Jak se těším na genderové vyvážení učebnic

V době, kdy je školství v díře, kterou prohloubila opatření kvůli tomu malému zmetku z Wu-chanu, mě doslova rozsekalo rozhodnutí komise MŠMT, která se znovu začala zabývat vhodností textů v učebnicích z pohledu genderu.

V době, kdy je školství v díře, kterou prohloubila opatření kvůli tomu malému zmetku z Wu-chanu, mě doslova rozsekalo rozhodnutí komise MŠMT, která se znovu začala zabývat vhodností textů v učebnicích z pohledu genderové vyváženosti. V tomto období, kdy mají děti přetrhané sociální vazby, baští antidepresiva častěji než lentilky, mě nemohla potkat lepší zpráva.

Doba, kterou prožíváme od března 2020 dodnes, je divná. Vlastně celá společnost je divná. Sledovat vládní představitele je teď asi to nejdivnější. Jenom pozorovat výraz některých politiků při žádosti o prodloužení nouzového stavu je totéž, jako pozorovat výraz týraného plyšáka. Ještě, že na ministerstvu školství existuje osvícený člověk, který v této době bojuje za rovnost pohlaví v projektu, který stojí několik desítek milionů. V této době je to skvělá zpráva o tom, jak investovat peníze do rozvoje českého školství. Ty bezesné noci, které jsem prožil, když jsem přemýšlel u slabikáře, proč jen  máma mele maso, protože by to mohl dělat i táta, už mi nikdo nevrátí. Velký dětský rébus, který mě trápí dodnes, že Ema má mísu, bude jednou provždy vyřešen. Chudák Eda, který několik desetiletí jistě touto nespravedlností trpí, bude konečně uspokojen. A co teprve armáda dědečků, kteří propadali do depresí, že idolem školních děti je a byla pouze babička se Sultánem a Tyrlem (ostatně další nespravedlnost, když v tomto nejslavnějším díle zapomněla autorka na fenku). Těším se, když se ke klasickému obrázku fotbal hrajících chlapců ze slabikáře přimalují sukýnky, protože právo musí být dodrženo ve všech směrech. Co na tom, že děti už za chvíli budou v polovině vysněného románu Dva roky prázdnin, který zažívají na vlastní kůži. Co na tom, že vyměnily zájmové útvary a sport za on-line kybernetický prostor. Hlavně, že se konečně budou doma u monitorů učit z textů, které jim dokáží, že máme všichni stejná práva.

Jsem také klidnější, když zjišťuji, že i Karlova univerzita vzdělává budoucí odborníky v genderových studiích. Jsem rád, že tím bude zabezpečena pohlavní rovnoprávnost. Nebo se z tohoto zlého snu probudím a svět bude zase chvíli normální.

Váš Honza

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vavřík | sobota 13.2.2021 12:55 | karma článku: 48,30 | přečteno: 15620x