Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přijít o ledničku aneb Když vám odejde člen domácnosti

Moje babička měla ledničku sedmnáct let. Moji rodiče měli zase stejně starou pračku, která za nimi přišla při ždímání až do obýváku. Dříve spotřebiče vydržely cokoli. Dnes se rozbijí hlavně hned po skončení záruky.

Pro muže zaujímá lednice v životě hodnotné místo. Ani já nejsem výjimkou. A který chlap říká, že to tak není, tak určitě kecá, nebo musí mít nějakou divnou úchylku. Vždyť není lepší jeviště než tento spotřebič naplněný jídlem po vydatném nákupu. Leckterý muž pak dvířka otevře i třikrát do hodiny v domnění, že tajemný skřítek do lednice od poslední návštěvy něco přičaroval. Nevím, jak je tomu u vás, ale ta naše bílá potvora má v sobě asi nějaký skrytý magnet, který mě k ní začíná přitahovat více, než je zdrávo. Děje se tak vždy večer po jednadvacáté hodině…, je to horší než volání divočiny. Každé ráno si vzpomenu na Menšíka, když si zavazuji boty jako Havajec při lovu perlorodek, přičemž se srdceryvně přesvědčuji, že večer už tu bestii nechám na pokoji…, beznadějně.

Žiji v obráceném biorytmu. Už několik let. Večer po deváté hodině procitám k životu, do postele se dostávám kolem jedné až druhé hodiny. Ráno ještě několik hodin po probuzení hibernuji, nastartuji se kolem deváté. A zrovna minulý týden, když jsem v noci pracoval na své nové knížce, se kolem mé bílé lásky začalo ozývat šramocení podobné myšímu hryzání. Zpozorněl jsem. Zprvu jsem se domníval, že se mi to jen zdálo. Zvuk spojený s roztodivným klepáním ovšem zesiloval. Vzhledem k tomu, že máme poblíž lednice tašku se suchým chlebem pro má drahá slepičí děvčata, měl jsem o původu zvuku zcela jasno. Bude to myš. Vstal jsem tiše, do ruky vzal pohrabáč od krbu a s ladností středověkého šermíře jím několikrát cvičně švihl v prostoru. Bohužel jsem sestřelil jednu z tisíce porcelánových zbytečností v našem obýváku…, urazil jsem panence ruku. Vteřinové lepidlo je díky mé šikovnosti nedílnou součástí domácí výbavy…, porcelánová ruka je znovu na svém místě. Ovšem ta moje bude asi vejpůl poté, co si má žena přečte tento blog.

Kousání a klepání zesilovalo. Měl jsem jasno. Představoval jsem si toho malého šedého hajzla, který stojí poblíž tašky se starým chlebem, žvýká suchou kůrku, užívá si života a do toho pokuřuje cigaretu na způsob Marlene Dietrichové. Můj německý boxer vesele pospával opodál, podezřelý šramot ho vůbec neprobudil. Je ale pravdou, že kdyby vedle něj padaly letecké granáty, nerozházelo by ho to.

„Vstávej!“ zakřičel jsem na něj, „…jsi sice pes, ale budeš dělat kočku! Dneska je to moderní! Vstávej!“ Otevřel oči, podíval se na mě tím svým klasickým boxerským vyčítavým pohledem, otočil se na druhý bok a zcela okázale mě ignoroval.

V jedné ruce jsem držel pohrabáč, druhou rukou jsem to nevděčné psisko vytáhl ven z pelechu. „Teď budeš kočka!“ nařídil jsem mu a násilím jej dotáhl k lednici. I přes počáteční vzpouzení se posadil poslušně, ale s dostatečnou dávkou nepochopení. Když se ozvalo další praskání, vylekal se a odběhl zpět do obýváku. Tam se dokonale zamaskoval a dělal, že tam vlastně vůbec není. Až teď jsem pochopil. Německý boxer je tak velká osobnost, že převlékání se za kočku by bylo pod jeho psí úroveň.

„Hrdino! To si říkáš hlídač? Zlaté kočky!“ Poctivě jsem prošel prostor kolem chladničky…, po myši ani stopa. Klepání a šramot ustal. Bylo mi to jasné…, narazil jsem na hlodavce inteligenta.

„Však počkej zítra, Mickey! Koupím ti pastičku se zlatým lemováním!“ procedil jsem mezi zuby. Před usnutím jsem v hlavě spřádal dokonalou myší vraždu.

Ráno jsem informoval manželku o svém nočním dobrodružství s prosbou, aby se pokusila místo činu s ženskou precizností prohlédnout a provést policejní rekognici.

Musel jsem to dopoledne odjet pracovně mimo město. V době, kdy jsem parkoval, mi žena zavolala, že se lednice odebrala do věčných lovišť. Záda s motorem se vtlačila dovnitř a rozdrtila skleněné police. Když ji žena ráno otevřela, veškeré jídlo smíchané se střepy letělo na jednu hromadu k zemi. Při myšlence na klobásy a tlačenku na podlaze mě polilo horko. Bylo mi v tu chvíli stejně, jako kdyby mi umřel člen rodiny. Má věrná bílá přítelkyně mě opustila. Po čtyřech letech. To už je takové malé manželství.

Dnes již mám v kuchyni novou lednici. A sluší jí to. Říkám jí Klára. A snad spolu dáme aspoň pětiletku. I když v to moc nedoufám. Dnešním spotřebičům moc nevěřím. Vy snad ano?

Váš Honza

Autor: Jan Vavřík | čtvrtek 4.5.2023 8:50 | karma článku: 37,09 | přečteno: 3038x
  • Další články autora

Jan Vavřík

Jak jsem stavěl zahradní chatku aneb Pusť mě k tomu!

Moje žena je skvělá. S ní se člověk opravdu nenudí. A ctí ji, že mě i po dvaceti letech, přes má veškerá technická klopýtnutí, vidí jako domácího kutila. Tentokrát mi dala za úkol smontovat zahradní domek. A to byla výzva!

31.3.2024 v 12:12 | Karma: 25,96 | Přečteno: 592x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak díky náhodě přijít o dobrou pověst aneb Paní, ten váš chlap je divnej!

Možná jste to někdy zažili. Jdete k lékaři se zraněním, které působí celkem divně. Napoprvé to jde ještě vysvětlit. Podruhé se na vás dívají hloupě, argumenty docházejí. Ale potřetí? To už je na přinejmenším na OSPOD!

10.3.2024 v 19:27 | Karma: 29,89 | Přečteno: 821x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem byl umýt auto aneb Ona ani neví, s kým to má!

Únor jsem měl divný. Bezmezný strach o zdraví nejbližšího člověka mi dal najevo, že vlci v rouše beránčím jsou vlastně jen ubohou karikaturou, pro kterou není důležité se trápit. To hezké je blíž, než se může zdát.

3.3.2024 v 11:18 | Karma: 41,56 | Přečteno: 4083x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem seděl v čekárně 2 aneb Tereza, Karolína a Otylka Součková

Zlobí mě zdraví, ale mé odpůrce zklamu. Zatím neumírám, ovšem k lékaři musím. A při sezení v čekárně máte před sebou studnici příběhů. Třeba minulý týden..., Tereza, Karolína a paní Součková. To prostě nejde nenapsat.

29.1.2024 v 22:42 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1061x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem lovil myš aneb Eliška není mrtvá

Měl jsem teď blogový detox. Postihl mě tradiční rýmový moribundus rovnající se stádiu klinické smrti. Proto jsem potřeboval pauzu od lidí a psaní. Že kritický výraz mé tváře přiláká domů myš, to jsem fakt nepředpokládal.

6.1.2024 v 15:27 | Karma: 25,33 | Přečteno: 582x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 32,47
  • Průměrná čtenost 2524x
Spisovatel, iOvce, milovník německých boxerů, Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Karla Čapka a Karla Maye.

Knihy: Kolotoč strachu (2015), Návrat z pekla (2016), Případ Kláry P. (2019), Pošahaný svět (2023), audioknížka Návrat z pekla, čte Jaromír Meduna (2023).
E-kniha Kolotoč strachu (2024), reedice Návrat z pekla (2024).
Připravovaná knížka: Ve stínu levandule (2024).

Seznam rubrik