Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Ono je to těžké, každý chce mít svůj život, kdekdo nechce žít s rodiči, s tchýní a tchánem, sourozenci každý na své triko, o širší rodině ani nemluvě. Když pak přijdou těžké chvíle, je pak člověk sám.

Velké rodiny mají svá úskalí, ale lépe přežívají v nevlídných časech.

0 0
možnosti
Foto

J53a49n36a 35M74a65j72o69v41á

16. 3. 2016 20:20

s nárůstem singles to asi bude ještě patrnější.

0 0
možnosti
Foto

Pane Jaroslave, je dobře, že jste napsal tuto Vaší úvahu. Nelze dělat, že se nás to netýká. Navíc, kdokoliv z nás, se jím může stát, ať si říkáme 1000 že ne. Stačí kousek ledu na silnici a co je dnes, nemusí být zítra.

2 0
možnosti
JK

Přesně tak. Týká se to každého. Člověk neví, co může být za hodinu, stačí jeden moment a jeho život se radikálně změní k horšímu. Těch případů, kdy se život člověka v okamžiku diametrálně změní k lepšímu, je mnohem méně.

1 0
možnosti
AK

Vše je zapříčiněno něčím.Ve velké míře je to zapříčiněno vládou,která se dobrovolně vzdala výrobních prostředků v neprospěch nás pracujících.A co chcete dělat,když vás vyhodí s práce a je vám 45let a víc?Co vám zbývá-jít na pracák,nebo si hladat práci sám na úkor toho že mne bude daný podnikatel okrádat,nebo se stát bezdomáčem jen proto,že nejsou žádné soc.jistoty.

1 1
možnosti
KT

Jak vás podnikatel okrádá?

0 0
možnosti
MS

Možná není od věci povšimnout si jedné věci - mezi bezdomovci je velmi malé procento Romů, pokud vůbec tam vůbec jsou. Má to podle mne dva hlavní důvody:

1) Mnohem více si navzájem pomáhají

2) Umí do důsledku využít všech sociálních podpor, včetně příspěvku na bydlení.

1 0
možnosti
JK

Romové žijí v takzvaných "velkých rodinách", které působí také jako určitá jednotka sociálního systému - to je to, co říkáte, že si více pomáhají. A ten druhý bod je jasný.

1 0
možnosti
MM

Je to jednoduché,čím lepší podmínky pro bezdomovce tím více bezdomovců.

0 1
možnosti
JK

Asi ta úměra není tak úplně přímá, ale v zásadě souhlasím.

0 0
možnosti
Foto

Je mi bezdomovců líto, než být v teto situaci tak raději do basy.

0 0
možnosti
OU
Foto

Úplně nemůžu souhlasit. Komunisté dokázali tyto lidi přinutit pracovat. Stačila jedna bulka a přišel o dávky na děti. Nepřišel do práce vícekrát šel do báně. Přesto tam bylo méně lidí nežli teť. A to se zavíralo za mnohem menší činy. Stačilo něco sebrat v obchodě,nebo kamarád zajel 5km.služebním autem na fotbal. Dostal půl roku. Nebyl jsem komunista ale není vše černé nebo bíle.

0 0
možnosti
JK

No tak přinutili pracovat. Kdysi jsem dělal na flexotisku na směny a mašinfíra z kontrasměny tak dvakrát do týdne nepřišel do práce, protože se ožral. Musel jsem pak vzít šestnáctku (mně to nevadilo, byl jsem mladý, závazky jsem neměl a prachy navíc se hodily). Mistr navrhoval toho chlapa vyhodit. Vedoucí mu ale řekl, že takhle přijde aspoň třikrát za týden, ale když ho vyhodí, nebude chodit vůbec. A tak to šlo stále dál, až jsem odešel na kvalifikovanější místo za mnohem méně peněz, které ale odpovídalo více mému vzdělání. ;-)

0 0
možnosti
PP

Dříve byl v každé vesnici chudobinec, kam se mohli uchýlit ti, co přišli o střechu nad hlavou. Není problém takový chudobinec vybudovat, ale problém je, že to nejde v Praze na Václaváku. A proč by bezdomovec šel někam na předměstí, do svého domovské vesničky, když tam chcípnul" pes, nic tam nevyžebrá, nemá tam kámoše.

0 0
možnosti
Foto

To se ale nezměnilo, nebo snad jen terminologie. Azylové domy jsou po celé republice.

0 0
možnosti
Foto

Tak jak sám naznačujete, bezdomovectví zapadá do mozaiky fenoménů, které souvisí s důsledky demokracie. Máme pocit, že jsme stále ještě nedostatečně svobodní, ale chtěli bychom "výdobytky socialismu" a pořádek diktatury. Myslím, že paradoxně je bezdomovectví v růstu, protože se zvyšuje životní úroveň, je tedy snazší "na ulici" přežít. Nedokážu si představit jakékoli restriktivní řešení, které by nebylo v rozpory s principy svobody. A ti, kteří po restrikcích volají, by si měli uvědomit, že je to vždy krok k restrikcím vůči všem. Myslím si, že není žádné systémové řešení kromě těch,která řeší, aby se nemuseli stát bezdomovci ti, kteří se jimi stát nechtějí a bylo pomoženo těm, kteří jimi být nechtějí. Této velmi malé skupině společnost pomoci může a má. Rodina, obec i stát jako takový.

2 1
možnosti
JK

Je to tak, jak říkáte. Dá se říct, že jsem něco podobného v textu naznačoval. Jenže takzvaný sociální stát pomáhá buď plošně, co se v reálu promítne jako pomoc těm, kteří ji zase až tak moc nepotřebují, anebo vůbec, totiž formálně, což neřeší vůbec nic. Od doby po revoluci jsem byl pro vytvoření méně velkorysé a tudíž méně nákladné sociální sítě, která by pomáhala těm skutečně potřebným a ne celým kategoriím lidí (mladé rodiny s dětmi, důchodci...), které ve skutečnosti nějakými sociálními skupinami nejsou.

1 0
možnosti
SB

Článek autora dobře analyzuje současnou situaci, ale bohužel ani nenaznačuje možná řešení. A to je ten hlavní problém současnosti. Co s tím ?

2 0
možnosti
JK

Máte pravdu, řešení nenaznačuji. Také jsem napsal pouhý "mediální" text a jeho úkolem není navrhovat řešení problémů. Proto jsem se také ptal v titulku i v textu - co s tím? Osobně se děsím všech amatérských návrhů řešení, která nemohou vzít v potaz celou šíří a hloubku problematiky. Od stolu, respektive od počítače nemůže nikdo navrhnout efektivní řešení, i kdyby prostudoval stovky nejrůznějších materiálů.

1 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik