť se dohromady tento problém akutně týká skoro dvou procent občanů České republiky. Zde je odkaz na článek: http://www.novinky.cz/domaci/397330-bezdomovcu-je-v-cesku-dvakrat-vic-nez-se-dosud-uvadelo.html
   

 Co s tím dělat? Podle článku „obcím chybí krizové ubytování a nízkonákladové bydlení se sníženým nájmem a také pobytové zařízení pro lidi bez domova, kteří potřebují sociální služby vzhledem k věku nebo zdravotnímu stavu“. Vybudování uvedených potřebných zařízení je ovšem řešením až následků, které je jistě v existující situaci důležité, ale příčin bezdomovectví se nijak nedotýká. Podle článku vzniká bezdomovectví nejčastěji vlivem zadlužení (90 %), závislosti na alkoholu (79,2 %) a nezaměstnanosti (78 %). Z těch údajů je patrné, že se hlavní příčiny prolínají a vzájemně podmiňují a že si bezdomovci zavinili svou situaci především sami.
     

Avšak ani konstatování, že si většina lidí způsobila ztrátu střechy nad hlavou vlastním nezodpovědným jednáním, neřeší vůbec nic. Museli bychom hledat důvody, proč si tolik lidí opakovaně půjčuje peníze často na zbytečnosti u víceméně lichvářských společností, proč tolik lidí neúnosně konzumuje alkohol, proč lidé přicházejí o zaměstnání (a to pomíjím zcela jako důvody bezdomovectví drogovou závislost a patologické hráčství).
     

Zajímavé je, že pod vzpomínaným textem o bezdomovectví byla původně diskuze, jež ale potom zmizela (vzhledem k její vulgaritě a agresivnosti do jisté míry chápu důvod, proč ji server zrušil). Než diskuzi Novinky.cz odstranily, hojně se v ní vyskytovaly názory, že za komunistů žádní bezdomovci nebyli, že neexistovala nezaměstnanost a údajně se ani tolik nekradlo a stát že lidi tak neožebračoval. Asi stejně často v diskuzi zazníval souhlas s tím, že si za to bezdomovci mohou sami.
     

Zřejmě je zbytečné namítat těm, co pláčou za panováním komunistické strany, že jejich socialismus prohrál s kapitalismem především svou hospodářskou slabostí a neefektivní ekonomikou, protože vojenské síly byly minimálně vyrovnané. Vzhledem k dalšímu vývoji po pádu socialismu se totiž zdá málo pravděpodobné, že lidé svrhli komunistické vlády hlavně proto, že zatoužili tak mocně po demokracii a svobodě. Lidem se jistě líbí svoboda slova a projevu. Mohou totiž po libosti cancat, co jim slina na jazyk přinese. O zbytek, tedy o jejich život v dostatku, bez odpovědnosti za vlastní činy a rozhodnutí, se má postarat jakýsi stát.
     

Tak to ale nefunguje, nebo aspoň ne na věky. Pokud na někoho (stát) nahrneme starost o náš »trvale« zajištěný spokojený život, vždy to zaplatíme svou svobodou. Stát jsme totiž my všichni a když řekneme těm, kterým jsme delegovali pravomoc ho spravovat, zařiďte, abychom se měli všichni dobře, pojmou to »delegáti« pokaždé tak, že začnou rozhodovat i o našich životech, určovat, co smíme a nesmíme, co je dobré a co špatné. Tvrdíme-li, že si bezdomovci zavinili ztrátu domova většinou sami, potom i o nás všech lze říct, že jsme si současný stav společnosti zapříčinili rovněž sami.
     

Kdo jiný, když ne my všichni, způsobil, že nadále existuje komunistická strana, že se po pádu socialismu spojili komunističtí prominenti s veksláky a hochštaplery bez skrupulí a ti postupně opanovali politiku i hospodářství? Že jsme to nemohli vědět, že jsme to nemohli ovlivnit, že jsme netušili, že jsou lidé takoví? Na to se zkrátka nehraje. Karel Kryl, jehož 22. výročí úmrtí jsme si nedávno připomněli, to věděl dost přesně a stále poukazoval na různé zlořády a léčky, které na svobodu a demokracii chystají rozličné kreatury. Jenomže on sám nestačil na to, aby vývoj změnil a navíc brzy umřel.
     

Když se vrátím k bezdomovcům, vždy bude jistý počet lidí, kteří nezvládnou život, nebo se nedokážou přizpůsobit pravidlům společnosti a spadnou na dno. Alarmující je, že jich povážlivě přibývá. Všimněme si, že se to děje v době, kdy už se dávno prosadil model prý »sociálního státu«. Za socialismu stát tyto lidi dříve nebo později někam zavřel a živil je na úkor ostatních. To by jistě šlo zařídit i dneska, samozřejmě s těmi zmíněnými důsledky pro svobodu a demokracii, a to i pro svobodu onoho veřejného cancání. Jde o to, jestli takové řešení vážně chceme. 

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 15.3.2016 13:20 | karma článku: 23,67 | přečteno: 2959x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:48

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:52

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Domácí rychlé langoše
Domácí rychlé langoše

Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na cca půl cm a vykrajíme věští kolečka (např. od sklenice).

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik